Annonce
Randers

Gode tider på biblioteket: Digitale udlån er populære som aldrig før i Randers

Mens mængden af fysiske udlån fra Randers Bibliotek er uændret, er antallet af digitale udlån steget med næsten 20 procent fra 2017 til 2018. Og udviklingen ser ud til at fortsætte.

Randers: På et enkelt år, fra 2017 til 2018, er det lykkedes Randers Bibliotek at øge sine digitalt formidlede udlån med omtrent 20 procent, mens udlånet af fysiske bøger har været nogenlunde uforandret i samme periode.

De digitale udlån omfatter ebøger, lydbøger samt materiale fra Filmstriben samt kategorien "andet", der bl. a. indeholder magasiner, online aviser og e-fagbøger. Med hører også de bogtitler, der inspireres til på bibliotekets hjemmeside og i bibliotekets app.

En af bibliotekarerne, Gitte Hansen, forklarer væksten med, at bibliotekets hjemmeside er udviklet til at blive et udstillingsvindue for bibliotekets samling af materiale.

Annonce

Stigende udlån

Statistikken fra Randers Bibliotek fortæller, at antallet af fysiske udlån faldt en anelse fra 2017 til 2018 - fra 513.193 til 512.983 eller beskedne 0,04 procent.

Udlån af digitale materialer steg med 19,19 procent fra 85.336 til 105.603.

Set under et steg udlånene med 3,24 procent - fra 598.529 til 618.586.

Hent inspiration på hjemmesiden

- Mange kommer jo ind på hjemmesiden for at forny lån eller reservere bøger på biblioteket. Det første, folk nu ser, når de åbner siden, er en karrusel med en stribe bog-forsider, der er anbragt som inspiration, fortæller Gitte Hansen.

Fra bibliotekets forside kan man klikke sig til videre inspiration indenfor bøgernes verden indenfor forskellige temaer. Man kan eksempelvis se forslag til romaner, til krimi og spænding, til aktuelle fagbøger, til bøger for børn og meget mere. Desuden kan man klikke sig ind på nyheder på boghylderne - og videre til onlinemateriale på f.eks. Ereolen.

- Og vi er helt sikre på, at det virker, siger Gitte Hansen og nævner et eksempel på, at antallet af reservationer på en bestemt bog steg fra to til 42 i løbet af en halv dag, da bogen blev præsenteret på bibliotekets hjemmeside. Det samlede antal stigninger i bibliotekets reserveringer taler sit tydelige sprog: Inspirationskarussellerne med bogtitlerne er en succes.

Biblioteket måler antallet af klik på hver enkelt bogtitel, og konkret interesse dokumenteres af antallet af udlån eller reservationer.

Brug biblioteket hjemmefra

Forsiden med de inspirerende bøger er udviklet af en af bibliotekets egne medarbejdere, Arni Runar Loftsson, der er både programmør og bibliotekar. Tanken bag er, at mange mennesker i dag har så travlt, at de ikke til daglig opsøger det fysiske bibliotek. Men når de om aftenen sidder hjemme i sofaen med deres tablet for at søge efter eller for at reservere en bog, præsenteres de for et udvalg af bibliotekets udlånsmateriale.

Engang imellem oplever bibliotekarerne et boom i efterspørgslen efter bestemte titler, ligesom der er emner, der har sin egen sæson. Lige nu måske have- eller rejsebøger.

Men det er ikke kun nyheder, der præsenteres i karrusellen, som bibliotekarerne kalder den. Også ældre udgivelser kan få "et nyt liv" her, hvis der er en aktuel anledning.

- Man kan også lade sig inspirere af, hvad andre har lånt i samme genre, fortæller Gitte Hansen.

Bibliotekarerne arbejder nu også som digitale formidlere, og det kræver fagekspertise at overvåge og at styre "inspirationskarrusellerne" på hjemmesiden. Bibliotekarerne skriver fortsat nyhedsartikler til bibliotekets hjemmeside, men bruger i større omfang nu også artikler, der er produceret på andre biblioteker. Til gengæld kan de trække på arbejde, som kolleger på andre biblioteker har udført.

Gitte Hansen peger på, at bibliotekerne efter lovgivningen har en folkeoplysende rolle. Biblioteker har et stort bagkatalog og kan derfor også præsentere et udvalg, der er større end det man finder i butikkerne.

Nem-ID og app

Det er nu blevet nemt at oprette sig som biblioteksbruger. Det kan gøres med Nem-id på bibliotekets hjemmeside. På få minutter er man klar til at bruge biblioteket fysisk og digitalt.

En anden god nyhed er, at der også er udviklet en app til biblioteket, som gør det muligt via tablet eller mobiltelefon kan klikke sig frem til interessant materiale eller forny sine lån.

- Nemmere bliver det ikke, siger Gitte Hansen, der glæder sig over at bibliotekerne i dag har så meget at byde på, både fysisk og digitalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Randers FC-optakt: Navne, noter og bud på startopstilling mod Hobro

Annonce