Annonce
Norddjurs

Grenå-forfatter er bidt af eventyr og drevet af en umættelig nysgerrighed

Ole Steen Hansen samler på mennesker, når han skriver om steder og begivenheder. Her er han på vej i luften ved Randers Flyveplads på vej til Mariager Fjord i en Cessna 172'er. Foto: Trine Thorning
Grenå-forfatteren Ole Steen Hansen har altid været interesseret i at finde ud af, hvad der mon kunne være på den anden side af hegnet, og det har ført ham vidt omkring. Kom helt tæt på den netop prisbelønnede forfatter i portrættet her.

Grenaa: Historien om Ole Steen Hansen, der forleden blev hædret med Dansk Forfatterforenings faglitterære pris, er også historien om skolelæreren, der er så vild med at fortælle historier, at han gjorde det til en levevej, da hans skole, Gjerrild Skole på Norddjursland, blev lukket i 1993.

Som tjenestemand kunne han have valgt at fortsætte på en anden skole. Men han tog springet ud i historiefortællingens fascinerende, men også økonomisk faretruende dyb. Ole Steen fra Grenaa satsede på at skrive bøger, tage billeder og berette om stort og småt fra den nære såvel som den store verden.

Og han har aldrig fortrudt.

Projektet viste sig at kunne bære. Og oven i hatten har det betydet, at han har kunnet beskæftige sig med det, han er allermest glad for: Nemlig at fortælle. Om emner, der strækker sig fra nuttede katte til faktuelle beretninger om 2. Verdenskrig. Noget af et kvantespring fra kat til britiske soldaters operationer på fastlandet under 2. Verdenskrig, hvor der var menneskeliv i spil.

Men forfatteren Ole Steen Hansen tager det hele med. Hans repertoire er bredt.

Der skal ikke herske tvivl om, at han brænder for luftfartens historie og for 2. Verdenskrig, men de bløde væsener med knurhår samt faktabøger om traktorer, mejetærskere og lastbiler for børn hører altså også med i hans vidtfavnende forfatterskab, der tæller flere end 100 titler.

Annonce

Ole Steen Hansen

62 år.

Bor i Grenå med sin kone, Hanne Svenstrup.

Student i 1976 fra Grenå Gymnasium.

Uddannet folkeskolelærer fra Ribe Seminarium.

Begyndte at skrive og udgive bøger i 1993.

Skriver bøger for børn og voksne. Foreløbig godt 100 titler.

Bøgerne er udkommet på danske forlag som Nyt Nordisk, Borgen, Gyldendal, Politiken, Flachs, Aschehoug og Sohn.

En række børnefagbøger er skrevet på engelsk til forlag i Storbritannien og herefter udkommet på blandt andet engelsk, hollandsk, norsk, fransk og kinesisk.

Har oversat internationale bestsellere af Anthony Beevor, Martin Gilbert, Stephen Ambrose og Jonatahn Steinberg.

Fik forleden tildelt Dansk Forfatterforenings faglitterære pris 2019

Mennesker og deres skæbner

Oles interesse for at fortælle har såmænd altid været der. Lige fra den gang han som gymnasieelev var meddeler for det daværende Dagbladet Djursland, hvor han berettede om løst og fast fra dagligdagen på Grenå Gymnasium.

Men det tog for alvor fart, da han kom på seminariet i Ribe, hvor han en dag faldt over en lille, ydmyg mindesten til minde om engelske flyvere, der omkom i 1943.

Hvorfor gjorde de det? Hvem var de? Hvad var det for en flyver?

Masser af spørgsmål trængte sig på hos den unge mand, der ikke kunne slippe emnet, førend han havde fundet ud af, hvem der gemte sig bag den lille inskription på stenen. Det endte så også med at blive hans afløsningsopgave på historielinjen på seminariet.

- Syv unge mænd havde mistet livet. Det lykkedes mig at finde frem til fire familier til de omkomne. Nogle af dem vidste ikke, hvad der var sket med deres søn. Andre havde besøgt mindestenen i Ribe, fortæller Ole Steen Hansen, der lykkedes med sit detektivarbejde, længe før internettet var en realitet.

