Annonce
Østjylland

Flere og flere biler får LED-lys: - Jeg bliver blændet!

Annonce

Er det bare mig, eller er der flere og flere modkørende biler, som blænder, selv når de ikke kører med langt lys?

Som bilist føler jeg mig ofte som piloten i et britisk Lancaster bombefly fanget i "scheinwerfernes" stråler over Berlin anno 1943.

Et blændende hvidt lys oplyser "cockpittet", det smerter i øjnene, og jeg kommer i tvivl om vejens forløb og krydser fingre for, at der ikke pludselig er et barn uden reflekser eller en cykel uden lys. Jeg har ikke en chance for at se dem gennem lyshelvedet fra bilernes nye blændende lygter.

Men hvad er det, der er sket med bilernes lygter, der ikke længere lyser med det samme blide skær som i gamle dage? Det må FDM kunne svare på, så jeg ringer til Dennis Lange, der er jurist ved FDM.

- Flere og flere biler får LED-lys fra fabrikken. I modsætning til de gamle glødepærer har de et mere hvidt lys, der for nogle kan se blåt ud, forklarer Dennis Lange.

Taberne bliver teenagerne, hvis endnu ikke sammenvoksede frontallapper får dem til konstant at glemme cykellygter, hjelme og reflekser.

Annonce

Føj, siger jeg

Føj for noget moderne djævelskab, tænker jeg. Men kan det virkelig passe, at det er lovligt at blænde fredelige bilister?

Nej, lyder det korte svar fra eksperten. Lygterne skal overholde samme krav som alle andre lygter. Men:

- Der er to modsatrettede hensyn. På den ene side vil man gerne have, at chaufføren kan se så godt som muligt under alle forhold, på den anden side skal lygterne ikke blænde de øvrige trafikanter. De nye lygter har både et mere hvidt lys og et bedre lys, derfor kan det opleves som om de blænder mere end de gammeldags lygter gjorde, siger Dennis Lange.

Føj, siger jeg altså.

Og ikke nok med af de nye biler er forsynet med de kraftigere LED-lygter. Flere og flere ejere af biler med gammeldags lygter har set lyset og ønsker sig de nye lede LED-lygter. Man kan åbenbart snyde på vægten, så der kan komme blus på bilen helt uden at skulle skifte den ud.

Og de modificerede lygter er åbenbart endnu værre end det originale djævelskab. Dennis Lange forklarer:

- Der er desværre flere og flere bilister, der sætter en ny LED-pære i deres gammeldags forlygter, men lygten i de gamle biler er ikke konstrueret til den måde LED-pæren spreder lyset på. Så får man det resultat, at lyset lyser i alle mulige forkerte retninger, og dermed potentielt blænder de modkørende. Den slags lygter må man ikke køre med på offentlig vej.

Øv, øv og atter øv.

Annonce

Risskov blå

Tyskerne kan - som dengang over Berlin - noget med lys. Kniber jeg øjnene sammen, kan jeg skimte, at der står Audi, Mercedes og BMW på mange af bilerne med det mest blændende lys.

- For ikke så mange år siden, var det kun de meget dyre biler, der var udstyret med Xenon-lygter, der har et endnu mere blåt skær end LED-lygterne, fortæller Dennis Lange.

Måske er det derfor, jeg om morgenen ser mange blå lygter på Nordre Strandvej i Risskov. Her er der mange dyre biler af tysk oprindelse.

"Verdammt noch mal", englænderne kan også. Den klassiske Mini er populær som Risskov-konebil, og de nye modeller er forsynet med en ring af dioder, fra hvis midte et spotlight bader kørebanen i ultraskarpt lys.

Jeg kan stort set ikke se de skolebørn, der i vintermørket sætter livet på spil i et forsøg på at krydse Nordre Strandvej, når jeg for en sikkerheds skyld kører mine egne børn i skole.

- De nye lygter betyder, at chaufførren kan se bedre, fordi de lyser vejen betragtelig bedre op. Det gør det samtidigt vigtigt at have gode cykellygter på, når man cykler, siger Dennis Lange.

Det kan han sagtens sige. Cyklerne har også fået kraftigere LED-lygter, ellers ville de ikke havde en kinamands chance for at blive set i det tiltagende lyshav. Taberne bliver teenagerne, hvis endnu ikke sammenvoksede frontallapper får dem til konstant at glemme cykellygter, hjelme og reflekser.

Jens Thaysen Foto: Jens Thaysen
Annonce

Hævn er nytteløst, gamle nar

Skulle jeg nu få den glimrende idé at hævne mig (jeg siger ikke, jeg har gjort det) ved at blinke hysterisk med det lange lys af de modkørende LED-lygter, er det næppe vejen frem.

Ikke alene er det ulovligt. Jeg kæmper også, som en anden Don Quijote, en forgæves kamp.

- Udviklingen går i retning af, at selv mindre, billige biler bliver udstyret med LED-lygter som standard, fastslår Dennis Lange.

Det er det, jeg siger. Alt var bedre i gamle dage ... Og måske er det i virkeligheden min egen skyld, at lygterne blænder.

- Det er ikke sikkert, det kun er bilernes lys, der har ændret sig. Dine øjne kan være blevet dårligere og mere lysfølsomme. Det sker for nogle ældre, tilføjer Dennis Lange hjælpsomt.

Ældre ... må jeg være fri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra Vito-show på Cepheus Park: En hård aften for et par unge knægte

Annonce