Annonce
Randers

Godt gang i salg af byggegrunde: Randers ligger på en sjetteplads i landet

Salget af byggegrunde går godt. Her er det byggegrunde i Vorup Enge. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
I en usikker tid vil mange gerne investere i det sikre valg med egen bolig, og rigtig mange vælger at bygge selv fremfor at købe et brugt hus. Det får Randers ind på en samlet sjetteplads i landet, hvad angår salg af private byggegrunde, og der er også tale om rekordsalg af de offentlige byggegrunde.

Randers: Færre huse til salg på markedet og det sikre valg ved at bygge selv i en usikker tid, har fået grundsalget til at gå strygende i Randers Kommune. Der blev solgt 80 private byggegrunde i 2019, og det tal steg til 95 i 2020. Stigningen er på 19 procent og skubber Randers Kommune op på en sjetteplads over flest solgte private byggegrunde hos ejendomsmæglerne i landet. Silkeborg topper listen med 203 solgte byggegrunde.

Og tendensen fortsætter i år. I første kvartal i år er der 34 handler af helårsgrunde i Randers Kommune, hvilket er 62 procent flere end samme tidsrum i 2020. Udbuddet er 26 procent lavere end samme tid sidste år (ultimo marts måned).

Også salg af offentlige grunde går det ekstraordinært godt med i Randers. I coronaåret 2020 blev der solgt 47 grunde, og alene i januar i år blev der solgt 16 grunde. Sammenligner man med januar 2020, blev der solgt fire byggegrunde.

Annonce

Dyrere at bygge

Tallene fra privat grundsalg stammer fra Boligsiden og angår salget af grunde til villaer og til sommerhuse. Der er på landsplan tale om en stigning i årets start (første kvartal) på 122 procent fra samme periode året før med hele 1793 solgte byggegrunde hos ejendomsmæglerne.

Og det er endda blevet dyrere at bygge hus, priserne på at opføre et nyt hjem ligger lige i halen af prisstigninger på "gamle" huse.

Solgte byggegrunde top 6

Silkeborg ligger nummer et på hitlisten over solgte private byggegrunde i landet med en procentvis stigning på 48, idet antallet af solgte byggegrunde steg fra 137 i 2019 til 203 i 2020.

Vejle tager andenpladsen med 193 solgte byggegrunde i 2020, det steg fra 178 i 2019, og det giver en stigning på otte procent.

På tredjepladsen ligger Horsens med 154 solgte byggegrunde i 2020, mod 140 i året før. Det er en stigning på 10 procent.

Holbæk kan præstere en stigning på 15 procent, og det giver en fjerdeplads. Antallet af solgte byggegrunde var 94 i 2019 og 108 i 2020.

Faaborg-Midtfyn ligger på femtepladsen med 107 solgte byggegrunde i 2020, det er steget fra 44 i 2019, og givet hele 143 procent i stigning.

Randers kommer så ind på sjettepladsen med en stigning på 19 procent. i 2019 blev der solgt 80 byggegrunde, og det steg til 95 i 2020.

Således er prisen på byggeri af et nyt, fritliggende enfamiliehus steget fra 2019 til 2020 med 4,5 procent. Det er en smule mindre end et eksisterende hus, der er gået frem med 4,8 procent, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Dermed holder stigningstakten på at bygge et nyt hus sig lidt under de gennemsnitlige prisstigninger på eksisterende huse i løbet af 2020, lyder det fra ejendomsmæglerkæden Home:

- Salgspriserne er steget markant under corona på grund af den store efterspørgsel. Det betyder, at det kan være en god "fidus" at sælge sit hus og bygge et nyt, siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

Annonce

Prisen fortsætter opad

Ejendomsmæglerkæden vurderer, at prisstigninger på at bygge er fortsat ind i 2021 - ligesom salgspriserne på de eksisterende huse også er det.

- Den store boliginteresse betyder stigende huspriser, og den store efterspørgsel på både materialer og håndværkere skubber byggepriserne op, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Tommelfingerregel

Holdhus.dk angiver en grov tommelfingerregel for byggeprisen:

Regn med 11.000 kroner per kvadratmeter plus en million kroner. Det vil sige, at et nyt hus på eksempelvis 160 kvadratmeter vil koste 2.760.000 kroner.

En byggegrund koster i øjeblikket i gennemsnit cirka 724.000 kroner, viser Boligsidens tal på basis af cirka 3500 udbudte helårsgrunde.

I 2020 blev der opført cirka 5500 nye parcelhuse, mens, der blev handlet næsten 61.000 eksisterende enfamiliehuse.

Home understreger dog, at der er stor forskel på, hvor meget huspriserne er steget rundt om i landet.  Det er især i de større byer, at kvadratmeterprisen på et eksisterende hus overstiger prisen for at opføre et nyt, men her kan det være en stor udfordring at finde en byggegrund.

- Det betyder, at nogle køber et ældre hus og river det ned for at få en grund at bygge på, mens andre rykker ud fra de store byer, hvor de kan få en grund, fortæller Henrik Hauthorn Jensen.

Ifølge Bolius koster det lidt mere at bygge et nyt hus øst for Storebælt end vest for. Og grundens pris samt tilslutninger, byggemodning, byggerådgiver mm. skal selvfølgelig lægges oven i selve byggeprisen.

Kigger man på salget af de kommunale grunde, så spreder det sig over hele Randers Kommune. Tæt på byen er der stor interesse for Kærsmindeområdet og for grundene i Dronningborg.

På landet har efterspørgslen især været stor i Uggelhuse, hvor alle kommunale udstykninger næsten er udsolgt. Det samme er tilfældet i Munkdrup og Langå, ligesom der er stigende interesse for grunde i den nordlige del af kommunen, for eksempel i Øster Tørslev.

Flere grunde er på vej. I øjeblikket er byggemodningen af første etape af byggegrunde i Over Hornbæk således i gang. Her er forventningen at udbyde 27 attraktive grunde til salg fra medio 2021. Og på landet er der flere udstykninger i Øster Tørslev, Havndal og Mellerup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce