Annonce
Østjylland

Groft tilfælde af affalds-svineri

Politiet efterlyser vidner til dette grove tilfælde af affalds-svineri. Affaldet er dumpet i et skovområde i Ørbækgård Plantage tæt ved Ørum. Foto: Østjyllands Politi/Bent Jensen.

Landbetjenten i Glesborg efterlyser vidner til grov skovsvin-sag i Ørbækgård Plantage ved Ørum.

Landbetjenten i Glesborg, Bent Bundgaard Jensen, har efterhånden set mange tilfælde, hvor folk - i stedet for af køre på genbrugsstationen - smider store mængder affald i de norddjurske skove og plantager. Det seneste af slagsen er så groft, at han har valgt at kontakte avisen i håbet om, at det kan føre til, at synderens identitet kommer for en dag.

Annonce
Landbetjenten i Glesborg, Bent Bundgaard Jensen, har meget svært ved at forstå, at man kan finde på at dumpe affald i naturen når man kan aflevere det kvit og frit på kommunens genbrugsstationer. Foto: Henrik Dolmer.

Samt gøre befolkningen som helhed opmærksom på, at man meget gerne må holde øje med lignende tilfælde, så man så vidt det er muligt kan komme problemet til livs.

»I de 12 år jeg har været landbetjent har jeg ikke set så groft et tilfælde som det her. Og jeg har endda set en del«, siger Bent Bundgaard Jensen.

Det er HedeDanmark, der har anmeldt sagen overfor politiet. Affaldet er smidt i Ørbækgård Plantage tæt ved Ørum. Nærmere bestemt i et privat skovområde mellem Jordemodervej og Baslandvej. Affaldet - som HedeDanmark har fjernet - bestod af et kasseret køkken inklusive alle dertil hørende hårde hvidevarer, tagplader, adskillige bildæk, plastikplader, termoruder, senge, legetøj, madrasser plus diverse former for nedbrydningsmateriale - blandt andet glatte, hvide køkkenfliser. Man har kunnet regne sig frem til, at affaldet er smidt omkring den 8. juli.

»Skulle nogen have set noget mistænkelig adfærd i området omkring den dato, så må man rigtig gerne henvende sig til mig på tlf. 8953 1448. Jeg har afhørt de beboere, der ligger tættest på det pågældende skovområde, men de havde desværre ikke set synderen. Man kan henvende sig ved navn eller anonymt. Det afgør man selv«, siger Bent Bundgaard Jensen.

Han har meget svært ved at forstå, at noget man kan komme af med helt gratis på en genbrugsstation, alligevel havner ude i naturen.

»Ja, det skriger til himlen. Jeg kan forestille mig, at man måske har villet aflevere det en eftermiddag, hvor der har været lukket på genbrugsstationen, og så har man bare besluttet sig for at smide det i et øde skovområde i stedet«, siger landbetjenten.

Det er i henhold til naturbeskyttelsesloven forbundet med bødestraf at lave et sådant tilfælde af skovsvineri. Alt afhængig af affaldets mængde og karakter, så står vedkommende til en bøde på mellem 3.000 og 5.000 kroner.

»Hvis der er tale om miljøskadeligt affald, så er der jo tale om skærpende omstændigheder, og så stiger bøden naturligvis. Det er eksempelvis hvis der er tale om bilbatterier, dieselolie, maling og lignende. Det er dog ikke sagen i dette tilfælde. Bøden stiger i øvrigt ret voldsomt, hvis synderen er en erhvervsdrivende. Det er dog ikke det vi ser. Det er typisk private, der laver den her slags numre«, siger Bent Bundgaard Jensen.

Lodsejeren, der jo typisk står med udgiften til at få ryddet op, kan - hvis man finder frem til synderen - rejse krav om erstatning herfor, men det skal i de fleste tilfælde ske via et civilt søgsmål. HedeDanmark har anslået oprydningsudgiften til 5.000 kroner, så finder man synderen, så står vedkommende altså til en samlet regning på henved 10.000 kroner. Og det skal jo holdes op imod, at man kan aflevere den type affald kvit og frit på en genbrugsstation...

»Jeg vil gerne opfordre folk til at holde øje med den form for affalds-svineri og rapportere til politiet, så vi kan komme problemet til livs«, siger Bent Bundgaard Jensen, der har fundet lidt af hvert gennem sine 12 år som landbetjent.

»Vi har jo nogle store naturområder såsom Meilgaard, Sostrup og Skærvad her i kommunen, og det frister åbenbart svage sjæle. Eksempelvis har jeg i Hemmed Plantage fundet en stor mængde optøet kød fra en fryser«, slutter landbetjenten hovedrystende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce