Annonce
Randers

Håb for at Anholt ikke synker i havet: Øen er fremtidsikret med nyt kystsikringsanlæg

Solen tittede frem, straks da færgen lagde til på Anholt og gjorde festdagen endnu festligere. Foto: Julie Marie Preut, Norddjurs Kommune
Pinselørdag fejrede gæster og øboere indvielsen af Anholts nye kystsikring med taler, ture og en sang komponeret til anledningen af øens beboere.

Anholt: Gang på gang har det evigt sultne hav og elementernes generelle rasen taget bidder af Anholts kyst og vej, men nu er der sat en stopper for det. Et 16 millioner kroners nyt kystsikringsanlæg er kommet for at sikre øens fremtid. Og Pinselørdag blev det officielt indviet.

Det skete med ekstra færgeafgang, højt humør og gode oplevelser, og 180 personer havde benyttet sig af tilbuddet om at opleve Anholt på fire timer, og endnu flere var mødt op for at fejre det på øen.

Nærmeste helt symbolsk for projektet, så forsvandt den sidste sky med regn, da færgen kom i havn.

180 mennesker begav sig ud på en endagstur til Anholt for at opleve kystsikringsanlægget, og det kunne endda ske på nært hold, da vejen mod den officielle markering foregik langs stranden.

Med tale fra borgerforeningens formand Liselotte Arentz og Norddjurs Kommunes borgmester Jan Petersen (S) blev kystsikringsanlægget officielt indviet og anlægget fik endda en sang med på vejen, som beboerne på øen havde skrevet i anledning af festdagen. Det var i høj grad også en festdag for øens beboere og grundejere, som i anledning af pinsen var på øen.

På egen hånd kunne dagsgæsterne opleve øen. Flere af endagsgæsterne havde aldrig været på Anholt før, selvom de i flere år har set færgen sejle afsted, og på deres udtalelser, at dømme, var det ikke sidste gang de besøgte øen.

Noget af det Anholt er mest kendt for er den uspolerede natur og flere lejede cykler for at nå så meget rundt som muligt. Mange benyttede sig af muligheden for at se kystsikringsanlægget fra toppen af Nordbjerg.

Der var arrangeret byvandring med historisk vinkel, hvor man kunne høre om fiskeriet, havnen og om falske vikingefund på øen.

Desuden var der rundvisning på øens Gartneri og Naturpleje som gav indblik i livet som selvstændig i en ø-virksomhed.

Annonce

Kystsikring på Anholt

Som naturlige processer flytter havet rundt på sand og sten langs kysten. På Anholt er
særlig strækningen mellem havn og campingplads udsat for tiltagende erosion af
vind og bølger.

Kystsikring, rørledning til sandtransport (sandfodring) i forbindelse med vedligeholdelse af sikringsanlægget samt retablering af Nordstrandvej udgør et samlet projektbudget på 16 millioner kroner.

Staten medfinansierer projektet med 11,2 millioner kroner og via en lokal crowdfunding på Anholt er det lykkes øens beboere og besøgende at indsamle en million kroner til projektet. Berørte lodsejere og Norddjurs Kommune sikrer den resterende finansiering.

Anlægget omfatter tre bølgebrydere med en længde på cirka 70 meter hver. Bølgebryderne er etableret 80-130 meter ud for kysten, og vil på sigt skabe bugter med bred sandstrand. En mindre høfde på stranden sikrer yderligere campingpladsens brugsareal.

Endvidere er der anlagt skråningsbeskyttelse langs vejen. Konstruktionen er delvist dækket
med sand.

Kulminationen på en lang proces

Projektet med at kystsikre Anholt har været længe undervejs, og det var Zøllner A/S, som ud af seks indbudte entreprenørfirmaer, fik opgaven.

Arbejdet blev udført i perioden medio august 2018 til marts 2019. Da selve kystsikringsanlægget stod færdigt, blev der etableret en permanent rørledning til forsyning af sand (sandfodring) fra havnens sejlløb til kysten bag kystsikringsanlægget. Den løbende sandfodring er en del af den fremtidige vedligeholdelse af anlægget. Nordstrandvej blev retableret som sidste del af det samlede projekt i maj 2019.

Kystsikringen har krævet tæt samarbejde mellem øen, kommune og stat:

- Dagen i dag er kulminationen på en stor indsats, og et fantastiske samarbejde, som har sikret kystsikringsanlægget. Fejringen i dag afspejler det tætte samarbejde, der har været med øens beboere, sagde Jan Petersen.

- Det unikke samarbejde vi har haft med borgerforeningen bør være forgangseksempel på, hvordan det kan lykkes at lave projekter at denne størrelse og kaliber, fortsatte han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Randers

Torsdagens færdselulykke ved Harridslev: 28-årig motorcyklist ramt af 57-årig bilist

Annonce