Annonce
Østjylland

Genoptræningssenge bliver formentlig flyttet til Aarhus

Et flertal i regionens forretningsudvalg vedtog at flytte 10 genoptræningssenge fra Randers og Horsens til Aarhus Universitetshospital (billedet). Arkivfoto: Jens Thaysen
Et flertal i regionens forretningsudvalg gik imod indstillingen i hospitalsudvalget og besluttede, at 10 genoptræningspladser for apopleksi-ramte skal flyttes fra Randers og Horsens til Aarhus. De tre involverede sygehuse slipper dog for de sparekrav, som forslaget også lagde op til.
Annonce

Regionen: Selv om et flertal i Region Midtjyllands hospitalsudvalg havde indstillet, at man dropper ideen om at flytte i alt 10 genoptræningssenge for apopleksipatienter fra Horsens og Randers til Aarhus Universitetshospital, så valgte et flertal i forretningsudvalget tirsdag at holde fast i direktionens indstilling om at samle rehabiliteringspladserne for patienter, som har været ude for en blodprop eller blødning i hjernen i Aarhus, hvor også den akutte behandling af patienterne sker.

Nu er det så op til det samlede regionsråd at tage endelig stilling, men rådet forventes at følge indstillingen fra forretningsudvalget.

Forslaget om at flytte de fire senge fra Horsens og seks fra Randers til Aarhus er led i en større omstruktureringsplan for neurologien, og opdraget har blandt andet været at spare penge. Imidlertid har det vist sig, at man lige præcis med flytningen af genoptræningen ikke sparer noget, tværtimod.

Blandt andet derfor har Dansk Folkepartis Steen Thomsen været meget imod at flytte sengene, men også fordi han mener, det går ud over det nærhedsprincip, man ellers i regionsrådet har været meget enige om at tilstræbe bliver opfyldt.

- Man siger, at man ved at samle det hele i Aarhus undgår, at patienterne skal flyttes. Og det er da rigtigt, at de ikke skal flyttes til Randers eller Horsens, men de skal jo trods alt flyttes til en anden afdeling, og jeg er sikker på, at langt de fleste patienter i så fald hellere vil flyttes til deres hjemhospital, hvor de er tættere på deres pårørende, siger Steen Thomsen.

Udover ham og partifællen Lone Langballe stemte også Venstres to medlemmer af forretningsudvalget, Carsten Kissmeyer og Dorte West samt kristendemokraten Marianne Karlsmose mod en flytning af sengene.

Annonce

På anbefaling fra de ansatte

Udvalgets formand, regionsrådsformand Anders Kühnau, var imidlertid ikke i tvivl om, at det var en rigtig beslutning af samle genoptræningssengene i Aarhus. Også selv om det koster lidt ekstra.

- Når selv ledelse og personale på de sygehuse, som skal afgive sengene, anbefaler, at de flyttes med den begrundelse, at det vil være klart det bedste for patienterne, så tager jeg gerne den ekstra udgift, det medfører. Vigtigst for mig er, at vi gør det, som er bedst for patienterne, og personalet har altså klart givet udtryk, at det fagligt er mest forsvarligt at samle også genoptræningen der, hvor neurologerne er lige ved hånden, siger Anders Kühnau.

Han understreger, at han stadig er tilhænger af nærhedsprincippet og gerne spreder sengepladser ud på regionens forskellige sygehuse.

- Men kun hvis det kan ske, uden at man behøver at gå på kompromis med fagligheden, siger Anders Kühnau.

Steen Thomsen, der altså helst havde set, at Randers og Horsens havde beholdt sine neurorehabiliteringspladser, glæder sig dog over, at hverken Randers, Horsens eller Aarhus påføres ekstra sparekrav i forbindelse med flytningen af sengene.

Det var der nemlig lagt op til i forslaget fra direktionen.

- Det betyder så, at den samlede besparelse ikke bliver helt så stor som først antaget. Men det lever vi gerne med, siger Anders Kühnau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Overhaling gik helt galt

Sport For abonnenter

Billeder og reportage fra premieresejr i Hornbæk: Dobbelte målscorere, cheftrænere i aktion og en kandidat til årets mål

Østjylland For abonnenter

Et spørgsmål om signalværdi: Nej til udvidelse af Kattegatcentret var det rigtige

Annonce