Annonce
Randers

Gymnasierektor i opråb: Frygter, at elever mister for meget læring

Det går hårdt ud over motivation hos eleverne på første og anden årgang, at de nu på niende uge må undvære den sociale kontakt med hinanden og lærerne, fordi gymnasiet er lukket ned, siger Allan Friis Clausen, rektor på Paderup Gymnasium. Arkivfoto: Annelene Petersen
Allan Friis Clausen, rektor på Paderup Gymnasium, oplever, at elever, som nu har fået fjernundervisning i ni uger og skal fortsætte med det frem til sommerferien, mister motivationen. Det går ud over læringen. Han håber, at det bliver muligt for 1.- og 2.g'erne at komme tilbage på gymnasiet bare én dag om ugen.

Randers: Hvor landets folkeskolelærere i øjeblikket er ved at gøre sig klar til at igen at undervise alle elever ansigt til ansigt, er det anderledes hos underviserne på de gymnasiale uddannelser.

Her har 3.g'erne godt nok været at finde i klasselokalerne den seneste måned, men elever fra 1.- og 2.g er ikke en del af anden genåbningsfase, som træder i kraft mandag. Ja, som det ser ud nu, skal de faktisk fortsætte med den virtuelle undervisning frem til sommerferien.

Til august, når det nye skoleår starter, vil det altså være fem måneder siden, at eleverne senest har haft fælles klasseundervisning.

Den beslutning ærgrer rektoren på Paderup Gymnasium, Allan Friis Clausen, som er bekymret for, at eleverne taber for megen læring.

- Lærerne har med lynets hast omstillet deres undervisning til den digitale virkelighed og gør en virkelig stor indsats for, at det ikke skal ske, men vores erfaring er altså, at det ikke helt kan erstatte den nærværende lærer og den levende samtale i klasselokalet. Derfor frygter jeg et tab af læring og nedsat social trivsel som følge af manglende motivation hos eleverne, lyder det.

Allan Friis Clausen understreger, at han har stor respekt for det helhedsblik, som politikere og myndigheder må have for øje, og han vil ikke kloge sig på, hvordan Danmark bedst genåbnes, men han føler sig alligevel nødsaget til at reagere.

- I øjeblikket oplever vi, at selv velfungerende og dygtige elever bliver mere og mere udfordret på deres motivation, fordi de nu har udsigt til at skulle sidde derhjemme til efter sommerferien. Så synes jeg, at det er min pligt at gøre opmærksom på, at der her ser ud til at være et problem. Og fordi perioden netop bliver så lang, er det alvorligt, siger rektoren.

Annonce
Elvira Brøsted og Oliver Jackson er ved at have fået nok af fjernundervisning. De savner den direkte kontakt med klassekammeraterne og underviserne. Foto: Paderup Gymnasium

Føler sig alene

Meldingen fra underviserne er, at gejsten ikke er den samme, når der skal svares på spørgsmål. Der er færre elever, som melder ind frivilligt. De får stadig lavet deres ting, men er ikke oppe på dupperne på samme måde. Der har lagt sig en dyne af langsommelighed over det hele.

Det oplever Oliver Jackson, som går i 2.g på Paderup Gymnasium også.

- I begyndelsen gik det egentlig godt, og jeg tænkte, at det kunne være ok at sidde hjemme og blive undervist på nettet. Jeg plejer godt at kunne motivere mig selv. Nu, hvor tiden går, bliver det sværere og svære at holde motivationen oppe, siger han.

Det har sat sine spor med ni ugers onlineundervisning alene hjemme foran computeren.

- Lige nu har jeg meget svært ved at se, at det kan fortsætte sådan her indtil august. Det er virkelig gået op for mig, hvor vigtigt det er at være i samme rum. Man lærer lettere, når man har en direkte samtale og kan se hinanden. Man føler sig jo alligevel alene derhjemme, selv om læreren er på skærmen, siger Oliver Jackson.

- Opgaverne bliver sværere at løse end ellers, og man får mindre ud af timerne. Det har kunnet gå i nogle uger, men jeg kan mærke, at det efterhånden bliver svært for mig at åbne computeren om morgenen og se frem til endnu seks timer foran skærmen uden rigtig kontakt, fortsætter han.

Bare én dag eller to

Af den grund håber Paderup Gymnasium, at det på denne side af sommerferien bliver muligt at få 1.- og 2.g'erne tilbage på skolen. Selvfølgelig kun, hvis Sundhedsmyndighederne finder det forsvarligt, og ikke nødvendigvis på fuld tid - måske bare en dag eller to om ugen.

- Efter Sundhedsstyrelsen har halveret afstandskravet (fra to til én meter, red.), kan vi sagtens få plads til alle elever igen. Jeg er sikker på, at bare en enkelt dag om ugen kunne gøre underværker for den enkelte elev, siger Allan Friis Clausen, og henviser til, hvordan 3.g'erne reagerede, da de igen kom tilbage på gymnasiet.

- Det har været tydeligt at se hos dem, hvad den sociale kontakt betyder. De var så utroligt glade, og det har smittet af på undervisningen. Det var helt livsbekræftende at se. Jeg tror virkelig, at det ville kunne fremme motivationen og gøre hele perioden mere tålelig for eleverne på første og anden årgang, siger Allan Friis Clausen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en halv million: Skal vise de gode sider af Randers

Annonce