x
Annonce
Læserbrev

Generalprøve på "Byen til Vandet"

Læserbrev: Generalprøven på det store fremtidsprojekt "Byen til Vandet" udspiller sig i de kommende måneder i Tøjhushavekvarteret. Når den er afholdt, ved vi, hvordan havneprojektet bliver grebet an. Så ved vi, hvordan udviklingen vil forløbe: Vil udviklingen blive tilpasset byen og borgernes ønsker og behov? Eller vil planerne bare afspejle de enkelte bygherrers ønsker om flest mulige kvadratmeter til færrest muligt penge? Vil vi i det hele taget følge en overordnet plan? Eller vil vi springe fra sten til sten - fra dispensation til dispensation?

Det ved vi, når generalprøven i Tøjhushavekvarteret er ovre.

I Tøjhushavekvarteret drejer det sig om den gamle lagerbygning ved Rosenørnsgade - i dag en ret uskøn bygning, som huser en frikirke, og som ligger på kanten af Randers centrum og det område, der er omfattet af havneplanerne. Den skal rives ned, og i stedet skal der - delvist på fundamenterne af det eksisterende - bygges boliger. Det synes vi er en rigtig god idé.

Men der skal bygges højt, der skal bygges bredt, og der skal bygges dybt. Den store grund skal plastres til - bebyggelsesprocenten skal være 185, hvilket kræver et tillæg til kommuneplanen. Det synes vi ikke er en god idé.

Tøjhushavekvarteret er et meget blandet kvarter med store og små huse, gamle og nye mellem hinanden. Det er et hyggeligt kvarter og består hovedsageligt af små parceller, så selv de højeste bygninger ikke overdøver de små toetagers huse. Men den nye bygning kommer til at udfylde en kæmpeparcel - og i seks etagers højde. Den er helt ude af proportioner og vil komme til at dominere hele kvarteret.

Ligesom i relation til projekt "Byen til Vandet" gælder kommunens arkitekturpolitik: "Nybyggeri skal forholde sig til det eksisterende byggeri i gaden, til kvarteret eller landsbyen samt det omkringliggende byrum eller landskab, så der opnås en god helhedsvirkning". Hvis der dispenseres fra politikken her, dispenseres der nok også i havneprojektet. Ligesom i "Byen til Vandet" siger planerne, at udviklingen skal tage udgangspunkt i det stedsspecifikke - den skal tilpasses det meget bevaringsværdige kvarter. Det gør det aktuelle byggeprojekt ikke.

Ligesom i "Byen til Vandet" taler planerne om borgerinddragelse. I løbet af vores inddragelse er byggeriet blevet beskåret med en etage - intet andet. Og det er endda sandsynligvis den ekstra etage, som bygherren har klistret på for at have noget at "give af" i forhandlingerne. Bygherren er blevet grundigt hørt.

Lokalplanforslaget er jo endnu kun et udkast, så vi ved ikke, hvordan det hele ender. Men når vi ved dét, så ved vi også, hvordan det kommer til at gå med projekt "Byen til Vandet".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

15-20 biler holdt klar, da genbrugspladsen åbnede tirsdag morgen: - Det er tiltrængt at få tømt traileren

Annonce