Annonce
Norddjurs

Gl. Estrup slog dørene op efter to måneders nedlukning: - Det er en festdag

Museumsformidler Anders Sinding indviede gæsterne i Herregårdens historie. Foto: Anne Myrup Pedersen
Mandag kunne Gl. Estrup Danmarks Herregårdsmuseum langt om længe slå dørene op, og det blev fejret med flag og gratis kaffe og brød. Nabomuseet, Det Grønne Museum, er stadig i gang med klargøring og åbner først på lørdag.
Annonce

Auning: Flagene var hejst, der var gratis kaffe og brød, og der var ikke mindst store smil og godt humør.

Mandag var virkelig en glædens dag på Gl. Estrup, Danmarks Herregårdsmuseum. Efter at have været nedlukket i over to måneder på grund af corona-epidemien, åbnede museet for besøgende igen, og museets direktør, Britta Andersen, glædede sig over igen at kunne lukke dørene op for publikum.

- Vi har jo været klar i lang tid, så det er så dejligt endeligt at kunne åbne, siger Britta Andersen.

Vejen frem mod genåbningen har budt på både op- og nedture. Først troede museet, at det blev en del af genåbningens fase to og kunne slå dørene op igen 11. maj, da en rapport havde vurderet, at smitterisikoen på museer og zoologiske haver var lav, men sådan kom det bekendt ikke til at gå.

- Da vi ikke måtte åbne 11. maj, fik jeg personalet på nakken, for de ville så gerne i gang igen, siger museumsdirektøren.

Men 20. maj kom der en kontramelding. Fordi genåbningen gik så godt, gjorde politikerne det muligt at fremrykke nogle af de ting, der egentlig var aftalt at åbne på et senere tidspunkt, deriblandt museerne, der pludselig måtte åbne med en dags varsel.

Så hurtigt kunne man dog ikke rykke på Herregårdsmuseet, da der lige skulle gøres ekstra rent, og derfor blev åbningsdagen sat til 25. maj.

Museumsinspektør Marie Aaberg Andersen (th.) var i dagens anledning i køkkenet, hvor hun assisterede Jytte Møller og servicerede de besøgende med kaffe, scones og boller. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Mange gæster kiggede forbi

Danmarks Herregårdsmuseum slog dørene op klokken 10, og da klokken nærmede sig middag, havde 41 gæster indløst billet til museet, og det tal var ret pænt for en mandag formiddag, hvor folk normalvis ikke har fri.

En af de gæster, der havde glædet sig til åbningen, var Morten Weltz. Han bor i Nørresundby ved Aalborg, men har i flere år været kærester med en af de ansatte på museet og har derigennem fået øjnene op for museet.

Han har fulgt herregårdsmuseet på de sociale medier under nedlukningen, og da åbningsdagen faldt sammen med en fridag, og det samtidig var godt vejr, var det oplagt at bruge dagen på en tur på Gl. Estrup.

- Jeg er nysgerrig på historie, og jeg har lært rigtig meget af at komme her, siger han.

Mandag var han for første gang med på en rundvisning, og det gjorde ikke oplevelsen mindre god.

- Jeg synes, altid, at man mærker stemningen og historien i rummene, men man danner sig et helt andet indtryk, når der er en, der fortæller, frem for at man bare selv går rundt og læser plancher. Man får nogle helt andre nuancer med, siger han.

Annonce

Fokus på udeliv

Dagens rundvisning stod som alt andet i coronaens tegn. Det betød, at der maksimalt måtte være ni gæster med, og gæsterne skulle følge en ensrettet rute gennem herregården, og at visse steder var spærret af.

Man kunne som gæst stadig vælge selv at gå rundt og suge historien til sig, men afspritning og afstand var obligatorisk.

I i den brostensbelagte gård blev borde-bænke-sættene hyppigt sprittet af, og det samme gjaldt indenfor. To af museumsværteren eller "stuepigerne", som de selv kaldte sig, var en af de frivillige og en projektansat på herregårdsmuseet.

I det gamle køkken, hvor der blev bagt boller og scones efter de traditionelle opskrifter, var museumsinspektør Marie Aaberg Andersen også trukket i arbejdstøjet og serverede for de fremmødte gæster.

- Det er en kæmpestor festdag, så derfor skal den også have på alle tangenter. Jeg er så glade for, at vi har åbent igen, siger hun.

Det, hun har savnet mest under nedlukningen, er livet og gæsterne.

- Vores formål og kerneværdi er at formidle historien, og vi har haft digital formidling, men det har ikke været det samme, selv om det har åbnet vores øjne for nye måder at gøre tingene på, siger hun.

I løbet af sæsonen vil museet have fokus på at udendørs arrangementer. Blandt andet vil der 28. juni blive afholdt et gardenparty, og herregårdens nyttehave vil også komme mere i spil.

- Vi har måtte sadle om i forhold til noget af det, vi havde planlagt, siger museumsinspektøren.

Gl. Estrup Danmarks Herregårdsmuseum holder åbent alle dage fra klokken 10-17 frem til og med efterårsferien.

Gl. Estrup Danmarks Herregårdsmuseum slog dørene op i solskin og med flagene hejst, efter at have været tvangslukket i mere end to måneder. Foto: Anne Myrup Pedersen
Museumsdirektør, Britta Andersen, havde længe set frem til at kunne åbne op for besøgende igen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Morten Weltz fra Nørresundby brugte sin fridag på at besøge herregårdsmuseet, som han har fulgt på de sociale medier under nedlukningen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra Vito-show på Cepheus Park: En hård aften for et par unge knægte

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce