Annonce
Kultur

Gentleman-tyv og udbryder-konge fra Horsens får sin egen billedside

Carl August Lorentzen blev født i 1896 og døde i 1958 efter et liv fyldt af kriminalitet. Den lokale kunstner Gerda Louise Buchgraitz er en af 20 kunstnere, der nu har fortolket hans tilværelse. Maleriet "Flugtkongen Lorentzen S36, akryl på lærred" kunne forleden ses på udstillingen på Fængslet og optræder nu også i bogen "En Kunstners Hånd". PR-foto
20 kunstnere puster et nyt og farverigt liv i fortællingen om en af de mest berømte skikkelser fra det gamle Horsens Statsfængsels brogede persongalleri.

Horsens: Da Carl August-Lorenzen i 1949 tålmodigt gravede sig vej ud af Horsens Statsfængsel med en ske og andre simple remedier, var det næppe noget, han skænkede en tanke: At hans friheds-trang en dag, langt ude i fremtiden ville blive markeret med en kunst-udstilling og en bog.

Det er ikke desto mindre, hvad udbryder-kongen, der i starten af forrige århundrede blev berømt for sin spektakulære flugt fra det horsensianske tremmely, nu har fået.

Selve særudstillingen, som Rotary stod bag, blev vist på Fængslet forleden, og nu har en bog kaldet "En Kunstners Hånd" med de i alt 20 værker fra udstillingen også set dagens lys.

Annonce

Bogens titel er inspireret af straffefangen Lorentzen, der i sin sparsomme fritid i fængslet tegnede, malede og lavede små skulpturer snittet i træ.

Kirsten Hammond Andersen

Som titlen indikerer, er den ikke "bare" en hyldest til den kriminelle staruts ekskaverende præstation.

Lorentzen, der også var kendt som gentleman-tyven, fordi han aldrig brugte våben og sjældent gjorde modstand, når han blev anholdt, var nemlig fingersnild på flere fronter.

Flugtkongen fortæller selv

- Bogens titel er inspireret af straffefangen Lorentzen, der i sin sparsomme fritid i fængslet tegnede, malede og lavede små skulpturer snittet i træ m.v., forklarer forfatter Kirsten Hammond Andersen og uddyber, at temaet i den knap 60 sider lange udgivelse også er baseret på Lorentzens frihedstrang.

Resultatet er 20 værker med fortolkninger af ordet "frihed".

Ud over at vise de kunstværker, man kunne se på den nylige udstilling, rummer "En Kunstners Hånd" flere personlige beretninger fra folk, som på den ene eller anden vis har haft tilknytning til den gamle straffeanstalt.

Hovedpersonen selv kommer faktisk også til orde.

Det sker i form af et uddrag af et interview med journalisten Bent Demer i 1950'erne, hvor Lorentzen fortalte om de ikke mindre end 11 måneder, han brugte på at grave en tunnel fra sin celle ud i friheden. En frihed, som i øvrigt varede kort.

Lorentzen undslap kachotten lillejuleaften 1949, men blev allerede få dage dage senere fanget af en bonde og et par karle på en gård ved Ølsted, hvor han på vanekriminel vis havde forsynet sig i stedets spisekammer.

"En Kunstners Hånd" kan købes i Bog & Idé i Horsens samt via Kunsthuset Gimle på Carolinelundsvej.

Annonce
Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Randers For abonnenter

Yvonne kæmper for, at alle kan få et bad til jul - også de svageste: Men kun en enkelt politiker vil lytte

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

Randers For abonnenter

Politiker kritiserer byrådskolleger for at sige nej til dagligt bad til ældre og udsatte borgere: Flertallet løber fra ansvaret og lader de ansatte stå med udfordringerne

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Annonce