Annonce
Randers

Guide: Sådan får du en brandsikker jul

Tændte lys i adventskransen hører juletiden til. Men uden forholdsregler kan det hurtigt gå galt. Klik videre på billederne og læs Børneulykkesfondens fem råd til en brandsikker jul. Foto: Hovedstadens Beredskab

Julemåneden nærmer sig med levende julelys og hygge, men det er også her, at nogle forældre glemmer at tage forholdsregler mod brandulykker. Derfor guider Børneulykkesfonden børnefamilierne til en brandsikker jul.

Randers: Juledekorationer, levende lys på træet og brunkager i ovnen er alt sammen noget af det, der kendetegner julen, men det er også noget af det, der kan ende helt galt uden de rette forholdsregler.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden viser, at tre ud af fem forældre med børn i alderen tre-fem år stiller julepynt med levende lys inden for deres børn rækkevidde.

Det er dog kun en ud af fem forældre med børn i samme målgruppe, som svarer, at deres børn kan ringe 1-1-2 i tilfælde af brand i hjemmet.

Spørger man børnene selv, svarer 45 procent, at de har snakket om brand med deres forældre. Tallene kommer fra en undersøgelse foretaget af Børnepanelet, hvor 425 børnehavebørn i alderen fem-seks år individuelt har besvaret et spørgeskema om deres viden og adfærd inden for en række sikkerhedsrelaterede emner.

- Vi ved, at mange børn har en naturlig fascination af ild - det ser flot ud, og så føles det lidt spændende. Det er derfor vigtigt, at forældre sørger for at tage dialogen med børnene og laver nogle klare aftaler om, hvordan man omgås levende lys. En god regel er for eksempel, at "den, der tænder, slukker", så I ikke glemmer kalenderlyset, når ungerne skal ud ad døren om morgenen, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden, i en pressemeddelelse.

Resultater af Børneulykkesfondens undersøgelse


  • 60 procent af forældre med børn i alderen 3-5 år stiller julepynt med levende lys inden for deres rækkevidde.
  • Kun 21 procent af forældre med børn i alderen 3-5 år svarer, at deres børn kan ringe 1-1-2 i tilfælde af brand eller anden ulykke.
  • 78 procent af forældre med børn i alderen 0-15 år har installeret røgalarm i deres husstand.
  • 27 procent af forældre med børn i alderen 0-15 år kontrollerer hver måned eller oftere, om batterierne i deres røgalarm fungerer. 7 procent har aldrig kontrolleret, om batterierne i røgalarmen virker.
  • 36 procent af forældre med børn i alderen 3-5 år har aldrig demonstreret røgalarmen ved at vise, hvor den sidder, og hvordan den lyder.

Undersøgelsen er gennemført for Børneulykkesfonden af Epinion. Der er gennemført 1.004 CAWI-interviews (Computer Assisted Web Interviewing) med danske forældre i alderen 18-65 år, som har børn i alderen 0-16 år i perioden ultimo oktober 2017.

1. Husk altid at holde opsyn med levende lys. Foto: Børneulykkesfonden

Røgalarmen bliver ofte overset

En røgalarm kan betyde forskellen på liv eller død, da den kan give en familie livsvigtige sekunder til at komme ud i tide i tilfælde af brand.

Ifølge Epinion-undersøgelsen har knap fire ud af fem børnefamilier en røgalarm installeret i hjemmet. Det er dog ikke mere end 27 procent, der kontrollerer om batterierne i alarmen virker hver måned eller oftere.

- Vi ser desværre alt for ofte, at folk godt nok har installeret en røgalarm derhjemme, men at den bare ikke virker. Vi anbefaler derfor, at man gør det til en rutine at tjekke sin røgalarm, for eksempel hver gang man har været på ferie eller en fast dag om måneden. Så husker man at få det gjort, og hele familien kan sove roligere om natten, siger Marcello Francati, forebyggelseschef og brandinspektør i Hovedstadens Beredskab, i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen viser også, at cirka hver tredje forælder med børn mellem tre og fem år aldrig har demonstreret røgalarmen for deres børn ved at vise, hvor den sidder, og hvordan den lyder.

- Voksne tænker ikke altid over, at børn ikke nødvendigvis ved, hvad hyletonen fra røgalarmen betyder - det er noget, de skal lære, ligesom så meget andet. Derfor bliver nogle børn bange og gemmer sig, når de hører den, eller også ignorerer de den helt. Tænd for røgalarmen, så børnene lærer, hvordan den lyder, og fortæl dem, hvordan de kommer ud af hjemmet, hvis det brænder, lyder rådet fra Henriette Madsen.

Børneulykkesfonden og børnepanelet

Om BørneulykkesfondenUlykker udgør et af de største sundhedsmæssige problemer for børn. Ulykker er ikke blot den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-19 år, men også årsag til mange skadestuebesøg, konsultationer hos egen læge og sygehusindlæggelser.

Hvert år kommer cirka 150.000 børn under 15 år ud for en ulykke og må en tur på skadestuen.

Børneulykkesfonden arbejder for at skabe sikre rammer for danske børn i hjemmet, i trafikken og til sport/fritidsaktiviteter uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse.

Udover gode råd om en sikker jul findes der råd om flere ting på sikkerhverdag.dk, som Børneulykkesfonden står bag.

Om Børneulykkesfondens Børnepanel

Børnepanelet er udviklet af Børneulykkesfonden med støtte fra Sundhedsstyrelsen.

Målet med Børnepanelet er at undersøge børnehavebørns tanke- og adfærdsmønstre inden for en række forskellige emner relateret til børnesikkerhed for mere målrettet at kunne udvikle initiativer til forebyggelse af ulykker.

Børnene svarer uden voksenhjælp på et spørgeskema, som præsenteres for børnene via lyd og billeder.

Børnepanelets første undersøgelse blev gennemført i januar og februar 2017. I alt har 425 børnehavebørn i alderen 5-6 år gennemført undersøgelsen. Heraf var 211 piger og 214 drenge.

2. Lav en aftale om, at den, der tænder lysene, også slukker dem. Foto: Børneulykkesfonden
Annonce

Fem gode råd til en brandsikker jul


  1. Husk altid at holde opsyn med levende lys.
  2. Lav en aftale om, at den, der tænder lysene, også slukker dem.
  3. Tal med børnene om brugen af levende lys, og hvad I gør i tilfælde af brand.
  4. Hav altid vand i nærheden, eksempelvis en vandkande eller en blomsterforstøver.
  5. Tjek jeres røgalarmer - gør det jævnligt og sammen med børnene, så alle kender lyden.
3. Tal med børnene om brugen af levende lys, og hvad I gør i tilfælde af brand. Foto: Børneulykkesfonden
4. Hav altid vand i nærheden, eksempelvis en vandkande eller en blomsterforstøver. Foto: Hovedstadens Beredskab
5. Tjek jeres røgalarmer ? gør det jævnligt og sammen med børnene, så alle kender lyden. Foto: Hovedstadens Beredskab
Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse: Kun kynismen til forskel på Brøndby og Randers FC

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce