Annonce
Norddjurs

Gl. Estrup vil restaurere og udvikle for tocifret millionbeløb

Sidste år besøgte op mod 27.000 børn og unge stedet Herregårdsmuseet Gl. Estrup, enten i forbindelse med undervisningsforløb, historiefestivaler for børn og unge eller med deres familie. Arkivfoto: Jens Thaysen
Herregårdsmuseet vil restaurere og udvikle kælderen på Gl. Estrup med fokus på skoletjenesten - et projekt, der løber op i 10 millioner kroner.

Auning: Kommunalbestyrelsen valgte tirsdag aften at bevilge 500.000 kroner til Herregårdsmuseet Gl. Estrup. Den halve million kroner er en medfinansiering til restaurering og udvikling af kælderen på museet, da hovedbygningen er truet af massive fugtproblemer i kælderen i sydfløjen.

Det er dog ikke kun de akutte fugtproblemer, der gør, at Gl. Estrup vil have kigget på kælderen. Allerede før museet stod med klimaproblemerne, var der planer om at udvikle kælderen til brug for museets formidlingsindsats rettet mod børn og unge.

Projektet skal sikre kulturarven, men også skabe nye rammer for oplevelser, læring og fællesskab i forhold til blandt andet skoletjenesten. Museet har gennem flere år arbejdet med formidling og undervisning af børn og unge i navnlig Norddjurs Kommune. Sidste år besøgte op mod 27.000 børn og unge stedet enten i forbindelse med undervisningsforløb, historiefestivaler for børn og unge eller med deres familie.

Annonce

Projekt til 10 millioner

Den halve million kroner i medfinansiering fra kommunen kommer dog kun til at udgøre en mindre del af det samlede beløb. Hele projektet forventes nemlig at beløbe sig til knap 10 millioner kroner.

Museet er i gang med at rejse finansiering til projektet, og der er allerede givet tilsagn om bevillinger fra flere fonde. Med kommunens bevilling er der på nuværende tidspunkt rejst cirka otte millioner kroner i finansiering, og Herregårdsmuseet har sendt ansøgninger afsted til tre fonde i forhold til at få finansieret de resterende cirka to millioner kroner.

Den halve million til museet tages fra en pulje på to millioner kroner, der er afsat i budgettet for 2021-2024 til en anlægspulje under økonomiudvalget. Midlerne i puljerne skal understøtte kommunens deltagelse i strategisk vigtige udviklingsprojekter.

Norddjurs Kommune yder årligt et driftstilskud til Herregårdsmuseet Gammel Estrup. I 2021 udgør driftstilskuddet i alt 935.000 kroner, hvoraf 400.000 kroner er ordinært driftstilskud, og det resterende beløb på 535.000 kroner er tilskud til skoletjenesten.

Første skridt i projektet på Herregårdsmuseet er genetableringen af Borgestuen, som tidligere var de ansattes spise- og opholdsrum, som skal gøres til en ramme for oplevelser, læring og undervisning målrettet kommunens børn og unge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce