Annonce
Debat

Gudenåen skal slippes fri nu

Annonce

Læserbrev: For små midler kan der etableres en enestående nationalpark mellem Kongensbro Kro og Bjerringbro. Tømmes den kunstige Tange Sø, vil den oprindelige dal, som blev skabt under istiden, blive tilgængelig. Gudenåen, og dermed Danmarks længste vandløb, vil med et fald på 10 meter løbe rask gennem dalen og naturparken.

Der skal findes en løsning, og EU’s vandrammedirektiv kræver, at der inden udgangen af 2027 bliver skabt kontinuitet i de danske vandløb og dermed også i Gudenå.

Det er altså EU’s vandrammedirektiv, der fastsætter rammerne for forvaltningen af de danske vandløb, og ifølge direktivet skal der skabes kontinuitet i Gudenå. Det indebærer blandt andet, at vandføringen skal ledes tilbage igennem vandløbet. Desuden, at de naturlige faldforhold og vandløbets oprindelige bredde genetableres.

Det er jo klar snak. Gudenå skal ikke invalideres af en kunstigt anlagt sø.

Inden udgangen af 2027 skal der være skabt kontinuitet, herunder fri passage, ved de danske vandløb, der er omfattet af vandområdeplanerne. Det gælder som nævnt også Gudenå. Kort sagt skal der derfor findes en løsning ved Tangeværket senest 22. december i år, hvor indsatserne for den sidste vandområdeplanperiode sendes i offentlig høring.

Nu står vi med en historisk grøn regering og med en opmærksomhed på biodiversitet og natur, som vi aldrig har oplevet tidligere. Gudenåens fremtid skal afgøres nu.

Politisk må der kunne skabes flertal for den bedste og mest autentiske løsning, hvor Gudenå bliver lagt tilbage i sit oprindelige forløb, der i dag ligger skjult på bunden af Tange Sø. Gudenå er Danmarks længste vandløb, og med en kontrolleret tømning af den kunstige Tange Sø vil vi kunne fritlægge et smukt og unikt stykke natur med national betydning, som vi nu kan få tilbage efter over 100 år i lænker.

Der er løbet lidt for meget vand gennem Tange Sø – jeg ser frem til, at Gudenåens vand i stedet forløber gennem den oprindelige ådal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Danmark

Det skal nok gå gutter

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra ny skuffelse i Herning: Det ekstraordinære udeblev

Annonce