Annonce
Østjylland

Se billederne: Grenaa fejrede flyttet færgerute med kendisser, kanelbullar og korsang

Lidt efter 8.30, da Stena Nauticas horn for anden gang havde sendt sin gennemtrængende tuden ud i februarmorgenen, kunne de mere end 300 gæster til "Festlig Færgeafgang" på kajen i Grenaa sende færgen ud på sin første tur til Halmstad. Foto: Anne Myrup Pedersen
Kolde tæer og røde fingre pressede de mange deltagere i Festlig Færgeafgang, som markerede Stena Lines ruteændring fra Grenaa-Varberg til Grenaa-Halmstad.
Annonce

Grenaa: Selvom den sidste Varberg-færge først returnerede sent fredag aften, stod der lørdag morgen Halmstad på de oplyste skilte ved Stena Lines kaj i Grenaa. Her inviterede Norddjurs Kommune til Festlig Færgeafgang allerede klokken 7.30 for at markere den første afgang på den nye rute mod Halmstad klokken 8.30.

Det var ikke et tidspunkt, som holdt borgere fra Grenaa og omegn fra et deltage. Både børn med forældre og en hel del personer over 50 år havde bevæget sig ud på det kolde og forblæste havneområde på Jyllands østligste punkt. Ungdommen glimrede ved sit fravær.

Udover gratis morgenmad med svenske kanelbullar og kaffe i et opvarmet telt, blev morgenen fejret med taler, korsang og fællessang og besøg af onkel Reje. De mere end 300 deltagere havde allerede før klokken otte tømt kaffelagrene på kajen. Men det ødelagde ikke den gode stemning.

Må søsygen vige og passagertallet stige!

Benny Engelbrecht, transportminister.

Annonce

By med færgegen

- Grenaa er en by med et færgegen. Det er vigtigt for os at fejre det her, forklarede borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S).

Maria Nissen med børnene Isabella og Daniel og kæresten Michael Kristensen havde især ladet sig lokke til havnen af løftet om Onkel Rejes besøg, som ovenikøbet kastede en gratis dagsbillet til Kattegatcenteret af sig.

- Jeg har set Onkel Reje før, men der så han ikke mig, forklarede Isabella Nissen.

Men inden hun kunne få glæden af Onkel Reje, skulle der lige holdes taler.

Borgmester Jan Petersen talte om den flydende Kattegat-bro, som færgeforbindelsen til Sydsverige er. Og om hvordan den nye rute i endnu højere grad kan gavne erhvervslivet i kommunen og regionen. Han mindede om, at Østjyllands beboere har mange oplevelser til gode i Sydsverige, og at der også er meget at komme efter for en svensk familie på Djursland.

Annonce

Må søsygen vige

Transportminister Benny Engelbrecht overtog talerstolen. Han var stået op allerede klokken 4.00 for at deltage i begivenheden. Han fremhævede de stærke relationer mellem Sverige og Danmark, som nu endnu engang blev styrket.

- Må søsygen vige og passagertallet stige, sluttede han til forsamlingens begejstring.

Derefter var tredje mand på podiet linjedirektør i Stena Line Danmark, Tony Michaelsen.

- Dette døgn er ét af de bedste i mit liv, slog han fast, før han fortalte om færgeruters betydning for regioner og byer.

Inden de ventende børn kunne møde Onkel Reje skulle der lidt kor- og fællessang til. Blandt andet oprådte 6. klasse fra Grenaa Friskole med en moderne version af Vem kan segla förutan vind? Det belønnede Stena Line med et gavekort på en returrejse til venskabsskolen i Halmstad.

Norddjurs Kommune prioriterede fejringen af flytningen af ruten fra Varberg til Halmstad højt. - Det er betydningsfuldt for os, fortalte borgmester Jan Petersen (S) bagefter. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

"Vi vinker fra kajen ..."

Brumbasserne fra Grenaa tog derefter over med festlig harmonikaakkompagneret lejlighedssang, som ikke kunne undgå at trække lidt i dansefoden.

Måske skyldtes det kulden, at man hele tiden kom godt videre i programmet. I hvert fald måtte projektlederen fra Norddjurs Kommune, Kristine Røberg, bede Brumbasserne om et ekstranummer og publikum om lidt tålmodighed med færgeafsejlingen. Heldigvis for børnene trådte Onkel Reje velvilligt til, så tiden kunne gå med lidt fotos og småsnak på kajen.

Men kort efter 8.30, da færgen havde ladet hornet lyde, så det rungede i knoglerne, kunne den frysende forsamling synge den til lejligheden skrevne fællessang. Linjen "Vi vinker fra kajen med blåfrosne hænder" faldt utrolig godt i hak med virkeligheden, mens flag og fællessang bølgede op mod den afsejlende mastodont.

Arrangementet sluttede med smagsprøver og præsentationer fra nogle af de eksperimenterende fødevarevirksomheder i området, inden Onkel Reje og børn og voksne med ham marcherede mod Kattegatcenteret.

Stena Nautica er ikke ny i Grenaa. Den har længe sejlet Grenaa-Varberg. Lørdag skulle den for første gang sætte kursen en smule sydligere mod Halmstad, som ligger i Hallands Län i Sydsverige. Foto: Anne Myrup Pedersen
Over 300 personer var tidlig lørdag morgen mødt op på kajen i Grenaa - i mørke, blæst og en smule regn - for at sende Stena Nautica godt afsted på første tur mod Halmstad. Foto: Anne Myrup Pedersen
Løftet om besøg af Onkel Reje - og en gratis tur i Kattegatcenteret - fik deltagelsen i færgerutefesten til at vokse. Også efter, færgen var sendt afsted. Foto: Anne Myrup Pedersen
6. klasse på Grenaa Friskole spillede en moderne version af Vem kan segla förutan vind? Foto: Anne Myrup Pedersen
- Må søsygen vige og passagertallet stige, sluttede transportminister Benny Engelbrecht sin tale. Foto: Anne Myrup Pedersen
Brumbasserne fra Grenaa skabte fest og godt humør med deres harmonika-akkompagnerede musik og sang til lejligheden. Foto: Anne Myrup Pedersen
To besætningsmedlemmer vinkede farvel til de mange glade mennesker på havnen, da Stena Nautica forlod Grenaa. Foto: Anne Myrup Pedersen
Da færgeafgangen blev nogle minutter forsinket, fik Onkel Reje tid til at snakke lidt med nogle af de fremmødte børn. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Luk kirkerne op

Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Annonce