Annonce
Norddjurs

Grenaa Havn bruger krudt på ny rekreativ bydel

- Området ser ikke særligt sexet ud i dag, så vi vil gerne bruge noget krudt på at gøre området mere attraktivt for både folk, der bor i byen, men også turister, der har lyst til at gå en aftentur på havnen, siger Henrik Carstensen, der er administrerende direktør i Grenaa Havn A/S. Foto: Grenaa Havn
Sydhavnen skal gøres mere attraktiv i forbindelse med at Stena Line skruer op for færgesejladsen og Kattegatcentret får sit nye pingvinhus.
Annonce

Grenaa: Havnen i Grenaa emmer af aktivitet. I sidste uge gav kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune grønt lys for en ny plan for erhvervsområdet Sydhavnen.

Tiltaget sker blandt andet i forbindelse med, at Stena Line næste år skifter den svenske destination Varberg ud med Halmstad.

Samtidig har det svenske storrederi planer om at indsætte endnu en færge på ruten, hvilket vil betyde fire daglige afgange mellem Djursland og den svenske vestkyst.

På længere sigt kan der ligeledes blive tale om en ren stykgodsrute i trekanten mellem Grenaa, Hundested og Halmstad, hvilket stiller endnu større krav til færgelejerne i den gamle havn.

Med Kattegatcentrets planer om udvidelse i form af et nyt pingvincenter bliver der pludselig trængsel på Sydhavnen.

Derfor mener Grenaa Havn A/S, at det efterhånden er på tide at skabe et rekreativt område i den 200 år gamle havn, hvor der efterhånden kun er fem aktive kuttere tilbage.

- Området ser ikke særligt sexet ud i dag, så vi vil gerne bruge noget krudt på at gøre området mere attraktivt for både folk, der bor i byen, men også turister, der har lyst til at gå en aftentur på havnen, siger Henrik Carstensen, der er administrerende direktør i Grenaa Havn A/S.

Vi skal holde fiskerimiljøet intakt, så længe vi har det. Fiskeriet er en vigtig del af byens kultur. Fiskerne skal blive og forblive en del af havnen, og vi skal leve i fred og fordragelighed, som vi gør nu. Men vi vil meget gerne tilføre noget mere liv. Her kan fiskerne sagtens indgå som et eksempel på den gode historie om Grenaa, siger Henrik Carstensen, adm. direktør, Grenaa Havn
Annonce

Ikke tale om boliger

I øjeblikket arbejder Grenaa Havn A/S på et forslag, der i løbet af efteråret skal godkendes af bestyrelsen.

- Der bliver slet ikke tale om boliger. Området skal være rekreativt. Her kunne sagtens være plads til en fiskerestaurant, en vinbar, et maritimt center eller eksempelvis et havbad, siger Henrik Carstensen, der holder fast på, at havnens sidste fiskere skal blive, hvor de er.

- Vi skal holde fiskerimiljøet intakt, så længe vi har det. Fiskeriet er en vigtig del af byens kultur. Fiskerne skal blive og forblive en del af havnen, og vi skal leve i fred og fordragelighed, som vi gør nu. Men vi vil meget gerne tilføre noget mere liv. Her kan fiskerne sagtens indgå som et eksempel på den gode historie om Grenaa, siger Henrik Carstensen.

Midlerne til forskønnelsen af Sydhavnen skal Grenaa Havn selv skaffe, men planen er også at søge midler fra fonde.

Grenaa Havn A/S vedtog i 2016 en syv punkter stor strategiplan, der gælder frem til 2020. Ifølge Henrik Carstensen er strategien fra 2016 efterhånden fuld implementeret. Derfor er det vigtigt at sætte nye skibe i søen.

- Det går godt. Og da vi ikke er noget statisk foretagende, er det vigtigt, at vi finder ud af, hvor vi gerne vil hen, siger Henrik Carstensen og henviser til den næste plan, der gælder frem til 2025.

Annonce

Hidtil bedste regnskab

Regnskabet for 2017 var det hidtil bedste resultat i havnens historie. Ud af en omsætning på 58,6 millioner kroner leverede Grenaa Havn A/S et overskud på 14,8 millioner kroner i 2018.

Grenaa Havn er et fyrtårn i det lokale erhvervsliv. De seneste tal fra 2017 viser, at havnen beskæftigede 2.146 ansatte.

- Vi er ikke kede af at sige, at vi er en erhvervshavn. Vi ligger langt fra bymæssig bebyggelse og ønsker ikke bymæssig bebyggelse som for eksempel i Aarhus, siger Henrik Carstensen.

Lige nu er Grenaa Havn i gang med målrettet at implementere tre af FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Senere er det planen at koble flere af målene på.

I første omgang gælder det mål 17: "Partnerskaber for handling". Mål 17 handler bredt om politisk, teknologisk og økonomisk samarbejde på tværs af landegrænser, hvor både regeringer, virksomheder, organisationer og helt almindelige mennesker tager målene til sig og arbejder sammen for at nå dem.

- Vi kigger hele tiden på bæredygtige projekter. Vi har allerede el-biler, men kigger også på el-trucks. Lige nu drikker vi vand af plastflasker, men om et år befinder vandet sig måske i kander. Det handler om at have bæredygtigheden med i havnens dna, siger Henrik Carstensen.

Den grønne dagsorden har forlængst indfundet sig på havnen. Et af Grenaa Havns strategimål fra 2016 har været genvinding og affaldssortering.

Her udskiller eksempelvis Stena Recycling blandt andet tin, kobber, stål og andet af store metalbjerge, der blandt andet genanvendes i Kina. Flere firmaer kan være på vej, blandt et hollandsk firma, der har specialiseret sig i genanvendelse af vindmøllevinger.

For et par år siden købte Grenaa Havn de 10.000 kvadratmeter erhvervslokaler, der engang rummede havnens store arbejdsplads Thorfisk. Her holder Grenaa Havn A/S i dag til i en nyindrettet del af komplekset. I nabobygningen er projektet Bæredygtighedens Hus godt i gang. Bæredygtighedens Hus er arbejdstitlen på den vision, der med fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi tager hul på omstilling til en grønnere fremtid.

Tanken er at skabe et sted, hvor virksomheder med bæredygtighed som den fælles værdi og drivkraft skal skabe grundlaget for de kommende årtiers grønne erhvervsudvikling på Djursland. Allerede nu er 29 mindre firmaer rykket ind i huset, hvor de har lejet sig "en kajplads".

Grenaa Havns planer for Sydhavnen

Udsigten til mere liv i havneområdet betyder, at Grenaa Havn har anmodet Norddjurs Kommune om at igangsætte en planlægning for erhvervsområdet Sydhavnen. Samtidig med, at den fremtidige udvikling af færgeaktiviteten mellem Sverige og Danmark skal sikres, ønsker Driftsselskabet Grenaa Havn at udvikle de øvrige arealer til et levende, multifunktionelt havnemiljø.

Selskabet ønsker, at lokalplanen kan muliggøre følgende:

1. Offentlige formål, kursucenter, kontor- og forretningscenter samt udvikling af maritimt miljøinstitut. Området vil formentlig blive ændret, så p-arealet, der i dag bruges af Kattegatcentret vil indgå i det nye område 1.

2. Udlagt til færgehavn med mulighed for flere færger end der i dag sejler til og fra havnens to færgelejer.

3. En blanding af havneformål, produktion, hotel- og restaurationsvirksomhed, kontor- og forrettningscenter men også til offentlige formål, der ikke nødvendigvis har et havneformål, men har udspring i turisme.

4. En blanding af offentlig administration, servicevirksomheder med tilknytning til Anholt Havmøllepark, et Bæredygtighedens Hus, hvor der både vil være fødevareproduktion og kontor- og forretningscenter men også et udviklingsmiljø for grønne/blå projekter og startsups.

Grenaa Havn og Driftsselskabet Grenaa Havn ejer dele af arealerne i Sydhavnen, hvor de nuværende lokalplaner er vist og med en afgrænsning afmærket med rødt, der viser området, som den nye lokalplan skal dække. Det grønne område til venstre er ikke tænkt ind i den nye samlede lokalplan. Området er ikke ejet af Grenaa Havn og Driftsselskabet Grenaa Havn. Illustration: Norddjurs Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Tilbagevendt Kragballe gik målamok i snæver sejr: Læs reaktionerne her

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Randers For abonnenter

Ekspert: Drop jagten på den sidste nye mode og find guldet i dit eget klædeskab - det er godt for både dig selv og miljøet

Annonce