Annonce
Rejser

Guide til 100-året for genforeningen

Bandet Juna deltager i Mindretallets Eurovision. De er fra Tatarstan i Rusland. PR-foto: Genforeningen 2020
I 1920 blev Sønderjylland en del af Danmark igen efter at have været en del af Tyskland i 56 år. 100-året for genforeningen bliver markeret med arrangementer ikke kun i det sønderjyske, men i hele landet. Her er projektleder Simon Fabers bud på otte højdepunkter ud af de knap 1000 arrangementer, der er planlagt.

1 Mindretallenes eurovision

Liet International er navnet på et melodigrandprix for mindretalssprog. I år er det Aabenraa, der er værtsby, og 13. gang, at sangkonkurrencen finder sted. Liet International finder sted på spillestedet Gazzværket i Aabenraa 3.-4. april. Her deltager 20 forskellige mindretals- og regionalsprog fra hele Europa. Efter semifinalen 3. april følger et stort finaleshow 4. april med 10-12 finalister.

- Det er en speciel begivenhed. Ud af grænsedragningen kom der et mindretal, som har organiseret sig på europæisk niveau. Man kan blandt andet opleve gæliske bands fra Storbritannien og catalonske fra Spanien, fortæller Simon Faber. En billet til finalen koster 150 kroner. Adressen er Gasværksvej 20, 6200 Aabenraa.

Annonce

Genforeningen 2020

I år er 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

100-året for genforeningen bliver ikke kun fejret i Sønderjylland, men i hele landet.

På hjemmesiden www.genforeningen.dk kan man finde en oversigt over arrangementerne, der finder sted indtil 12. juli.

I 1864 tabte Danmark tre hertugdømmer efter den 2. Slesvigske Krig. Det drejede sig om Holsten, Lauenborg og Slesvig.

Sønderjylland var det oprindelige navn på Slesvig og efter tabet til Tyskland, kom den dansk-tyske grænse til at løbe lige syd for Kolding.

Et flertal i Sønderjyllands nordlige del følte sig som danske, men først i 15. juni 1920 – efter første verdenskrig var overstået og fredskontrakten Versaillestraktaten underskrevet – kom Sønderjylland efter forhandlinger og folkeafstemninger under dansk suverænitet.

I dagene efter blev Genforeningen markeret en folkefest på Dybbøl Banke og kong Christian 10’s indtog i Sønderjylland.

Kilde: www.danmarkshistorien.dk

2. Indvielse af Genforeningsparken

En plads, der før var dækket af asfalt foran Folkehjem i Aabenraa Kommune, er 30. maj klar til at blive indviet som Genforeningsparken. På indvielsesdagen bliver pladsen forvandlet til en folkefest. Visionen for parken er, at den skal være en attraktion og et grønt åndehul i byen.

- Det er en splinterny park i et historisk byrum og et fyrtårnsprojekt for Aabenraa Kommune. Den 30. maj bliver stedet en pulserende festplads fra morgen til aften, fortæller Simon Faber.

3. Grænsen - et folkemøde i Ribe

Slesvigsk kaffe, folkekøkken og sønderjysk kaffebord er bare noget af det, der er på programmet til folkemødet i Ribe med navnet Grænsen, der finder sted i Kristi himmelfartsferien fra 21.-24. maj. Besøgende kan også lade sig underholde af foredrag, musikarrangementer og Sønderjyllands og mindretallenes fortællinger.

– Det er et komplet folkemøde med alt, hvad der hører sig til. Temaet er ”grænsen”. Det handler om nationalitetsfølelse og identitet, som fyldte meget i 1920, men også er centrale spørgsmål i dag. Ribes dejlige byrum er en god ramme for folkemødet, fortæller Simon Faber.

Illustration af Genforeningsparken. Illustration: Weile arkitekter, Urban Power og byMunch

4. Historisk festival med sønderjysk ambassade

Slotsholmen i København bliver forvandlet til en sønderjysk ambassade i dagene fra 18.-24. maj – et slags levende forsamlings- og kulturhus for sønderjysk kunst og kultur. En bygning bliver etableret på Thorvaldsens Plads, som bliver omdrejningspunkt for festligheder på scener og i festtelte. Det bliver landskendte personer med sønderjysk baggrund, der styrer programmet. Heriblandt er iværksætter Tommy Ahlers, forhenværende uddannelses- og forskningsminister, forfatter og journalist Anna Elisabeth Jessen og fotograf Søren Solkær. Det er gratis at deltage.

Folkemøde i Ribe. Foto: Folmer Iversen

5. Folkefest Skibelund Krat og indvielse af Grænsestien

Skibelund Krat i Vejen er en monumentpark, som efter tabet af Sønderjylland bliver anlagt som national møde- og festplads. I anledning af fejringen af 100-året for genforeningen bliver der folkefest i Skibelund Krat, som for nyligt er blevet renoveret. Det sker 14. juni, hvor der inviteres til musik, dans, foredrag, historiske fortællinger og opvisninger på forskellige scener. Og ikke mindst en masse forskellige muligheder for mad og drikke. Samme dag bliver Grænsestien indviet med festligheder. Den begynder lige uden for Esbjerg ved Vadehavet, Vester Vedsted, og går østpå, hvor den følger den gamle grænse. Undervejs fortæller den om de historiske begivenheder, der knytter til stederne.

Skibelund Krat i Vejen. Foto: Vejen Kommune

6. "Romeo + Julie"

På Teatret Møllen i Haderslev spiller forestillingen ”Romeo + Julie” fra 8. juni. Den kendte Shakespeare-forestilling om to elskende fra rivaliserende familier bliver sat i en ny kontekst.

- ”Romeo + Julie” er en særlig udgave hensat til grænselandet. Romeo taler tysk og Julie taler dansk, fortæller Simon Faber. Forestillingen fortsætter i august på slotte, der ligger både nord og syd for grænsen. En billet koster 260 kroner. Adressen er Møllepladsen 4, 6100 Haderslev.

"Romeo + Julie". PR-foto: Teatret Møllet / Søren Hasselgaard Skaanning

7. Royal Run

I anledning af jubilæumsåret kommer Royal Run til Sønderjylland. – Løbet er udsolgt, men det kan være sjovt at se på, hvis man er i området, fortæller Simon Faber. Royal Run finder sted i Sønderborg 1. juni.

Royal Run. Foto: Lasse Olsson

8. Mærkedagene – På sporet af kongen og hesten

100-året for Genforeningen kulminerer 9.-16. juli, når H.M. Dronningen og den kongelige familie følger i fodsporene på Kong Christian 10.

– I 1920 indledte kongens ridt på den hvide hest en lille uges rundtur i det genvundne land. Den tur tager Dronningen afsæt i, fortæller Simon Faber. Turen begynder i Vejen og går gennem Christiansfeld, Haderslev, Aabenraa, Sønderborg, Tønder og slutter i Ribe med folkefest i alle byer.

Et maleri af Kong Christian 10. der rider over grænsen. Det hænger på Sønderborg Slot. Foto: Museum Sønderjylland
Den gamle og nye grænse fra før og efter genforeningen. PR-foto: Genforeningen 2020
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce