Annonce
Randers

Se billederne: Farvel og tak - gravemaskinerne har tygget sig igennem den gamle Hvidemøllebro

Flere stoppede op en kort stund lørdag for at følge lidt med i den historiske nedrivning af broen over Hvidemøllevej, der har ladet trafikken passere siden 1940. Udsynet til arbejde var fint fra den nye bro. Foto: Lars Rasborg
Så kom turen til den 81 år gamle bro på Hvidemøllevej, der måtte lade livet i denne weekend. Den nye bro 50 meter ved siden af er klar og bygget noget højere, så der er plads til at elektrificere togene under den.

Randers: Så blev det i denne weekend et farvel og tak til den gamle bro på Hvidemøllevej, der har ladet trafikanter passere over banelegemet siden 1940. Broen er overflødig nu, efter den nye og noget højere bro er bygget få meter længere henne, så den kommer til at ramme Vestervold.

Og allerede lørdag eftermiddag havde store, gule gravemaskiner fra nedrivningsfirmaet P. Olesen tygget sig igennem broen. Der var kun en rest tilbage i den ene ende mod Tørvebryggen, som et stort maleri af Niels Ebbesen vogtede over.

Kun det stykke af broen med vægmalerierne af blandt andre Niels Ebbesen stod lørdag eftermiddag tilbage. Foto: Lars Rasborg

To gravemaskiner arbejdede sammen som sultne dinosaurer, der åd sig gennem betonrester. Den ene havde en skovl monteret og gav store mundfulde af betonklumper med jern-armering videre til den anden gravemaskine, som havde en slags kæbeknuser, der trykkede betonklumperne sammen, så jernet faldt af. De forvredne jernstykker samlede den så sammen og lagde for sig, mens bunkerne af beton blev mere og mere pulveriseret. Betonen bliver i øvrigt genanvendt i andre byggerier.

Annonce

Et vigtigt skridt

En trailer med arbejdslys var sat op ved den gamle bro, for Banedanmark havde bebudet, at der ville blive arbejdet igennem, også om natten, for at være så lidt som muligt til besvær for togdriften.

De gule gravemaskiner åd broen, bid for bid. Foto: Lars Rasborg

- Det her er et vigtigt skridt i retning af at gøre jernbanen klar til fremtidens eltog, som både vil støje mindre og udlede mindre CO2. Vi har bygget en højere vejbro her i Randers, så der er plads til de kommende elmaster og køreledninger, og nu er vi så kommet til næste naturlige skridt i arbejdet, som er at pille den gamle bro ned, siger områdechef for spor- og broprojekter i Banedanmark, Lars Blædel Riemann.

Det her er et vigtigt skridt i retning af at gøre jernbanen klar til fremtidens eltog, som både vil støje mindre og udlede mindre CO2. Vi har bygget en højere vejbro her i Randers, så der er plads til de kommende elmaster og køreledninger, og nu er vi så kommet til næste naturlige skridt i arbejdet, som er at pille den gamle bro ned.

Lars Blædel Riemann, områdechef, Banedanmark

Fremtidens eltog

Som en del af elektrificeringen af jernbanen skal Banedanmark bygge og renovere 85 broer på den 256 kilometer lange strækning mellem Fredericia og Aalborg.

Der skal desuden sættes elmaster og kabler op langs sporene.

Fremtidens eltog vil kunne køre hurtigere, udlede mindre CO2 samt støje mindre.

DSB's nye, eldrevne tog forventes indsat på strækningen i slutningen af 2026.

Flere borgere fik i øvrigt et nærkig på det store nedrivningsarbejde. Der var et godt udsyn fra den nye bro ned til arbejdet. Man skulle dog ikke stå i vindretningen, for betonstøvet fik det til at svide i øjnene.

Gravemaskinerne gik i gang fredag med at pille hele den øverste del af broen ned. Og imens havde Banedanmark sørget for at dække sporene under broen godt til med madrasser og plader, så de ikke tog skade af nedfalden beton.

Samarbejde mellem gravemaskiner. Én fodrede med store betonstykker, mens den anden knuste dem og sorterede beton og jern. Foto: Lars Rasborg

Da det øverste lag var banket ned, kom turen til de store betonpiller, som holdt selve broen. Dem klippede maskinerne og dernæst bankede ned i mindre stykker.

Annonce

P-pladser på stedet

Når den gamle bro er helt væk, vil der blive etableret parkeringspladser der, hvor den plejede at stå.

Omkørslerne som følge af arbejdet inde i byen forventes derudover at være afsluttet 30. november. Herfra vil borgerne i Randers have mulighed for at køre direkte fra Vestervold og via den nye bro over jernbanen. Den nye bro har været i drift fra mandag 18. oktober, men altså kun så man kunne dreje til højre eller venstre ad Tørvebryggen. Vestervold skal hæves 1,70 meter først, så den rammer den nye bro.

Mandag er det helt slut med den gamle bro over Hvidemøllevej. Foto: Lars Rasborg

Som følge af weekendens broarbejde blev dele af togtrafikken midlertidigt ændret. Det betød helt konkret indsatte togbusser fra fredag 5. november til søndag 7. november mellem Aarhus og Randers i aften- og nattetimerne, oplyser Banedanmark.

Mens gule gravemaskiner fra nedrivningsfirmaet P. Olesen pillede broen fra hinanden, var der en orange entreprenørmaskine fra Arkil, der rammede jernbaneskinner lodret ned i jorden for at støtte skinnerne, når den gamle bros betonfundament skulle fjernes. Foto: Lars Rasborg
Som sultne dinosaurer gnaskede gravemaskinerne sig gennem den gamle betonbro. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Sundhedsministeren er smittet med corona

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce