Annonce
Østjylland

Glemt på kommunens depot: 'Solpigen' er kommet frem i lyset

Den uheldige skulptur "Solpigen" var egentlig tiltænkt lossepladsen, efter at to omgange grov hærværk havde sendt hende til tælling. Men skæbnen ville, at hun ikke blev smidt ud. I stedet er hun blevet renoveret og kan igen opleves i sit rette element i Åby Park. Foto: Axel Schütt
Åby Park er blevet en historisk skulptur rigere. Efter årtier på depot er "Solpigen" kommet tilbage i sit rette element.

ÅBYHØJ: Der findes mange skønne kvinder i parkerne i Aarhus, og nu har Åby Park fået endnu en af slagsen. Her er skulpturen "Solpigen" kommet til ære og værdighed igen efter årtier i glemsel på et af Aarhus Kommunes depoter.

Det er Åbyhøj Lokalhistorisk Forening der på baggrund af avisens skriverier om "Århuspigen", en skulptur der forleden var på auktion, har rettet henvendelse om "Solpigen".

Den lokalhistoriske forening er i gang med at forberede en lille udstilling om parkens tilblivelse, og i den forbindelse stødte de på skulpturen "Solpigen", der blev afsløret i efteråret 1946.

Skulpturen var udført i sandstenscement af den århusianske billedhugger Niels Frandsen. Den var blevet købt af Åby Kommune for 1.700 kroner.

"Solpigen" prydede parken og levede i 30 år en fredelig tilværelse i den grønne oase, indtil den i 1976 blev udsat for hærværk og kom på depot.

"Der er sket skade på skulpturens venstre underarm", står der i Aarhus Kommunes notater om "Solpigen".

Det blev vurderet, at det ikke var muligt at reparere armen, og skulpturen blev derfor opmagasineret.

Men som om "Solpigen" ikke havde været uheldig nok, blev hun endnu en gang udsat for hærværk.

"Natten mellem den 8. og 9. august 1977 har hærværksmænd på oplagspladsen på Sommerlyst blandt andet knust skulpturen, og den er derfor kørt på affaldspladsen", står der i kommunens notater.

Solpigen

"Solpigen" eller "Solbadet" blev afsløret i Åby Park i efteråret 1946.

Den er udført af billedhugger Niels Frandsen, der på det tidspunkt boede Vester Allé 20 i Aarhus.

Statuen blev rejst af Åby Kommune, der havde købt den for 1.700 kroner.

Skulpturen er lavet af sandstenscement. Den er omkring 90 centimeter høj og vejer omkring 200 kilo.

I juli kom den tilbage til Åbyhøj Park efter årtier på depot.

Åbyhøj Lokalhistorisk Forening arbejder på en udstilling om Åby Park. Den bliver vist på bibloteket i Åbyhøj om et par måneder.

Tilbage i det grønne

Men nogen må have forbarmet sig over den stakkels "Solpige".

- Af en eller anden grund, blev den bare ikke kasseret, som der ellers står i arkivet, men blev henstillet på kommunens oplagsplads på Lystrupvej, hvor jeg fandt den slået i stykker. Blandt andet var hovedet slået af, fortæller Hans Henrik Foged Rasmussen, driftsansvarlig for legepladser, inventar og skulpturer i Aarhus Kommune.

- Jeg fik den sat sammen, så den så nogenlunde ud igen, men har ikke fået genskabt de manglende dele. Der mangler blandt andet en fod og en hånd, oplyser Hans Henrik Foged Rasmussen.

Skulpturen blev restaureret i 2013, hvorefter den blev opstillet ved Teknik og Miljøs daværende kontor på Grøndalsvej i Viby.

- Jeg havde dog fra starten tænkt, at det kunne være sjovt, at den kom tilbage til Åby Park. Derfor flyttede vi den i sommer derhen. Den står nu i nærheden af sin oprindelige placering, fortæller han.

Så nu kan den nu 73-årige solbader igen opleves i Åby Park, omend hun ligesom os alle er blevet lidt mere skrøbelig med alderen.

Hans Henrik Foged Rasmussen håber, at "Solpigens" uheldige hærværkshistorik stopper, så hun nu kan få lov at nyde sit otium i parken uden at blive ødelagt.

- Den har om ikke andet fået en chance mere, slutter han.

I juli blev "Solpigen" i al ubemærkethed sat tilbage i nærheden af sin oprindelige placering i Åby Park. Foto: Teknik og Miljø, Aarhus Kommune
Tegningen stammer fra et notat om "Solpigen" i Aarhus Kommunes arkiv, hvor man også kan læse om "Solpigens" kranke skæbne. Illustration: Aarhus Kommune
"Solpigen" har fået lidt skrammer gennem tiden, men passer smukt ind i omgivelserne i Åby Park. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce