Annonce
Randers

Guleroden til pensionister i job er blevet større

Annonce

Julegaven faldt tidligt i år for dem, der er født i 1954 og har planer om som minimum at arbejde et år efter, de har nået folkepensionsalderen. For få uger siden gjorde regeringen det nemlig endnu mere attraktivt at blive på arbejdsmarkedet ved at forhøje den såkaldte seniorpræmie, som de indførte tidligere i år – og ved nu også at indføre en seniorpræmie for andet år.

Da regeringen i marts i år vedtog den oprindelige seniorpræmie, indførte de en ny mulighed for dig, som arbejder mindst 1560 løntimer de første 12 måneder, efter du har nået folkepensionsalderen. Regeringen har netop valgt at gøre guleroden endnu større ved at øge seniorpræmien fra de oprindelige 30.000 skattefrie kroner til 42.000 kroner.

Seniorpræmien kan du opnå, hvis 1) Du er født i 1954 eller derefter. Er du født tidligere, bliver du ikke berettiget, selvom du stadig arbejder. 2) Du arbejder mindst 1560 løntimer de første 12 måneder, efter du når folkepensionsalderen. Det svarer til en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 30 timer – inklusive ferie. Du kan i perioder altså sagtens arbejde mindre, hvis bare du opvejer det med længere arbejdsuger i andre perioder inden for de 12 måneder. Men mangler du blot nogle få timer i at opfylde arbejdstidskravet, får du ikke noget udbetalt. Præmien på de 42.000 skattefri kroner får du i hånden, når de 12 måneder er gået.

Da regereingen valgte at forhøje seniorpræmien, blev det også indført, at du nu har mulighed for at optjene en seniorpræmie det andet år efter, at du har opnået folkepensionsalderen – helt uafhængigt af, om du gør brug af muligheden for en seniorpræmie det første år eller ej. Seniorpræmien det andet år består af et skattefrit beløb på 25.000 kroner, som du kan optjene i 13.-24. måned efter, at du har nået folkepensionsalderen. Du skal blot have arbejdet mindst 1.560 løntimer i perioden 13.-24. måned og leve op til de øvrige krav, der gælder for første år. Der er ingen skattefri præmie som belønning, hvis du arbejder tre eller flere år, efter du når folkepensionsalderen.

Da seniorpræmien ikke er et tillæg til din folkepension, vil den ikke blive modregnet i eksempelvis pensionstillæg, boligydelse, ældrecheck eller din ægtefælles ydelser. Det er Udbetaling Danmark, som administrerer ordningen, og som almindelig lønmodtager får du automatisk præmien udbetalt, når du opfylder betingelserne. Er du selvstændig, skal du selv ansøge Udbetaling Danmark om præmien og i den forbindelse fremlægge forskellige regnskabsoplysninger. Har du B-indkomst eller ingen timeindberetning af din løn, skal du også selv ansøge om den nye seniorpræmie.

Reglerne for seniorpræmier trådte i kraft 1. juli 2019, og de første, som får glæde af ordningen, er derfor dem, der havde ret til folkepension i juli i år (det vil sige er født i januar 1954). Hvis de opfylder kravet om de 1560 arbejdstimer de efterfølgende 12 måneder, kan de se frem til at få udbetalt deres seniorpræmie i andet halvår af 2020.

Julegaven faldt tidligt i år for dem, der er født i 1954 og har planer om som minimum at arbejde et år efter, de har nået folkepensionsalderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce