Annonce
Østjylland

Gavmild giver: Donation på fem millioner kroner giver teater bedre arbejdsbetingelser

Salling Fondene har doneret 5 millioner kroner til en opgradering af teknikken i Svalegangens Store Sal. - Det er en ekstrem forbedring af vores måde at lave kunst på, sagde Per Smedegaard, direktør og kunstnerisk chef, her flankeret af næstformand i Salling Fondene, Karin Salling. Foto: Axel Schütt
Salling Fondene har endnu engang støttet Teatret Svalegangen til en mærkbar forbedring af teaterhuset i Rosenkrantzgade. Denne gang med en opgradering af teknikken i Store Sal. Den blev vist frem med diskolys og flyvende hotdogs.
Annonce

AARHUS: For en gangs skyld var det ikke skuespillere men derimod sceneteknikere, der var i spotlightet på scenen, da Teatret Svalegangen forleden kunne præsentere nye, tekniske forbedringer i teatrets Store Sal.

- Nogen siger, at scenelyset er mest succesfuldt, når man ikke lægger mærke til det. Derfor er der sikkert også nogen, som vil tænke, "her er da ikke sket noget" - men dét er der, understregede teaterdirektør og kunstnerisk chef Per Smedegaard indledningsvis, inden sponsorer og samarbejdspartnere fik demonstreret, hvad det nye isenkram er i stand til.

I 2013 støttede Salling Fondene byggeriet af Teatret Svalegangens Ny Sal på toppen af Casino-bygningen i Rosenkrantzgade med 22,7 millioner kroner.

Nu har Salling Fondene igen været i det gavmilde hjørne og tildelt teatret 5 millioner kroner til en fornyelse af det scenetekniske udstyr i Store Sal.

Det betyder blandt andet nye stole og en ny podieopbygning til publikum, som kun vejer en fjerdedel af de gamle podier.

- Men det vigtigste af alt er det usynlige: De motoriserede scenetræk i hele salen og scenetårnet, så publikum kan placeres i hele salen. Samtidig sparer scenefolkene tunge løft og vanskelige arbejdsstillinger, sagde Per Smedegaard.

Annonce

Flere kreative muligheder

Sceneteknikerne Mogens Jensen og Morten Birk viste, hvordan de tidligere havde stået på meterhøje stiger og flyttet de tunge lamper manuelt.

For sceneteknikerne Mogens Jensen (gulvet) og Morten Birk (stigen) er moderniseringen af scenelyset mærkbart. De skal ikke længere løfte tunge lamper og kravle på stiger, som de demonstrerede ved indvielsen. Foto: Axel Schütt

Faktisk havde de forældede scenetræk krævet en årlig dispensation fra Arbejdstilsynet - men det er teatret nu ude over med den nye teknik.

- Det er en stor ting for os, både i forhold til arbejdsmiljø og effektivitet, for vi kan løse opgaverne på den halve tid. Kreativt giver det også mange flere muligheder, så vi er meget glade, sagde Mogens Jensen, inden et svævende bord med hotdogs, badet i lyset fra farvede kegler, til tonerne af Richard Strauss' "Also Sprach Zarathustra" viste, hvad det nye scenetræk er i stand til.


Jeg er glad for, at vores penge er gået til noget så godt.

Karin Salling, næstformand i Salling Fondene


Opvisningen vakte glæde hos giveren, Karin Salling, næstformand i Salling Fondene.

- Jeg er dybt imponeret. Lyden, lyset, farverne, det ser fantastisk ud. Jeg er overrasket over effekten. Det gør tingene meget mere levende. Jeg er meget glad på Pers (Smedegaard, red.) vegne. Det er en løsning han har ledt efter i flere år, og jeg er glad for, at vores penge er gået til noget så godt, sagde Karin Salling.

Karin Salling fik æren af at trykke på knappen, så det nye scenelys blev tændt. Foto: Axel Schütt

Den nye sceneteknik kan ses i aktion til Granhøj Dans' interaktive danseforestilling "FU-SoMe", 26. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce