Annonce
Navne

Grundigt forarbejde blev til en bog

Bogen præsenteres fredag i bygningen bag Jimmy Fisker. Arkivfoto: Jakob Thorup Thomsen
"Den som er betroet" præsenteres fredag på Lokalhistorisk Arkiv i Ørum Sdrl.

Når bogen "Den som er betroet" fredag 25. februar kl. 16 præsenteres på Lokalhistorisk Arkiv i Ørum Sdrl., er det flere års grundigt forarbejde af bogens forfatter Jimmy Fisker, Vammen, der når en kulmination.

Der er nu gået henved fire år, siden Jimmy Fisker for alvor begyndte at samle materiale, og i juli sidste år sendte han et færdigt manuskript til forlægger Bjarne Smed, BogForm i Randers.

- Allerede en uge efter kom meldingen fra Bjarne Smed: "Den bog vil jeg gerne udgive", fortæller Jimmy Fisker, der som led i lanceringen af bogen netop har været til optagelse i Randers hos Stig Ulrichsen fra Østjysk TV.

Annonce

Bogen er først trykt her i 2022, fordi det ikke skønnedes formålstjentligt at sende den på markedet i en tid med mange corona-restriktioner.

Jimmy Fisker er i dag leder af Tjeleegnens Lokalhistoriske Arkiv, men den nu 72-årige forfatter har en lang erhvervskarriere bag sig.

Jimmy Fisker boede i de første otte år af sit liv i den tjenestebolig i Frederiksgade i Aarhus, familien rådede over, fordi hans far var ansat som forvalter på Jyllands-Posten. Han døde tidligt, kun 47 år, men hele sin opvækst har Jimmy Fisker haft i Aarhus, og han er student 1971 fra Marselisborg Gymnasium.

Det var også i Aarhus, Jimmy Fisker uddannede sig til socialrådgiver med eksamen i 1980, og derefter fulgte en hel stribe ansættelser, efterhånden på lederniveau. Således i byer som Skive, Thisted og Aalborg. En kortere tid var Jimmy Fisker forvaltningschef i den daværende Langå Kommune.

Han har undervejs taget en diplomuddannelse i ledelse og er uddannet i udviklingsledelse fra Ankerhus 1995.

Vammen siden 1989

I to år, 1996-98, var Jimmy Fisker selvstændig  konsulent i forandringsledelse med kunder, populært skrevet, fra Tønder til Frederikshavn.

Firmaet blev drevet fra privatbopælen med hustruen som eneste medhjælp.

Siden 1989 har Jimmy Fisker været bosat i Vammen. Han forener nu sin store interesse for historie med at lede Tjeleegnens Lokalhistoriske Arkiv i den gamle stationsbygning fra Viborg-Fårup-Mariagerbanens tid.

Bogens titel er helt bevidst valgt efter studier i Biblen, hvorunder Jimmy Smed faldt over et vers fra Lukas-evangeliet, der lyder:

- Enhver, hvem er meget givet, af ham skal man kræve meget, og hvem meget er betroet, af ham skal man forlange mere.

Jimmy Fisker lægger vægt på, at "Den som er betroet" ikke blot er en historisk roman, men også en spændende fortælling, hvor han - igen helt bevidst - hele tiden skifter mellem at skildre begivenheder fra besættelsestiden og frem til - næsten - i dag.

Alle beskrevne steder, minus et enkelt, og alle personer er autentiske. Hvad de sidste angår dog af og til forsynet med andre navne.

Den spændende handling skal ikke røbes her. Men der sker virkelig meget på bogens 460 sider.

Annonce

En teori

Så meget skal dog nævnes, at Jimmy Fisker som sit udgangspunkt for bogen har en formodning om, at der har eksisteret en hemmelig forståelse, måske endda en regulær aftale, mellem den tyske besættelsesmagt og den danske modstandsbevægelse.

- Den  kunne i værste fald have fået store konsekvenser for Danmark efter befrielsen og måske have banet vejen for en kommunistisk magtovertagelse, anfører Jimmy Fisker.

Der er ikke tale om nogen forfatterdebut. Jimmy Fisker har tidligere skrevet børnebogen "Rejsen gennem Jorden". Desuden har han skrevet flere essays og et skuespil om krigen i 1864.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce