Annonce
Navne

Gensynet med Hevring blev til glæde

Sognepræst Marianne Rothmann Bonde vil blandt andet bruge en forøget fritid på at blive bedre til at mestre det franske sprog. Foto: Annelene Petersen
Sognepræst Marianne Rothmann Bonde har takket af efter en lang årrække i Elsted.

Strengt taget var daværende sognepræst i Elsted Marianne Rothmann Bonde en kende betænkelig, da hendes mand, provst Anders Bonde, havde fundet ud af, at et nedlagt landbrug på Hevring Møllevej var til salg - for var det nu en god idé at vende tilbage til den by, hvori hun voksede op?

Siden 2013 har ejendommen, som beskrevet i artiklerne om Anders Bonde, været det fælles hjem, og Marianne Rothmann Bondes skepsis er forlængst afløst af ægte glæde over gensynet med Hevring.

Hun er født i Jerslev i Vendsyssel den 3. april 1954 og således nu ved sin pensionering 67 år. Men opvæksten fandt sted i kommandantboligen ved Hevringlejren, officielt benævnt Hevring Skydeterræn, hvor hendes far, S.E. Rothmann, fra 1956 og 39 år frem var chef, og hendes mor stod for driften af "Tutten".

Annonce

Efter de første tre års skolegang i Hevring Skole rykkede Marianne Rothmann Bonde til Rougsøskolen i Ørsted og derfra videre til Randers Statsskole, hvor i øvrigt også alle hendes fem søskende har gået.

Turen fra Hevring til Randers foregik med Jørgensens Rutebiler - men ikke den slagne vej. Nej, rutebilen udgik fra og sluttede i Hevring, og på vej til Randers skulle den lige forbi Store Sjørup og Udbyhøj Syd og omvendt. Hvad der kunne være klaret på en god halv time i bil, varede i henved to timer to gange om dagen.

Med en nysproglig studentereksamen som ballast tog den unge pige fat på at læse jura ved Aarhus Universitet, men skiftede efter et år til teologien og er cand. theol. fra slutningen af 1982.

Svære jobmuligheder

Dengang var det svært, ikke mindst for præstepar, at få job, og på universitetet havde Marianne Rothmann og Anders Bonde truffet hinanden og var blevet gift.

Så det blev til et par år som hjemmearbejdende, inden Marianne Rothmann Bonde i 1985 kunne tage fat på 10 år som hjælpepræst i Levring-Hørup med sin mand som kirkebogsførende.

Det gik fint, for, som Marianne Rothmann Bonde konstaterer:

- Er der samarbejdsproblemer mellem to præster, skyldes det ofte jalousi, og det kendte vi ikke til. Desuden var vi forskellige med Anders som den mest udadvendte.

Marianne Rothmann Bonde var ordineret i Viborg Domkirke af biskop Johannes W. Jacobsen, og hun forblev i stillingen i Levring-Hørup til 2004, selv om Anders Bonde noget tidligere var skiftet til embedet i Lyngå-Skjød-Lerbjerg.

I de efterhånden mange år som præst har Marianne Rothmann Bonde i reglen haft såkaldte kvotestillinger, så hun har også arbejdet i sogne som Haslund-Ølst og Søften-Foldby, haft konfirmandhold i Risskov med videre. Men siden år 2000 knyttet til Elsted Sogn og her glædet sig over, at en ung befolkningssammensætning har betydet mange dåbshandlinger og konfirmationer.

- Det har været en kæmpe glæde for mig, pointerer Marianne Rothmann Bonde, der holdt afskedsprædiken i søndags.

Annonce

International familie

Marianne Rothmann Bonde og Anders Bonde er forældre til tre og svigerforældre til lige så mange - en irsk kvinde, en engelsk mand og en fransk kvinde.

Datteren Marie er sygeplejerske og arbejder på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Hendes engelske mand er - med et engelsk udtryk - assistent professor ved Aarhus Universitet. Familien tæller også et barn, og bopælen er lige ved siden af morforældrenes ejendom.

Sønnen Svend er tegnefilmskaber, uddannet på Animationsskolen i Viborg. Han har lige løst en opgave i Irland, hvorfra hans kæreste, der også arbejder med tegnefilm, kommer, og nu venter en ny opgave i Spaniens hovedstad Madrid, så lige nu bor parret hjemme på Hevring Møllevej.

Sønnen Hans bor med sin familie i Ølst. Han er lærer på Rougsøskolen i Ørsted og fransk gift. Hustruen arbejder som salgschef i Aarhusfirmaet Audio Distribution Group.

I husstanden i Ølst finder man også en pige, Juno, på otte år. Hendes farmor har en plan om, at de to skal lære hinanden fransk, når der nu bliver bedre tid. Og Marianne Rothmann Bonde vil også gerne ud at rejse, når det igen bliver muligt.

Annonce

En præstefamilie

Som fortalt ved en tidligere lejlighed valgte tre af seks børn i Rothmann-familien at blive præster.

Foruden Marianne Rothmann Bonde er det Mette Rothmann, der lige er gået på pension fra Randlev-Bjerager, og Jens Bonde, der er sognepræst i Ejby på Fyn.

Og mere familie:

På Hevring Møllevej ligger skovejendommen Hevring Mølle. Her bosatte ægteparret Rothmann sig, da S.E. Rothmann gik på pension. Han døde ikke længe efter, men indtil efteråret 2020 boede hans hustru på stedet, der nu er overtaget af en bror til Marianne Rothmann Bonde.

I samme forbindelse kan nævnes, at Anders Bondes stadig bilkørende mor senere i år fylder 90 år. Hun var ikke alene bondekone, men virkede også som organist ved kirkerne i Tirstrup og Fuglslev, til hun var 87 år.

Annonce
Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Fra udskældt kraftvarmeværk til nyt samlingssted: Her skal der laves mjød og brygges øl

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Annonce