- Jeg tog mig råd til at rejse til London og kigge i Royal Air Force's arkiver. Via arkivmaterialet fandt jeg frem til familierne. Og så foregik kommunikationen i starten per brev, fortæller forfatteren, der hermed fik sat navne på de ukendte unge mænd. Det var ikke kun britiske flyvere. Det var eksempelvis Tim fra Yorkshire. Det var Bill og alle de andre. Ole fik sat navn på de unge døde.

Men det var jo ikke tilstrækkeligt at vide, hvem de dræbte var. Han måtte også finde ud af, hvorfor de unge mænd aldrig kom tilbage til England i levende live.

- Jeg fandt frem til, at netop denne nat i 1943 var der flere end 500 fly i luften. Målet var Kiel. Men på grund af navigationsproblemer kom flyet på afveje, fortæller Ole Steen Hansen, der ud over RAF-arkivet har gransket i avisarkiver i Tønder og talt med øjenvidner for at kunne stykke sin historie sammen.

- Projektet med de engelske soldater lærte mig at interviewe og tale med øjenvidner. Men jeg har også lært, at øjenvidner kan huske forkert, eller kun kan huske, hvad de vil huske, siger han i dag.

Det glemmer han aldrig

- Øjenvidner kan være guld værd. Men uden arkivernes fakta, bliver det kun til røverhistorier, siger han, omend han også er stødt på, at arkiver kan undlade at skrive hele sandheden.

- Det var tæt krigsafslutningen i 1945. En canadisk panserdivision havde erobret en by i det nordvestlige Tyskland. Jeg kunne læse, at nogle soldater havde været meget oprørte over, at en populær officer var blevet dræbt af fjenden inde i byen. Det viste sig, at hans kammerater tog grusom hævn. Nærmest gik amok og brændte flere huse af på deres hævntogt. Men sidste del af historien har jeg så fået fra andre kilder end de officielle militære kilder, afslører han.

Han vil nok aldrig glemme, da han første gang mødte pårørende til de dræbte englændere. I særdeleshed husker han det øjeblik, hvor han fulgte en pårørende ud til mindestenen i Ribe. Det er en oplevelse, der bider sig fast i erindringen.

Lige som han har sat navn og dermed ansigt på nogle af de helte, der var med til at befri Danmark, så har han også været ovre på den anden side af gærdet og gravet i smertende beretninger og lidelser om østtyske flygtninge, der i det sidste krigsår også strømmede til Danmark.

Intet er så smukt, som når DC3'er over København. Det 75 år gamle fly var tidligere på året i Normandiet for at højtideligholde D-dag. Foto: Ole Steen Hansen

På den anden side af Muren

Uanset om Ole Steen skriver om 2. Verdenskrig eller om luftfart eller noget helt tredje, så er det nysgerrigheden, der driver ham. For hvad mon der er ovre på den anden side af gærdet?

Sådan forholdt det sig også, da han tog fat i DDR og historien om "Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR", der udkom for ikke så længe siden.

Forhistorien går tilbage til gymnasietiden, hvor han valgte russisk. Derigennem havde han fået blik for liv og mennesker bag Jentæppet. Det fik han en smagsprøve på, da han efter studentereksamen fik et studieophold på et universitet i Sct. Petersborg.

Her mødte han blandt andre unge en pige fra Leipzig, der inviterede ham til DDR, så han kunne lære den sande socialisme at kende. Allerede i seminarietiden var Ole på besøg i Leipzig, hvor han havde sit jazzband med.

Ole Steen og de andre kom i syngeklubben. Da han efter Murens fald valgte at vende tilbage til Leipzig lykkedes det ham at finde frem til nogle af de mennesker, han havde mødt i sin ungdom. Det blev både en god og dårlig oplevelse.

- Nu kunne alle jo tale frit. Men mange var desillusionerede. Den socialistiske ide kunne ikke bære den ild, som mange unge nærede, da staten var ung. Min bekendt fra universitetet i Sct. Petersborg havde mistet gejsten, fortæller Ole, der til gengæld har mange gode minder med sig fra DDR-tiden, da staten holdt befolkningen i et jerngreb.

- Jeg oplevede en stor hjælpsomhed og oprigtighed. Lærte folk at kende, der var vilde med The Beatles og Jethro Tull. Det kostede en bondegård at købe deres musik på det sorte marked. Alligevel gjorde de det. For det var mennesker, der måtte kæmpe for, hvad de ville opnå. Det har jeg stor respekt for, siger Ole Steen Hansen.

Også i dag dyrker han musikken. Han styrer basguitaren i bandet Kind Off…, der blandt andet har Beatles i en nyfortolkning på repertoiret.

Kunstflyveren Laura Wilsom fotograferet med hovedet nedad i cokpittet over grevskabet Somerset. Ole fotograferede fra et gammelt militærfly, hvor vinduet var taget ud, så han bedre kunne fotografere. Foto: Ole Steen Hansen

Lidenskab og begejstring

Da Ole var knægt, blev han voldsomt interesseret i svæveflyvning. Forældrene sagde, at han da gerne måtte dyrke sin nye hobby.

- De sagde, at jeg var velkommen til at cykle ud til Tirstrup Flyveplads, hvis det var det, jeg gerne ville.

Og sådan blev det. Ole knoklede afsted på cykel til flyvepladsen for at vide mere om svæveflyvning. Desuden var han i god form den gang. Han havde nemlig en budtjans, hvor han cyklede rundt og bragte varer ud på en stor, tung budcykel.

- Så kunne jeg finansiere svæveflyvning, købe en skrivemaskine og sådan noget.

Mange af de bøger, han har skrevet og fotograferet til, har han været alene om. Men han har også lavet bøger med sønnen Jonas, der allerede i teenagealderen viste gode evner for fotografering.

- Jonas har taget mange billeder. Blandt andet til bogen om katte, traktorer og om mejetærskere. Nogle gange, når vi kører rundt på Djursland, snakker vi om dengang, han løb over markerne for at få et godt billede af en New Holland mejetærsker i det helt rigtige aftenlys. Det var en god tid, husker Ole Steen.

Jonas blev ikke fotograf. Han er astrofysiker, men med tæft for fotografering.

Portræt af det smukke kattedyr med fine knurhår. Fra bogen om katte. Foto: Ole Steen Hansen

Et privilegium

Og hans far fortsætter med at skrive, fotografere og flyve. Forleden var han i luften med et par venner. Og jo. Mariager Fjord er smuk, set fra en Cessna 172'er.

Det var også en god dag forleden, da Ole blev hædret i Dansk Forfatterforening, hvor han fik tildelt årets faglitterære pris for sin evne til at formidle også svært tilgængeligt stof.

"Ole Steen Hansen leverer fortællinger på et solidt, fagligt grundlag, der kobler det store overblik med myriader af detaljer. Illustrationssiden taler for sig selv hos prismodtageren, der er en begavet fotograf, som har opnået international anerkendelse for sine dristige flyfotos, optaget fra vinduer og døre på et fly i luften. Ole Steen Hansen demonstrerer den britiske kunstflyvemester Lauren Wilsons eminente elegance med et nærbillede af hende, taget på få meters afstand, mens hun hænger på hovedet over skyerne i sin lille, røde dobbeltdækker med hestehalen pænt pegende nedad mod Sydvestengland." hedder det blandt andet i indstillingen til årets prismodtager.

Selv siger den 62-årige forfatter:

- Det store privilegium i mit arbejde er, at jeg igen og igen beskæftiger mig med noget, der begejstrer og bringer mig nye steder hen. At møde mennesker, der brænder for noget, er begejstrede, det bliver man aldrig træt af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Naboer kæmper for at stoppe planlagt boligbebyggelse

Annonce