Annonce
Erhverv

Grønne iværksættere: - Bestemt ikke et mål for os at være afhængige af nogen

Encombis primære marked er steder med svagt eller intet forsyningsnet. – Så det kan være alt fra diamantminer til safarihytter til resort på Maldiverne, fortæller Claus Pedersen (tv). Alle anlæg bliver sat op af kunderne selv på lokationen. - Vores tankegang har været at lave et system, der henvender sig til lokale virksomheder, der selv kan sætte det op. Så det er tanken med det her, at det kan bruges lokalt med fjernsupport, forklarer Claes Høll Sterregaard (th). Foto: Morten Pedersen
Startupfirmaet Encombi har netop modtaget støtte fra et lokalt investeringsfirma i Viborg. Deres ambition er at blive selvkørende inden for en kort årrække.
Annonce

VIBORG/THISTED: Hvis man har rejst i lande som Indien og Pakistan, er strømsvigt ikke et ukendt fænomen.

Her er nødgeneratorer ofte standardudstyr på hoteller, restauranter og i virksomheder, hvor et kontinuerligt flow af strøm er nødvendigt. Men generatorerne, der kører på brændstoffer som diesel eller benzin, er ofte dyre i drift.

Derfor har flere i Asien og Afrika efterhånden fået øjnene op for solenergi. Det samme gælder i øvrigt de steder, hvor strømforsyningen ikke når ud.

Men solenergien er en ustabil energikilde i overskyet vejr. Så derfor er der ofte brug for et styringssystem, der kan balancere forbruget af de forskellige energikilder og udnytte solinstallationerne mere optimalt ved at tilpasse strømmen, så generatorerne for eksempel tager over i overskyet vejr, eller så strømforsyningen tager over, når strømsvigtet er ovre.

Og netop sådan et system – lidt forsimplet forklaret – står startupvirksomheden Encombi bag. Dertil kommer, at det intelligente styresystem også overvåger energiforbruget, så kunderne kan få et overblik over deres energiforbrug fra de forskellige kilder.

Idéen er ikke ny. Tværtimod findes der allerede flere styringssystemer på markedet blandt leverandører af generatorer og solar-invertere, der er de bokse, som omdanner den jævnstrøm (også kaldet DC-strøm, red.), som solpanelerne laver, til vekselstrøm (også kaldet AC-strøm red.), som vi kan få ud gennem stikkontakten derhjemme.

Men hvor andre leverandører som oftest har styringssystemet tilknyttet deres specifikke produkt, kan Emcombis intelligente styringssystem tale sammen med alle diselgeneratorer og alle solinvertere. Og netop dét er et af de punkter, som adskiller Encombi fra konkurrenterne på markedet.

- Det er ikke sådan, at vi har opfundet den dybe tallerken. Vi leverer ind til et marked, der allerede eksisterer, forklarer den 42-årige ingeniør Claes Høll Sterregaard, der sammen med den 37-årige produktionsteknolog Claus Pedersen står bag startupfirmaet Encombi, og tilføjer:

- Vi har bare lavet det på en måde, der lever bedre op til det, som kunderne efterspørger.

Encombi, der betragter sig selv som en komponentleverandør, leverer deres styringssystemer i en lille sort boks, der ikke er meget større end en mobiltelefon, og som de køber fra en hardware-leverandør i Italien. Softwaren er selve hjernen i produktet, og styringssystemet kan bruges i alt fra store solanlæg med flere megawatt til små anlæg med få kilowatt. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Fleksibel i brug

Mens Claes Høll Sterregaard er fra Viborg, er Claus Pedersen fra Thisted. Det er derfor ikke geografien, som i sin tid knyttede de to mænd sammen.

De lærte derimod hinanden at kende gennem deres arbejde for den familieejede-elektronikkoncern Deif, som blandt andet er kendt for deres styringselektronik til decentrale kraftværker, nødstrømsanlæg og vindmøller.

Her arbejdede de begge frem til sommeren 2018 inden for virksomhedens hybridaktiviteter, hvor man kobler forskellige energikilder sammen. Forretningsområdet var på tidspunktet nyt i Deif og lidt af et nicheområde i virksomheden.

- Som niche i en virksomhed er man underlagt de store forretningsområder. Systemet skal være sammenhængende med virksomhedens andre produkter, og det sætter nogle begrænsninger for samarbejder med andre aktører, der leverer ind til samme industri, fortæller Claus Høll Sterregaard.

Derfor så begge mænd et potentiale i at lave et styringssystem, der ikke var afhængigt af at skulle fungere med et bestemt mærke af dieselgeneratorere eller solinvertere.

- Mange løsningerne er lavet af virksomheder, der har et andet produkt, som de gerne vil sælge med, da det er deres hovedprodukt. Og derfor ser de styringen som et tillæg til deres produkt, forklarer Claus Pedersen og fortsætter:

- Men vi så, at mange af vores kunder efterspurgte noget, der kunne være kompatibelt med alle mærker på markedet.

Annonce

Fra aioli til styresystemer

De besluttede sig derfor for sammen at stoppe på arbejdspladsen for at forfølge drømmen om at skabe egen selvstændig virksomhed.

I sommeren 2018 registrerede de så virksomheden Encombi, men som Claes Høll Sterregaard fortæller:

- Vi havde ikke nok penge på bundlinjen til at starte virksomheden op og samtidig få mad på bordet, så vi var nødt til at tjene til føden andetsteds.

Claes Høll Sterregaard skiftede derfor arbejde til Vestas, hvor han var i 10 måneder, indtil opgaverne med kundehåndtering og support for Encombi begyndte at fylde ind i dagtimerne. Mens Claus Pedersen tog arbejde for Limi-tech, en virksomhed i Aabybro, der laver procesanlæg til fødevareindustrien, som han først forlod i slutningen af januar i år.

- Så 30. januar lavede jeg min sidste aioli i Catalonien i Spanien, og nu er jeg her, fortæller han med et grin.

Mens Claes Høll Sterregaard står for udviklingen af selve softwaren til det styringssystem, virksomheden sælger, er Claus Pedersens fokus udelukkende på salg. Og netop det er der brug for i den forholdsvist nystartede firma, der har store ambitioner om vækst.

Claes Høll Sterregaard (tv) bor i Viborg og er uddannet ingeniør fra Aalborg Universitet i 2002. Han har i årene 2003 og frem til sommeren 2018, arbejdet for virksomheden Deif. Claus Pedersen (th) bor i Thisted og er uddannet smed og produktionsteknolog i 2008. Han har siden sin uddannelses afslutning og frem til slutningen af januar arbejdet for blandt andre Danish Crane Building i Nibe, Inelco Grinders og Deif, hvor fra han har en stor erfaring inden for eksportsalg. Foto: Morten Pedersen
Annonce

En lang proces

Indtil videre har Encombi solgt deres styringssystemer til industrivirksomheder i 12 forskellige lande i primært Asien, Afrika, Mellemøsten og Sydamerika.

- I weekenden blev et af vores anlæg sat op i Mali, efter vi havde solgt det til en fransk virksomhed, der bygger anlæg i selve Mali, fortæller Claes Høll Sterregaard stolt.

Men selvom Encombis aktiviteter er begyndt at tjene sig selv ind, kræver det slid og tid at få kunderne i hus.

- Den opgave, vi løste i Mali, er for eksempel for nogle kunder, som vi kender fra gamle dage, som det er to år siden, at vi præsenterede for vores produkt første gang, fortæller Claes Høll Sterregaard og tilføjer:

- Jeg mødte dem så tilfældigt på en messe sidste sommer, og først nu har vi to projekter, som vi løser for dem i Frankrig og i Mali. Så fra at man begynder at massere folk på skuldrene og til, at der rent faktisk sker noget, kan der gå lang tid.

Men eftersom begge iværksættere har mange tråde ude i øjeblikket, forventer de også, at flere kunder vil strømme til.

- Planen er, at vi skal skabe en profitabel forretningen inden for de næste par år, så vi kan skalere omsætningen, men samtidig være aggressive i forhold til vores vækst, siger Claes Høll Sterregaard.

- Men det er jo også et spørgsmål om, hvor hårdt vi skal spænde buen, supplerer han.

- Men der kommer noget ind løbende. Og det er jo også først nu, at vi er begyndt at have mere fokus på omsætningen og på opsøgende salg til at få flere kunder ind, understreger Claus Pedersen.

Foto: Morten Pedersen
Annonce

Mere luft i budgettet

En af grundene til, at Encombi i dag har bedre mulighed for at fokusere på salget, er, at virksomheden i slutningen af januar valgte at sælge en andel af deres virksomhed til Investor Hub Viborg – et firma ejet af en flok lokale forretningsfolk fra Viborg, som stiller kapital, netværk og erfaring til rådighed for lokale iværksættervirksomheder, som de ser et investeringspotentiale i.

Foruden den økonomiske håndsrækning har virksomheden derfor også fået erfarne kræfter i form af Thomas Hentze Andersen fra Mita Teknik og Mogens Würgler fra MW Invest ind i deres bestyrelse.

- Det er først nu, vi skal til at lade op til vores første møde, der finder sted senere på måneden. Men med det, som de indtil videre har budt ind med, er vi overbeviste om, at det nok skal blive godt, siger Claes Høll Sterregaard.

Foruden støtten fra de private investorer er makkerparret også ved at se nærmere på mulighederne for at søge om støtte gennem de tilskudsordninger, der findes inden for det offentlige med henblik på nyudvikling af Encombis produkter, da de går med planer om at videreudvikle deres nuværende styresystem, så det blandt andet også vil kunne fungere med de batterier, man bruger til at lagre energi fra solanlæg med.

- I og med der findes støtteordninger, er det oplagt at gå efter. Men det er bestemt ikke et mål for os at være afhængige af nogen, understreger Claus Pedersen, der sammen med Claes Høll Sterregaard også fremhæver, at al udvikling og marketing i firmaet indtil nu har været finansieret af de penge, som virksomheden selv har genereret.

- Så vi har ikke et stort hul, der skal fyldes ud. Og det er også derfor, at vi selv mener, at vi er en sund virksomhed, der er klar til at tage skridtet videre ud i verden, siger Claes Høll Sterregaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce