Annonce
Randers

Godt nyt til børnefamilier: Nu kan børn også få lyntest

Børn ned til seks år kan nu få foretaget en gratis lyntest i Falcks testcentre. Her anvendes den nye og skånsomme testmetode, hvor podepinden kun skal et par centimeter ind i næsen. Foto: Lars Rasborg

Randers: Det er nu muligt for børn ned til seks år at få foretaget en lyntest på Falcks testcentre. Podningen bliver foretaget med en kort vatpind i næsen, og der er svar efter 15-30 minutter. Testen er gratis, uden tidsbestilling og kræver ingen henvisning fra lægen.

Da lyntestcentrene åbnede, var det muligt at få foretaget en kviktest på børn ned til fem år, men I februar 2021 blev aldersgrænsen efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen hævet til 12 år. Det skyldtes blandt andet, at lyntestens daværende metode, hvor podepinden skulle helt ind i næsesvælget, kunne virke voldsom for nogle børn.

- Man vil være nødt til at fastholde barnets hoved i længere tid end ved halspodning, da podepinden skal ind gennem næsen og nå næsesvælget. Dette kan dels opleves som et overgreb for barnet, og samtidig er der en risiko for, at testen ikke tages korrekt, hvilket bevirker, at resultatet af testen har større sandsynlighed for ikke at være retvisende, lød det dengang fra Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst, til Berlingske.

Ifølge Falcks kvalitets- og udviklingschef, Martin Betzer, har der dog aldrig været noget, der minder om overgreb på Falcks lyntestcentre.

- Vi har aldrig holdt hoveder eller tvunget nogen til test. Barnet skal selv kunne deltage i testen, ellers siger vi fra. Sådan var det både med den gamle og den nye testmetode, fastslår han over for Amtsavisen.

Med indførelsen af den nye og mere skånsomme testmetode er aldersgrænsen igen sænket, denne gang til seks år, mens helt små børn skal testes på et PCR-testcenter.

Personer, som er nære kontakter til smittede, har symptomer på covid-19 eller som er testet positiv med en lyntest anbefales ligeledes at få foretaget en PCR-test, som fortsat er den testmetode, der regnes for mest sikker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Randers FC For abonnenter

Næsten uanset, hvor Thomasberg kigger hen, kan han se folk, der leverer varen

Annonce