Annonce
Randers

Gratis bus drøftes i Randers - i Mariagerfjord får unge fri taxa

På mandag skal politikerne i Randers drøfte, om nogle borgere skal have billig eller gratis bustransport. I Mariagerfjord er byrådet gået et skridt videre, og tilbyder gratis flextaxa til unge mellem 15 og 21 år. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Mariagerfjord har netop indført "Flextur Unge", et tilbud om gratis kørsel for 15-21 årige. I Randers skal politikere på mandag drøfte muligheden for gratis eller meget billig bustransport til udvalgte grupper. For en særlig gruppe er der godt nyt på vej.

Randers/Mariagerfjord: I Mariagerfjord kan de unge nu se frem til gratis taxakørsel om eftermiddagen og aftenen, så de kan besøge venner, gå til aktiviteter og lave andre sociale ting, selv om de bor på landet, hvor der er langt mellem busforbindelserne.

Med forsøgsordningen "Flextur Unge" kan de 15-21 årige borgere i Mariagerfjord nu bestille taxature på kommunens regning, når de skal de rundt i fjordkommunen. Tilbuddet gælder alle ugens dage fra klokken 15-23, foreløbig som et forsøgsprojekt frem til juni måned.

- Mange unge synes simpelthen ikke, at deres sociale liv stemmer overens med busplanen. Det er især et problem for unge i vores kommune, fordi vi ikke har mulighed for at tilbyde den samme service, som de store bykommuner, siger Jørgen Hammer Sørensen (V), der er udvalgsformand for Teknik og Miljø, i en pressemeddelelse.

Forsøgsordningen skal undersøge, om flexture er svaret på de unges behov for fleksibel transport.

Og måske kan borgerne i Randers også se frem til at få billigere offentlig transport.

I Randers skal politikerne i miljø- og teknikudvalget nemlig på mandag drøfte, om udvalgte grupper skal have tilbud om gratis eller meget billig bustransport.

Annonce
- Det er et spændende tiltag i Mariagerfjord, det viser at kommunen vil landdistrikterne det godt.

Anne Hjortshøj (S), næstformand i landdistriktsudvalget

Fokus på landdistrikter

Flere politikerne har nemlig bedt om at få lavet beregninger, der viser, hvad det vil koste at lade for eksempel unge køre gratis med bussen.

Formanden for udvalget, Frank Nørgaard (DF), mener dog også, at det kunne være meget interessant at skele til nabokommunen Mariagerfjord.

- Jeg synes, det lyder som et interessant tiltag, der giver de unge fleksibilitet. De har jo vidt forskellige behov. Det er noget, vi vil tage med ind i diskussionen, siger Frank Nørgaard. Han understreger dog, at prisen ikke er uvæsentlig.

Lars Søgaard (V), der er medlem af miljø- og teknikudvalget og formand for landdistriktsudvalget, synes ligeledes, at nabokommunen er i gang med noget spændende.

- Jeg glæder mig til at se resultatet af forsøget. Både hvor meget de unge vil benytte tilbuddet - og hvad det koster, siger han.

Han er meget optaget af at sikre, at unge i landdistrikterne ikke vælger uddannelse fra, fordi det er for bøvlet at komme til og fra uddannelsesinstitutionen.

Et spændende tiltag

Anne Hjortshøj (S) er næstformand i landdistriktsudvalget. Hun er 28 år og bor i Havndal - og har dermed indsigt i de problemer, unge i landområderne har i forhold til transport.

- Det er et spændende tiltag i Mariagerfjord. Det viser, at kommunen vil landdistrikterne det godt, siger Anne Hjortshøj. Hun mener dog også, at udgiften til ordningen ikke er uvæsentlig.

Anne Hjortshøj peger på, at det er vigtigt, at politikere har øje for løsninger, der får borgere til at blive boende eller vælger at slå sig ned i landdistrikterne. Det skal være muligt at bo overalt, ikke kun i byerne, mener hun.

Med "Flextur Unge" har Mariagerfjord taget et skridt i den retning.

- Vi håber, at det nu bliver mere attraktivt for unge at bo, leve og arbejde i vores kommune. Hvis de tager godt imod tilbuddet, skal vi tage stilling til, hvordan vi kan få det gode tilbud til at køre videre, siger udvalgsformanden, Jørgen Hammer Sørensen.

"Flextur Unge" er et samarbejde med NT, hvor Mariagerfjord Kommune betaler NT for at køre de unge fra adresse til adresse i kommunen.

For at benytte tilbuddet skal de unge kontakte Mariagerfjord Kommunens Borgerservice og oprette sig som bruger på nt.flextrafik.dk. Herefter kan de unge frit bestille flexture senest to timer før, de skal afsted.

Lars Søgaard, der er formand for landdistiktsudvalget i Randers, symes det er et spændende tiltag, nabokommunen Marigerfjord har sat gang i. Han glæder sig til at se erfaringerne med gratis taxa til unge. arkivfoto: Annelene Petersen

Nyt tilbud til førtidspensionister

På mandag skal miljø- og teknikudvalget i Randers se nærmere på en række muligheder for at tilbyde gratis eller billig bustransport. Der er dog på forhånd en begrænsning, for trafikselskabet Midttrafik, der står for buskørslen i region Midt, har besluttet, at gratis kørsel for særlige grupper ikke tillades. Så hvis Randers Kommune ønsker at lade bestemte grupper køre gratis, vil det altså kræve, at bestyrelsen for Midttrafik træffer en ny beslutning.

I øjeblikket tilbydes buskort til pensionister til en årlig pris på 300 kroner i Randers. Midttrafiks bestyrelse har vedtaget en række ændringer til pensionistkortet for at sikre, at kundegruppen i hele Midttrafiks område har mulighed for at købe et pap-kort til brug i busserne. Ændringerne betyder, at pensionistkortet også tilbydes førtidspensionister og at mindsteprisen for pensionistkortet bliver 365 kroner om året. Ændringerne forventes at træde i kraft til maj.

Frida Valbjørn Christensen (EL) har spurgt, hvad det vil koste, hvis borgere på SU kører gratis med busserne. Cirka 4000 borgere i Randers Kommune er på SU. Randers Kommune modtager cirka 3,8 millioner kroner i indtægt fra forskellige former for buskort til studerende. Desuden kører en del studerende med bus og betaler på anden vis, så kommunen vil sandsynligvis miste mellem syv og ni millioner kroner i indtægter.

Susanne Nielsen (DF) har spurgt, hvad det vil koste, hvis børn og unge op til 18 år kører gratis med bussen. Prisen for dette vil være omkring fem millioner kroner - tallet er dog meget usikkert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce