Annonce
Randers

Håbet er flyttet med til Fårup

Familiens to små døtre, Noura på 11 år og Rana på syv år. Den yngste lider af allergi og skal dagligt medicineres. Foto: Ole Jakobsen

Ægteparret Abdulhamid og Venligboerne Randers krydser fingre for, at familiesammenføringen går igennem, så irakisk mor kan få lov at blive sammen med sin mand og børn.

I det lille rækkehus beklædt med træ i Fårup er der stor hjertevarme, og den arabiske gæstfrihed fornægter sig ikke, da gæsterne bliver budt på stærk, sort kaffe og chokolade-småkager. Man nødes til at sætte sig ned, og selv om familien Abdulhamid ikke kan kommunikere ret meget på grund af sprogvanskeligheder, så er smil og venlige fagter med til, at man straks føler sig velkommen i det lille hjem.

Ulrik Goerlich, Venligboerne Randers, har hjulpet familien Abdulhamid med at søge om familiesammenføring. Foto: Ole Jakobsen

Baggrunden for, at avisen er på besøg, er dog ret alvorlig, og det fornemmes også i de bekymrede øjne.

Samah og Housam Abdulhamid har været gift i 13 år og har boet i Syrien, men fordi Samah er irakisk statsborger, har hun fået afslag på asyl i Danmark. Foto: Ole Jakobsen

Indtil videre har Samah Abdulhamid fået lov til at bo i Fårup hos sin mand, Housam, og parrets to døtre, Noura på 11 år og Rana på syv år, til torsdag 3. december.

Annonce

Inden den tid håber både den lille familie fra Syrien og Venligboerne Randers på, at der er nikket ja til familiesammenføring, så Samah kan blive i Danmark med sin mand og børn.

Udlændingestyrelsen har ellers meddelt Samah, at hun har fået afslag på asyl, fordi hun er irakisk statsborger, og Irak anses ikke for et farligt sted at opholde sig for hende.

»Det er jeg lodret uenig i, der er meget farligt i øjeblikket,« siger Ulrik Goerlich, Venligboerne Randers.

Når et ægtepar er af forskellig nationalitet vurderer Udlændingestyrelsen asylansøgningerne individuelt i stedet for at se på familien som en enhed.

Ulrik Goerlich var med, da den lille familie forrige fredag blev sat af på banegården i Randers. Familien er flygtet fra Syrien via Tyrkiet og kom til landet i september 2014 og blev indkvarteret i Løgumkloster. Det er uvist, hvorfor familien lige har ønsket at komme til Randers at bo.

»Jeg tror nok, at nogle af de andre på asylcentret i Løgumkloster har talt pænt om Randers, og så har ægteparret krydset af, at de gerne ville til Randers Kommune,« siger Ulrik Goerlich.

Foreningen var via sit netværk blevet tippet om, at der var en familie på vej, der kunne bruge hjælp og støtte, og Venligboerne tog så sammen med en person fra Jobcentret i Randers imod familien 30. oktober.

»Og vi blev ret hurtigt klar over, at vi måtte handle hurtigt, for Samah måtte faktisk ikke tage med ud i huset i Fårup med Housam og børnene, for da hun er nægtet asyl, kan hun ikke blive indkvarteret i et 'permanent' hus med sin familie. Hun skulle i stedet møde op på asylcentret i Ranum, hvor hun skulle bo,« siger Ulrik Goerlich.

Men den adskillelse fandt Venligboerne ret uholdbar, idet faren ikke kan lave mad, og han er også usikker på at medicinere den yngste datter, Rana, der lider af astma

»Så det er helt nødvendigt, at hun er der for at sørge for mad og medicin. Derfor er alle også utroligt lettede over, at Samah nu har fået lov at bo hjemme indtil 3. december. Der må jo være nogle, der har hjertet på rette sted, siden det kan lade sig gøre,« siger Ulrik Goerlich.

Han hjalp med at sende ansøgningen om familiesammenføringen af sted, og der var tolk med til at lave den, for hverken Samah eller Housam taler engelsk, og det er ret svært at kommunikere med dem.

I den forgangne uge har to mediestuderende fra henholdsvis Skotland og Finland i øvrigt boet hos familien. De er i færd med at lave en dokumentarudsendelse om flygtninge, og den bliver lavet i samarbejde med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. De to studerende kan fylde hullerne lidt ud om familiens historie, når sprogbarrierer sætter en stopper for samtalen.

Housam har ikke en egentlig uddannelse men har - siden han gik ud af skolen efter niende klassetrin - arbejdet som sundhedshjælper. Samah er gået ud af femte klasse og har ingen uddannelse.

Ulrik Goerlich taler lige nu om de store forhåbninger, der er til familiesammenføringen.

»Familiens beskikkede advokat har sagt, at der efter hans mening ikke er nogen tvivl om, at familiesammenføringen vil gå igennem. Så vi håber alle meget,« siger han.

Annonce
Randers For abonnenter

21-årig dømt for voldtægt i Randers: Efter overgrebet hældte han vand på ofret for at vække hende

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Hørte du også weekendens hovedpinegivende hyletone? Pernille måtte opgive bådovernatningen - her er forklaringen

Randers For abonnenter

Klimabroen er den vigtigste brik i fremtidens værn mod oversvømmelser i Randers - se her hvordan den virker

Randers FC

Impulsiv idé sender Randers FC-fans på 2000 kilometer lang blaffertur til Rumænien: - Vi vil gerne slå et slag for, at der skal flere folk på stadion

Randers

20.000 kvadratmeter slaraffenland for voksne legebørn: Familie har skabt Lillebjørn Hardballbane

Randers

Glimmer- og konfetti-drømme går i opfyldelse: - Jeg glemmer nogle gange, at jeg bare er praktikant

Leder For abonnenter

Vanvittigt irriterende at holde i kø - men i Randers er der en mening med galskaben

Randers

To fluer med ét smæk: Hverken chauffør eller passager havde holdt sig på dydens smalle sti

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter atypisk slag på heden: - Thomasberg roser midtbaneprofil og gør klar til starte varm angriber i Cluj

Randers For abonnenter

Bjarne fra Nørager er hjernen bag spektakulære stålkonstruktioner som Aros' regnbue og en indskudt sal på Fængslet i Horsens

Annonce