Annonce
Randers

Gik ned med angst: En god leder tør vise sårbarhed

Morten Illum Skaaurp har blandt andet indført behandlerdage i Danske Bank i Randers. Foto: Ole Jakobsen

Morten Illum Skaarup er fillialdirektør i Danske Bank i Randers. Han er ikke bange for at vise følelser i sit arbejde.

9. november 2015 tiltrådte Morten Illum Skaarup stillingen som fillialdirektør i Danske Bank på Østervold i Randers, og den unge leder har ikke fortrudt, at han rykkede sit arbejdsliv til den kronjyske hovedstad.
Annonce
Morten Illum Skaarup ­erkender, at han har ­forelsket sig i Randers og ikke mindstRanders HH. Foto: Ole Jakobsen
»Det har været sindssygt fedt. Randers er en god by at komme til, og jeg har mødt mange cool mennesker, som har haft en lyst til at blive bedre hver dag både i forhold til faget og på det menneskelige plan,« fortæller han.
Det er en central del af Morten Illum Skaarups ledelsesstrategi at se på medarbejderne som hele mennesker. Han mener, det er den bedste måde at opnå resultater i virksomheden på.

At gøre sit bedste

»Der skal ikke være nogen tvivl om, at det ligesom i alle andre virksomheder handler om at skabe resultater i Danske Bank. Jeg tror på, vi når det mål ved at se på potentialet i hvert enkelt menneske,« siger Morten Illum Skaarup og fortsætter:
»Der er skabt en kultur i Danmark og verden, hvor det handler om at pakke os selv ned. Nu skal vi pakke os ud igen.«
Han tror på, at hvert enkelt menneske gør deres bedste hver dag. Derfor handler det om at skabe rammer, hvor medarbejderne kan præstere i top.
»Jeg spørger mig selv, hvornår jeg kan toppræstere, og jeg når frem til, at det kan jeg, når jeg er i ro og har tillid til mig selv. Er jeg bange for at mislykkes, gør jeg ikke mit bedste,« lyder det fra Morten Illum Skaarup.
For at skabe tryghed er det vigtigt, at medarbejderne ved, hvor de har ham. Derfor er han ikke bange for at tage dybe snakke med dem.
»Jeg har rigtig mange intense snakke med medarbejderne, hvor vi lærer hinanden at kende. Men det er vigtigt for mig, at disse snakke udspringer af lyst, og ingen føler sig tvunget til det. Det er helt sikkert ikke alle, der har lyst til at blive så personlige, og hvis man tvinger dem til disse snakke, er det frygten for at sige nej, der får dem til at deltage. Det får vi ikke noget godt ud af,« siger han.
I det hele taget er Morten Illum Skaarup ikke meget for tvang.
»Hvis jeg bruger ordet 'skal', føler jeg, at jeg har tabt, for så mangler jeg argumenter,« afslører han.

Knubs er værktøj

Morten Illum Skaarup har tidligere siddet som succesfuld fillialdirektør. Dengang endte det hele med en nedtur af de helt store.
»Jeg gik ned med angst. Det var sindssygt hårdt,« lyder det fra direktøren, der ikke er i tvivl om, hvorfor det gik galt.
»Jeg var chef som 28-årig. Derudover spillede jeg fodbold og var god til det. Der var ikke noget, der var gået imod mig. Jeg havde øvet mig i at spille roller, men jeg glemte mig selv. Til sidst kunne jeg bare ikke spille roller mere,« fortæller han.
Tankerne om at se medarbejderne som hele mennesker og turde være personlig overfor dem, havde han også, inden angsten slog ham ud. Han kunne bare ikke føre dem ud i livet.
»Jeg havde ikke tillid til, at mine ideer var gode nok. Jeg skulle hele tiden kæmpe og argumentere for at få lov at være anderledes. Derfor levede jeg sjældent mine ideer ud,« siger han.
Selvom nedturen var hård, ser han i dag tilbage på den med taknemmelighed.
»Jeg ville ikke have undværet angsten. Den er mit bedste værktøj i dag. Der er ikke noget nederlag, der ikke har noget godt i sig, fordi de udvider vores bevidsthed,« siger han og uddyber:
»Knubs er bare gaver og med til at gøre os til bedre mennesker og rådgivere, uden det dog på nogen måde skal lyde masochistisk,« siger han og griner.
Men det handler om at have oplevet noget. Man kan læse meget i bøger, men har man ikke oplevet det på egen krop, kan man ikke sætte sig ind i det. Sådan gælder det for Morten Illum Skaarup i livet og i ledelsesmetoderne. Han sammenligner det med et kendt håndboldhold i Randers.
»Randers HH kan forberede sig nok så meget på at spille i ligaen, men det er først, når de står overfor BSV, KIF Kolding København eller Tvis, de ved, hvad det vil sige at spille i ligaen.«

Hardcore ledelse

Efter oplevelserne med angst har Morten Illum Skaarup fået en bevidsthed om, at hans måde at lede på skaber resultater. Derfor er kampen ikke længere så hård. Han er bare sig selv i alt, hvad han gør.
»Når jeg kæmper i dag, kommer det fra hjertet. Jeg tror på mine ideer, og det er ikke bare noget, jeg har læst i en bog. Derfor kommer argumenterne helt naturligt for mig,« siger han.
Der har dog ikke været de store kampe for direktøren. Han føler, at der er blevet taget godt imod hans ideer blandt medarbejderne.
»De har taget super imod det. Men det overrasker mig ikke, for hvem vil ikke gerne ses som mennesker,« spørger han retorisk og glæder sig over, hvad han har været med til at skabe.
»Jeg mærker et sammenhold blandt medarbejderne og en lyst til at være her. jeg ved selvfølgelig ikke hvordan, det var, før jeg kom, men jeg er stolt over det sammenhold, der er i dag.«
Han er bevidst om, at han har gjort noget for at skabe den gode stemning i banken, men han har ingen intension om at overdrive sin egen betydning.
»Jeg ser mig selv som en person i afdelingen, der skal hjælpe os til at blive bedre. Jeg har ikke behov for stjerner på skulderen, for det vil jo bare være endnu en rolle. Jeg har brug for at være mig selv,« siger han og afslører, hvilke egenskaber hos ham, der giver medarbejderne den tryghed og det sammenhold, han er med til at skabe.
»Jeg griner med og griner af. Jeg kan lide at blive grinet af. Jeg kan være ekstremt alvorlig. Jeg er ikke bange for at græde. Grundlæggende er jeg bare en meget sårbar person,« fortæller han og slår fast, at han trods sin sårbarhed også er robust.
For Morten Illum Skaarup er sårbarheden vigtig for en leder, mens andre sikkert vil kalde sårbarhed for et minus for en leder.
»Da jeg efter mange overvejelser fortalte min tidligere arbejdsplads, at jeg havde fået angst, blev jeg mødt af så meget kærlighed, forståelse og opbakning, at jeg lærte, at sårbarhed var et plus. Dem der siger, at der ikke er plads til sårbarhed i ledelse, spiller stadig en rolle,« fastslår han.
Mange vil kigge på Morten Illum Skaarups ledelsestid og kalde den blød. Den betegnelse er han slet ikke enig i.
»For mig er det her hardcore ledelse. Jeg ser på potentialet i hver enkelt medarbejder, og giver nogle rammer, som får denne til at præstere optimalt. Det er i mine øjne hardcore ledelse,« siger han.
Ifølge fillialdirektøren befinder vi os i en brydningstid, når det gælder ledelse. Flere og flere vil gerne gå den vej, som han er lykkes med i Randers.
»Mange vil gerne ledes på den måde, og mange vil gerne lede på den måde. Problemet er bare, at det ofte bliver ved snakken, som det gjorde for mig, inden jeg fik angst,« fortæller han.

Elsker min bank

At Morten Illum Skaarup er lykkes med sine tanker, har han et håndgribeligt bevis på. I sommerferien har banken været gennem en tid, hvor mange kunder skulle have konverteret deres realkreditlån, og den slags harmonerer ikke ret godt med ferietid.
»Vi har den sidste måned været halvt så mange medarbejdere, som vi plejer, men vi har holdt dobbelt så mange møder. Det har været hårdt, men jeg har oplevet, at medarbejderne har taget det hele med et smil. Det er jeg sindssygt stolt af,« siger han.
Den moderne ledelsesform, som Morten Illum Skaarup repræsenterer, passer ikke ind i det billede, mange har af bankverdenen, men for ham, passer de to ting godt sammen.
»Danske Bank har taget nogle vilde skridt for at smide det stive image, derfor føler jeg også, at jeg passer perfekt ind her. Jeg nyder, at jeg bare kan være mig selv, og jeg elsker den bank, jeg er en del af,« siger han og slutter af med noget, der kunne være et mantra i hans ledelsesform.
»Jeg ved, jeg kommer til at lave mange fejl, men jeg ved også, at jeg kommer til at lære helt vildt meget af det.«
Hvem vil du sende stafetten videre til?
»Jeg vil gerne sende den videre til Per Hastrup fra Prodan, fordi han er en leder, jeg ikke kender meget til, men jeg hører, at de er gode til at skabe glæde på Prodan. Det vil jeg gerne høre om.«
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre voldsomme overfald på fire dage: Nordbyen plaget af vold

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce