Annonce
Randers

Håbet er flyttet med til Fårup

Familiens to små døtre, Noura på 11 år og Rana på syv år. Den yngste lider af allergi og skal dagligt medicineres. Foto: Ole Jakobsen

Ægteparret Abdulhamid og Venligboerne Randers krydser fingre for, at familiesammenføringen går igennem, så irakisk mor kan få lov at blive sammen med sin mand og børn.

I det lille rækkehus beklædt med træ i Fårup er der stor hjertevarme, og den arabiske gæstfrihed fornægter sig ikke, da gæsterne bliver budt på stærk, sort kaffe og chokolade-småkager. Man nødes til at sætte sig ned, og selv om familien Abdulhamid ikke kan kommunikere ret meget på grund af sprogvanskeligheder, så er smil og venlige fagter med til, at man straks føler sig velkommen i det lille hjem.

Ulrik Goerlich, Venligboerne Randers, har hjulpet familien Abdulhamid med at søge om familiesammenføring. Foto: Ole Jakobsen

Baggrunden for, at avisen er på besøg, er dog ret alvorlig, og det fornemmes også i de bekymrede øjne.

Samah og Housam Abdulhamid har været gift i 13 år og har boet i Syrien, men fordi Samah er irakisk statsborger, har hun fået afslag på asyl i Danmark. Foto: Ole Jakobsen

Indtil videre har Samah Abdulhamid fået lov til at bo i Fårup hos sin mand, Housam, og parrets to døtre, Noura på 11 år og Rana på syv år, til torsdag 3. december.

Annonce

Inden den tid håber både den lille familie fra Syrien og Venligboerne Randers på, at der er nikket ja til familiesammenføring, så Samah kan blive i Danmark med sin mand og børn.

Udlændingestyrelsen har ellers meddelt Samah, at hun har fået afslag på asyl, fordi hun er irakisk statsborger, og Irak anses ikke for et farligt sted at opholde sig for hende.

»Det er jeg lodret uenig i, der er meget farligt i øjeblikket,« siger Ulrik Goerlich, Venligboerne Randers.

Når et ægtepar er af forskellig nationalitet vurderer Udlændingestyrelsen asylansøgningerne individuelt i stedet for at se på familien som en enhed.

Ulrik Goerlich var med, da den lille familie forrige fredag blev sat af på banegården i Randers. Familien er flygtet fra Syrien via Tyrkiet og kom til landet i september 2014 og blev indkvarteret i Løgumkloster. Det er uvist, hvorfor familien lige har ønsket at komme til Randers at bo.

»Jeg tror nok, at nogle af de andre på asylcentret i Løgumkloster har talt pænt om Randers, og så har ægteparret krydset af, at de gerne ville til Randers Kommune,« siger Ulrik Goerlich.

Foreningen var via sit netværk blevet tippet om, at der var en familie på vej, der kunne bruge hjælp og støtte, og Venligboerne tog så sammen med en person fra Jobcentret i Randers imod familien 30. oktober.

»Og vi blev ret hurtigt klar over, at vi måtte handle hurtigt, for Samah måtte faktisk ikke tage med ud i huset i Fårup med Housam og børnene, for da hun er nægtet asyl, kan hun ikke blive indkvarteret i et 'permanent' hus med sin familie. Hun skulle i stedet møde op på asylcentret i Ranum, hvor hun skulle bo,« siger Ulrik Goerlich.

Men den adskillelse fandt Venligboerne ret uholdbar, idet faren ikke kan lave mad, og han er også usikker på at medicinere den yngste datter, Rana, der lider af astma

»Så det er helt nødvendigt, at hun er der for at sørge for mad og medicin. Derfor er alle også utroligt lettede over, at Samah nu har fået lov at bo hjemme indtil 3. december. Der må jo være nogle, der har hjertet på rette sted, siden det kan lade sig gøre,« siger Ulrik Goerlich.

Han hjalp med at sende ansøgningen om familiesammenføringen af sted, og der var tolk med til at lave den, for hverken Samah eller Housam taler engelsk, og det er ret svært at kommunikere med dem.

I den forgangne uge har to mediestuderende fra henholdsvis Skotland og Finland i øvrigt boet hos familien. De er i færd med at lave en dokumentarudsendelse om flygtninge, og den bliver lavet i samarbejde med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. De to studerende kan fylde hullerne lidt ud om familiens historie, når sprogbarrierer sætter en stopper for samtalen.

Housam har ikke en egentlig uddannelse men har - siden han gik ud af skolen efter niende klassetrin - arbejdet som sundhedshjælper. Samah er gået ud af femte klasse og har ingen uddannelse.

Ulrik Goerlich taler lige nu om de store forhåbninger, der er til familiesammenføringen.

»Familiens beskikkede advokat har sagt, at der efter hans mening ikke er nogen tvivl om, at familiesammenføringen vil gå igennem. Så vi håber alle meget,« siger han.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Randers FC bød slutfløjt velkommen: - Hvis kampe varede 70 minutter, skulle vi have vundet

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Succesfuldt projekt for udsatte unge risikerer lukning: Fritidsjob er meget mere end penge på lommen

Randers For abonnenter

Kvadratmeter og pris vægter højere end postnummer: - Vi gav håndslag på, at det max skulle være en times kørsel fra Aarhus

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Randers For abonnenter

Ud af komfortzonen og ind på arbejdsmarkedet: Fritidsjob giver masser af oplevelser og erfaring - få tips og tricks fra de unge

Randers FC For abonnenter

Karakterbogen efter uafgjort mod OB: Han har ikke tænkt sig at give pladsen til anføreren tilbage

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Lad syrerne være velkomne her, indtil det er sikkert for dem at vende hjem

Norddjurs For abonnenter

Flere end 200 medarbejdere mister deres job: Østjysk fødevareproducent er gået konkurs

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Erhverv

Flowerpower, peace and love: En væg i den nye brætspilscafé Operaen får 1970'er-tema

RANDERS For abonnenter

Bondekonen sælger overdådige gallakjoler til hele landets kvinder. Selv ejer hun ikke en eneste en

Randers FC

Genlæs livebloggen og se højdepunkterne: Kamara sikrede Randers et point

Annonce