Annonce
Navne

Gudstjeneste i Voldum som i 1721

René Høeg forestår den specielle gudstjeneste, der vel godt kan kaldes historisk. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Taflet efter gudstjenesten er også efter 300 år gammel tradition.

Ved en gudstjeneste i Voldum Kirke torsdag 11. november klokken 17 vil det blive mindet, at Rytterskolen i byen blev til i 1721, altså for nu 300 år siden.

Det sker som led i et kulturprogram, som Voldum Lokalråd har tilrettelagt med historie, dannelse og oplevelser i højsædet.

Ved gudstjenesten vil sognepræst René Høeg både forestå liturgien og fortælle.

Annonce

Desuden medvirker barokduoen Duo al Dente med musik fra tiden omkring 1721. Duoen spiller både i kirken og senere under det taffel, der med inspiration også fra 1721 følger efter gudstjenesten. Der vil blive serveret mad, som den kunne have set ud og smagt for 300 år siden, og serveringen vil dels finde sted i våbenhuset, dels ude i det fri, så deltagerne anbefales at have varmt tøj på.

Om tiden for 300 siden fortæller René Høeg:

- 1721 var en spændende tid, for på den ene side gjorde oplysningsfokusset (Oplysningstiden), at man ønskede at dueliggøre alle borgere udi læsning og en god dannelse, og på den anden side var tiden præget af en fromhedsbølge (pietisme), blandt andet med påvirkning fra Tyskland, som bragte en fornyet alvor ind i teologien med fokus på fromhed og livet efter døden.

René Høeg vil forsøge at sætte ord på forskellene fra dengang og nu og give eksempler på, hvordan en prædiken har ændret sig de seneste 300 år.

De Kongelige Skoler

Rytterskolernes historie går tilbage til 1721. I årene frem til 1727 blev der opført 240 skoler i 12 såkaldte Rytterdistrikter.

Det var kong Frederik den Fjerde, der stod for inddelingen i Rytterdistrikter, og i det lokale Dronningborg Rytterdistrikt blev der opført 10 Rytterskoler. Eller De Kongelige Skoler, som de også blev kaldt.

Foruden Rytterskolen i Voldum, der blev nedrevet i 1911, var der i Dronningborg Rytterdistrikt sådanne skoler i Spentrup, Borup, Gimming, Harridslev, Ødum, Råsted , Kristrup, Mejlby og Hallendrup.

Skolerne skulle, som René Høeg formulerer det, give almuens børn mulighed for at komme i skole og lære at læse - mest med henblik på at læse i Bibelen og dannelse udi at være en god borger.

Annonce

Duo al Dente

Duo al Dente, der medvirker både med musik i kirken og senere med taffelmusik, består af Kirsten Lund Jensen, blokfløjte, og Per Weile Bak, ærkelut.

Duo al Dente medvirker. Det er en ærkelut, Per Weile Bak sidder med. Hustruen Kirsten Lund Jensen spiller på blokfløjte. Privatfoto


En ærkelut er et instrument med syv korte og syv lange strenge og med en meget lang hals.

Både Kirsten Lund Jensen og Per Weile Bak er konservatorieuddannede musikere, dels på Det Kongelige Musikkonservatorium i København, dels på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus og desuden på konservatorier i London og Leipzig.

- Vi måtte jo søge hen, hvor de dygtige lærere var, forklarer Per Weile Bak, som i nær fremtid skal give en koncert sammen med Aarhus Symfoniorkester.

Den fælles interesse for barokmusik førte til et ægteskab, der indtil nu har varet i 30 år. Parret er bosat i Billund.

Blandt det, man vil kunne høre ved gudstjenesten og taflet, er Vivaldis "De fire årstider".

- Vi véd godt, at Vivaldi først skrev stykket i 1723 - men mon ikke han var begyndt at tænke på det allerede i 1721, spørger Kirsten Lund Jensen med smil i stemmen.

For god ordens skyld: det er gratis at deltage.

Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers For abonnenter

Embedsmænd får på puklen af investor: Anklager Randers Kommune for urent trav

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce