Annonce
Randers

Godt nyt til byens øldrikkere: Nu er Storegades øl-pipeline blevet endnu smartere

Øl-pipelinen, der blandt andet forsyner de tørstige sjæle i Storegade, skal udskiftes. Rørene er 25 år gamle. Arkivfoto

Det var en verdens-nyhed, da Storegades restauratører fik indlagt en pipeline med Thor-øl i tilbage i 1992. Flere har senere kopieret den unikke idé, og nu trænger rørene i Randers til udskiftning.

Randers: Garantien på rørene i den unikke Randers-idé med en pipeline i byens gå-i-byen-gade, Storegades øl-anlæg, er godt nok 30 år, men de udskiftes nu efter 25 år. Det sker i næste uge.

- Vi skifter dem nu, fordi teknologien er blevet så meget bedre. Den nye slange bliver med afkøling af øllet undervejs, så øllet er meget mere frisk, når det når hanerne hos de syv restauratører, der er med på pipelinen, lyder det fra distriktschef hos Royal Unibrew/Thor, Ole Kastrup.

Pipelinen blev en realitet i 1992, og den første øl blev tappet 1. december. Det var en idé, som daværende salgschef Jens Pedersen hos Thor fik sammen med restauratør Martin Pedersen fra Café 38.

- Og så blev den lanceret, da belægningen med brosten i Storegade skulle lægges om, så vi kunne få rørene gravet ned. Det var helt enestående den gang, ikke set tidligere noget sted i verden. Det var virkelig en unik idé, som fik stor opmærksomhed. Og mange har siden kopieret den gode opfindelse, siger Ole Kastrup.

Begejstringen over den sjove idé fik blandt andet den nu afdøde prins Richard, der var på besøg i Randers i 1998, til at insistere på at prøve at tappe øl direkte fra pipelinen.

Da pipelinen første gang blev taget i brug, var der ni værtshuse/diskoteker tilknyttet.

Annonce
Da den nu afdøde prins Richard var på besøg i Randers i 1998, var han begejstret over byens pipeline med skummende øl. Arkivfoto: Kaj Grosen

24.200 øl i tanken

Ole Kastrup var ikke selv med fra begyndelsen, han har "kun" været med i 22 år.

Tanken er gravet ned i en baggård i Vestergrave, og den indeholder 8000 liter øl, hvilket svarer til 24.200 flaskeøl. Der fyldes øl på hver 14. dag, og i Randers Ugen er det nødvendigt at fylde op to gange, lyder det fra distriktschefen.

Rørene er 3,6 kilometer lange, og de renses hver fjerde uge med en speciel rensevæske, og så efterskylles der med rent vand.

- Det er smart tænkt med øl direkte fra en tank ud til ølhanerne, også for restauratørerne. De er sikre på altid at have øl nok, og de behøver ikke have et varelager, siger Ole Kastrup.

Ølforbruget tælles elektronisk, både i teknikrummet og ude lokalt hos den enkelte beværtning, der derfor kan følge med i, hvor meget øl, der er tappet.

Aldrig udsat for hærværk

Der har ikke en eneste gang været hærværk på pipelinen eller øltanken. Man kunne ellers godt forestille sig tørstige sjæle, der ville hive et sugerør i tanken eller lave en "by-pass" på pipelinen.

- Men der er aldrig sket noget. Der er også masser af alarmer på, så vi får besked, hvis der sker noget med anlægget, siger Ole Kastrup.

De nye slanger, der lægges i jorden mandag, tirsdag og onsdag i næste uge, har en holdbarhed på 20 år, oplyser distriktschefen.

- Så det bliver uden mig, når de skal skiftes, siger han.

Senere på året markeres 25 års jubilæet for pipelinen i Storegade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce