x
Annonce
Danmark

Guide: Små vinbønder laver de bedste bobler i Champagne

Champagne har et verdensomspændende brand - med god grund. Foto: Scanpix

Madredaktørerne tipper om bobler til nytår: Grundpromille, gode køb og hvornår er ældet champagne bedst.

GULDBERG: Ingen vin er omgærdet af så meget snobberi, prestige og reklamegejl som champagne. Til gengæld er Champagne set over et det eneste vinområde i verden, hvor kvaliteten modsvarer hysteriet.

VILSBÆK: Champagne er en vin for snobber, som går efter de store mærker med guld og pink på etiketten. Champagne er nemlig den perfekte markør for penge: Enten på de smarte barer i København eller når russere sprøjter champagne ud over andre diskoteksgæster på franske skisportssteder. Men champagne er jo også de små producenter, hvor man faktisk får meget vin for pengene til lidt mere end et par hundrede kroner flasken. Så champagne er også en vin for alle os andre.

GULDBERG: Det vigtige at holde sig for øje er, at kvaliteten i champagne er unik - det er ganske enkelt den bedste plet på kloden at fremstille mousserende vin, og derfor kan der også være sund fornuft i at investere i en billig (hvis man kan bruge det udtryk) champagne fremfor en luksus cava eller spumante. For du får ikke de samme bobler og den samme balance andetsteds. Men jeg er enig - de små producenter leverer et skatkammer af spændende, finurlige vine med kant og særpræg, som de store prestigehuse sliber af. Derfor giver det god mening at spare end hund eller to på at vælge guldpapir og flotte etiketter fra.

VILSBÆK: Kvaliteten er unik på den nordfranske slette, men englænderne er nu godt med takket være striben af kalk i undergrunden, som strækker sig fra Reims og videre over til producenter som Gusborne i Sydengland - men det er en helt anden historie. Jeg køber som regel champagne fra små producenter, men du har faktisk besøgt mange af dem. Og de er vel langt fra det snobbede?

GULDBERG: Det er lidt både og. Selv småbønder i Champagne har guldspænde på skoene og Rolex-ure på armen - for der er penge i boblerne, og selv de små steder er familieejede gennem generationer. Men de er lige så stolte og snakkesalige omkring deres vin som alle andre steder i Frankrig. Her adskiller de sig kun på et punkt: Det er ikke velset at spytte ud, når man smager på vinene. Respekt for boblerne - problemer for chaufføren (!) Men Champagne er et af de skønneste vindistrikter at besøge på egen hånd, og man er meget velkommen de fleste steder.

VILSBÆK: Nu er det svært at spytte champagne ud. Ret beset findes der vel to slags champagne: Den uden årgang - nonvintage med masser af æbler og sprød syre - og de ældre modeller, som smager af gærrester, toast og har en mere kompleks duft. Hvordan skal vi bruge de to efter din opfattelse?

GULDBERG: Og nu er vi fremme ved det alvorlige, og det rigtige valg til eksempelvis nytårsaften. Hovedregel: Champagne kan drikkes til alt måske lige bortset fra rødt oksekød. Boblerne og syren gør vinen særdeles robust og fleksibel, men selvfølgelig er nogle kombinationer mere vellykkede end andre. Snup en nonvintage til dronningen, nødderne og kartoffelchips'ene. Årgangschampagnerne fortjener mad til selskab, for de minder en hel del om stor "stillevin" i kompleksitet og spændende nuancer. Det er vin til nytårsmiddagen, hvad enten man disker op med østers, foie gras, havtaske eller hummer i orientalsk forklædning. Eller tunmousse eller rejecocktail - vigtigt er kun, at man kan smage vinen. Det er íkke spild at åbne en god flaske til klokken 24, men vurder gennemsnitspromillen forinden. Og hold champagnen langt væk fra kransekagen. Her passer faxe kondi meget bedre.

VILSBÆK: Gennemsnitspromillen er den afgørende faktor - og mindst én i selskabet skal have nærvær og mandat til at vurdere det spørgsmål. Min erfaring er generelt, at begyndere udi champagne kan have det svært med den skarpe syre, så er en rosé bedre, akkurat som man skal lære at sætte pris på det oxiderede præg i en årgangschampagne. Et godt sted at begynde i denne test er Pouillons nonvintage, som er tør champagne til den bløde side.

GULDBERG: Helt enig. Syren skal man lære at værdsætte, og derfor kan det hjælpe at servere champagnen til mad med citrus - rejer med en citronskive eller krabbesalat på grapefrugt. Omvendt er jeg imponeret af, hvor mange "nye" champagnenydere, som sætter pris på for eksempel André Clouets supertørre nonvintage udgaver.

Lidt mere om champagne

Champagne må kun fremstilles inden for den afgrænsede, geografiske zone, som udgør den nordligste vinproducerende region i Frankrig. Champagne gennemgår anden-gæring i flasken, hvorved boblerne opstår. Undervejs tilsættes en lille smule vin med sukker, dossage, som er afgørende for udtrykket og sødmen i den færdige vin. Mousserende vine fremstillet andre steder efter samme metode som i Champagne må skrive Methode traditionelle på flasken, men ordet "champagne" må ikke bruges.Champagne produceres udelukkende på tre druer: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Chardonnay regnes traditionelt som den "fineste", men også den spinkleste, Pinot Noir tilfører tyngde og kraft, Meunier er lidt ugleset, men skaber ofte balance.

Som andre franske vindistrikter har Champagne også klassifikationer: En række landsbyer har henholdsvis 1. cru og grand cru status, de sidste er det fornemste. For at skrive cru på etiketten skal vinen fremstilles 100 procent af klassificerede druer fra området.

Champagne er klodens mest markedsførte vin. Det betaler områdets førende, halvt hundrede Champagne-huse for - de står for langt hovedparten af omsætningen, mens de mindre huse trives i ly af de store uden at være direkte konkurrenter.

James Bond og Champagne har været synonymer, omtrent siden Ian Flemming skrev agentbøgerne i 50erne. De seneste 40 år har 007 konsekvent drukket Bollinger. Ian Flemmings agent i bøgerne var mere alsidig, drak aldrig Bollinger, men foretrak ved flere lejligheder Taittinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

En lykkestund midt i tristessen: Solskin og sang gav smil på læberne

Randers HK For abonnenter

5 hurtige til ny Randers HK-spiller: - Traditionerne gør det kun mere spændende

Annonce