Annonce
Randers

Gudenå lagde vand til fidiwau, fangster og hygge i fiskekonkurrence

Kvinder er sjældne deltagere i Gudenåkonkurrencen, men her er et par trofaste af slagsen. Nemlig Heidi Jensen fra Odder og Tulle Thomsen fra Brønderslev. De fangede intet, selv om de havde buffet i åen med både orm og rejer. Foto: Annelene Petersen
I et døgn blev laks og ørred jaget vildt, da Gudenåkonkurrencen blev holdt. Hygge, kammeratskab og fisk blev det til i de 24 timer, det varede, og rekorden i nyere tid blev slået med en hunlaks på 12,62 kilo fordelt på 107 centimeter.

Langå: Fredag og lørdag har det vrimlet med fiskere langs Gudenå og Lilleå fra lidt nedstrøms Tangeværket til Randers Bro, og de 257 fiskere er gået målrettet efter laks og havørred i den traditionsrige Gudenåkonkurrence.

Der var bid, og der blev landet fisk i de 24 timer, konkurrencen varede. I en kølevogn ved Langå Stadion var der "lit de parade" på de fangede fisk, og der var mange flotte fisk imellem. To skilte sig ud, en hunlaks på 12,62 kilo fordelt på 107 centimeter, den var taget på orm ved Bjerringbro af Jens Lützhøft og en hanlaks på 12,57 kilo og 110 centimeter, fanget af Mathias Vandkrog.

- Det er de største fisk jeg har set i de fire-fem år, jeg har været med i konkurrenceudvalget, siger Jan Hyllested, der også er formand for Randers Sportsfisker Klub, som sammen med Bjerringbro Sportsfisker Forening, Langå Sportsfisker Forening samt Hadsten Lystfisker Forening lægger fiskevand til Gudenåens Ørredfonds fiskekonkurence. En populær konkurrence, der har været holdt siden 1971, og hvor præmiesummen er vokset fra år til år. I 2019 er den således på omkring de 100.000 kroner.

Annonce
Christian Møller fra Randers (med fisken) deltog for anden gang i Gudenåkonkurrencen. Denne gang med en flot hunlaks på 6,35 kilo og 83 centimeter, der først opgav kampen efter 20 minutter. Foto: Annelene Petersen

20 minutters kamp

Lidt paradoksalt er det, at der konkurreres i at fange netop havørred, da vi i denne avis for en uge siden har ridset problemet med den skrantende havørredbestand i Gudenåsystemet op. Bestemte strækninger i åen er den da også blevet totaltfredet på frivillig basis af de fire fiskeforeninger.

- Ja, det er da et skisma. Og lystfiskerne er heller ikke enige, nogle vil totalfrede havørreden i Gudenå, andre vil ikke. Men man kan i hvert fald sige at her i konkurrencen fanges der primært laks, og de få havørreder, der tages her, genererer mange penge til at hjælpe havørredbestanden blandt andet i projektet "Havørreden tilbagetil Gudenå", siger Jan Hyllested og tilføjer, at Gudenåkonkurrencen 2018 lavede 80.000 kroner i overskud, der ubeskåret går til at optimere forholdene for fiskene.

Gudenåkonkurrencen er Østjyllands største fiskekonkurrence i ferskvand, og mange er med år efter år.

En af de nye deltagere er Christian Møller fra Randers. Han var med sidste år for første gang, og han så, at vinderen, Helmut Dube, trak vinderlaksen på land. En hanlaks på 12,15 kilo og 110 centimeter lang, taget på reje.

Selv kommer Christian Møller nu med en laks på 83 centimeter og 6,35 kilo.

- Den gav en del arbejde, det tog 20 minutter at få den ind, og jeg var helt alene om det. Der stod ikke nogen klar til at hjælpe, fortæller Christian Møller, der til sidst fik laksen landet med en fangstkrog.

Efter indvejning og registrering hænges fisken ind til de andre i kølerummet, men når konkurrencen er overstået skal Christian Møller have den med hjem til rygning. Den rakte i øvrigt til en syvendeplads.

- Nu skal jeg lige sætte mig med min kaffe og min madpakke og komme mig lidt over min fangst, men så skal jeg da nok fiske lidt mere, kommer det fra Christian Møller.

Damerne på bænken

Ved Langå Camping finder vi to sjældne deltagere, nemlig kvinder. Langt størstedelen af deltagerne er mænd.

- Ja, vi er langt oppe i 90'erne procentvis, der er mænd af deltagerne, lyder det fra Jan Hyllested.

Heidi Jensen fra Odder og Tulle Thomsen fra Brønderslev har campingvogn stående i Langå og er med i fiskekonkurrencen hvert år. De har endda fået fremstillet en speciel fiskeribænk til formålet.

- Ja, vi har udstyret i orden. Det er min lillebror, der har designet bænken, siger Heidi Jensen og hiver op i et låg og viser forsyningen af øl og sodavand på køl nedenunder. Der er stangholdere, havehynder og ryglæn, og kvinderne hygger sig sammen.

- Men vi fanger ikke noget overhovedet. Og der er ellers buffet derude - både orm og rejer, lyder det fra damerne, der nu ikke ser ud til at ærgre sig over den pauvre fiskelykke.

Et år vandt Tulle Thomsen ellers en niendeplads med en flot fisk.

- Det var da lidt sjovt, men det syntes mændene vist ikke, griner hun.

Sidemanden lidt længere henne har fået fidiwau i snøren, men er i fuld gang med udredningen, heller ikke han har haft held i fiskeriet i dag. Endnu da. Men også her er humøret højt og tilfredsheden med det flotte vejr, og faktummet at det ikke regner, er til at få øje på.

Klokken 16 lød slutfløjten og borgmester Torben Hansen (S) overrakte hovedpræmierne til vinderne på Langå Stadion.

Det blev til 38 laks og 19 havørreder. Største havørred var på 2,60 kilo og 62,5 centimeter lang og blev fanget af Martin Velling Pedersen.

To kvinder på en specialdesignet mobil fiskeribænk. Med indbyggedet rumt til øl og vand, med stangholdere og ryglæn. Tulle Thomsen og Heidi Jensen indrømmede da også, at de havde udstyret i orden. Men fangede de fisk? Niks, i hvert fald ikke, da avisen kiggede forbi. Foto: Annelene Petersen
Ved campingpladsen i Langå sad fiskerne som perler på snor. Foto: Annelene Petersen
Alle deltagere fik taget et fangstbillede med et lærrede med et billede af åen i baggrunden. Her er det Christian Møller fra randers med sin laks på 6,35 kilo og 83 centimeter. Foto: Annelene Petersen
Gudenåens Ørredfond har holdt fiskekonkurrencen hvert år siden 1971. Foto: Annelene Petersen
Alle fiskene blev hængt i kølerum, indtil konkurrencen var slut. Fiskerne fik så egne fisk med hjem, efter præmieoverrækkelsen. Foto: Annelene Petersen
Registreringen var omhyggelig i teltet på Langå Stadion. Foto: Annelene Petersen
Lystfiskerne er vant til at fiske i åer og er generelt gode til at undgå at fange træer og buske. Men bundfang er til gengæld svært at undgå, fordi grøden vokser lystigt i å-systemet. Foto: Annelene Petersen
Henning Abrahamsen fra Ulstrup er med for anden gang i Østjyllands største fiskekonkurrence i ferskvand, og han er vokset fra at fange træerne på den anden side af åen, siger han. Han prøvede lykken med wobler, men der var ikke rigtig gevinst. Foto: Annelene Petersen
Formanden for Randers Sportsfisker Klub og med i Gudenåkonkurrencens konkurrenceudvalg, Jan Hyllested (forrest), beundrer en laks. Selv har han ikke tid til at fiske med i konkurrencen med det store setup, som konkurrencen er. Men han har også rig lejlighed til at fiske på andre tidspunkter. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce