Annonce
Navne

Generalstrejken i udvidet bogform

Lars Ulrik Thomsen har flere talenter. Hans akvarel her viser en situation fra Toldboden under generalstrejken.
Lars Ulrik Thomsens nyeste bog udkommer den 15. oktober.
Annonce

Den flittige forfatter og debattør Lars Ulrik Thomsen, Esbjerg, med opvækst i Randers, udsender 15. oktober anden udgave af sin bog "Hammer eller ambolt?", der beskæftiger sig med generalstrejken i Randers i 1922.

Bogen er udvidet fra 60 til 80 sider, og der er blandt andet indføjet et længere afsnit om den historiske baggrund for generalstrejken.

Hovedemnet om strejken er også udvidet, og Lars Ulrik Thomsen har indføjet et kapitel om pressens dækning af strejken, både lokalt og nationalt.

Især dagene fra 17. marts til 4. april gav anledning til megen omtale. Dagbladet B.T. i København sendte sågar en journalist til Randers for at beskrive begivenhederne.

Lokalt var der fem dagblade dengang, nemlig Randers Amtsavis, Randers Dagblad, Randers Venstreblad, Randers Amtstidende og Socialdemokraten. De borgerlige - det vil sige alle minus Socialdemokraten - blev med Lars Ulrik Thomsens egne ord sat ud af spillet efter 20. marts, og som vi tidligere har gjort opmærksom på, standsede Venstre-avisen Randers Venstreblad pludselig udgivelsen midt under generalstrejken uden videre forklaring til læserne.

Lars Ulrik Thomsen refererer i bogen, hvordan Randers Dagblad 8. marts 1947 bragte en længere artikel i anledning af 25-året for strejken.

Lars Ulrik Thomsen er igen bogaktuel. Privatfoto
Annonce

Værdien

Lars Ulrik Thomsen beskæftiger sig i bogen med spørgsmålet om værdien af arbejdernes strejke i 1922, idet han konstaterer, at De Samvirkende Fagforbund - i dag LO - godkendte forligsmandens mæglingsskitse og dermed solgte arbejderne i Randers, så de måtte indstille deres kamp.

- Men faglige og politiske kampe kan ikke vurderes fra den borgerlige nyttemoral "kan det betale sig", mener Lars Ulrik Thomsen. Han ser en lige linje fra 1922 og frem til bruddet med samarbejdspolitikken i 1943 under den tyske besættelse og skriver:

- Det afgørende er, at vi fastholder kamplinjen og ikke forfalder til forsoning med arbejdskøberne. Vi må styrke bevægelsen ved at holde historien levende og videregive den til næste generation.

Bogen er illustreret med en række tegninger og fotografier. Billederne fra konflikten er hentet på Randers Stadsarkiv. Desuden er der blandt andet to tegninger af Herluf Bidstrup.

Et bestemt udtryk, som Lars Ulrik Thomsen ofte hørte i sin læretid i Randers, nemlig "Du er lige så klog som en politihund", mener han er et levn fra tidligere tiders hårde kampe mellem arbejdere og politifolk.

Bogen udkommer på Forlaget Populi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce