Annonce
Randers

Hæleri er rykket online: Randrusianerne køber stjålne varer på nettet i stor stil

Hælervarer som designermøbler og elektronik bliver i stigende grad solgt online. Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Scanpix Denmark
Danskerne køber hvert år stjålne varer for to milliarder kroner, og hæleriet foregår i stigende grad på nettet. Det viser en ny rapport.
Annonce

Randers: Det danske hælermarked er en milliardforretning. Alene i 2019 købte omkring 250.000 danskere stjålne varer for cirka to milliarder kroner. Det viser en ny undersøgelse, som Center for Kriminalitetsanalyse har foretaget for Det Kriminalpræventive Råd.

Alene i kommunerne Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs anslås det, at over 9000 borgere har købt hælervarer (se de præcise tal i faktaboksen).

En stor oplysningsindsats skal nu gøre op med hæleri, der er en væsentlig del af forklaringen på, at Danmark har titusindvis af indbrud i private hjem.

- Hvis du køber hælervarer, bestiller du i realiteten et indbrud og øger risikoen for, at du eller naboen får besøg af indbrudstyve. Danmark har tre gange flere indbrud i private hjem end for eksempel Sverige og Tyskland, så der er god grund til at sætte ind. Hvis danskerne er mere opmærksomme, når de shopper brugt, bliver det vanskeligere for indbrudstyvene at afsætte de stjålne varer, siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo Trygt, som Trygfonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Bo Trygt har til formål at reducere antallet af indbrud i Danmark ved blandt andet at mindske efterspørgslen på stjålne varer.

Annonce

Tyvene sælger online

De to milliarder kroner, danskerne - ifølge undersøgelsen - årligt bruger på hælervarer, fordeler sig på cirka 600.000 handler med alt fra tøj og parfume til elektronik og designerlamper.

I modsætning til tidligere foregår handlerne ikke fra barer og bagagerum, men derimod på internettet på sociale medier og sider som Den Blå Avis samt Gul og Gratis.

Hæleri i din kommune

Center for Kriminalitetsanalyse har for Det Kriminalpræventive Råd foretaget en undersøgelse af det danske hælermarked. Den viser, at en kvart million danskere hvert år køber stjålne varer for samlet to milliarder kroner.

Herunder kan du se, hvor mange borgere i din kommune, der - ifølge undersøgelsen - indimellem køber hælervarer. Der er tale om estimater baseret på indbyggertallene i de pågældende kommuner.

Randers Kommune: 3913 lejlighedshælere

Favrskov Kommune: 1838 lejlighedshælere

Norddjurs Kommune: 1532 lejlighedshælere

Syddjurs Kommune: 1727 lejlighedshælere

For blot fem år siden blev danskerne forholdsvis sjældent tilbudt hælervarer på internettet. Helt konkret foregik kun 35 procent af handlerne med hælervarer digitalt. Sidste år var det tal steget til 61 procent, viser undersøgelsen.

- Rigtig mange danskere, op mod en kvart million, køber stjålne varer. Det er vores klare opfattelse, at langt de fleste gør det uden at være klar over det. Otte ud af 10 danskerne synes, det er svært at vurdere, om de brugte varer er stjålne. Mange tror nok, at hælervarer primært sælges i baglokaler på værtshuse, men den forestilling holder ikke. Hæleri foregår i høj grad på nettet, siger Jonas Mannov, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Annonce

Simple råd mod hæleri

Bo Trygt lancerer nu kampagnen "Hæler? Ikke mig", der skal hjælpe danskerne til at styre uden om hælervarer på nettet. Kampagnen skal bidrage til at øge danskernes kritiske sans, når de shopper brugt.


Hvis du køber hælervarer, bestiller du i realiteten et indbrud og øger risikoen for, at du eller naboen får besøg af indbrudstyve.

Britt Wendelboe, programchef for Bo Trygt


- De fleste vil nok mene, der er noget uldent ved det, hvis en handel skal foregå på en rasteplads, eller sælger kun tager imod kontanter. På samme måde skal danskerne være mere opmærksomme, når de handler brugt på nettet. Derfor hjælper vi med nogle enkle råd, så det er nemt at gøre det rigtige: Betal med MobilePay og kig efter NemID hos sælger, så ved du, hvem du handler med. Folk, der sælger stjålne varer, ønsker ikke at blive sporet, så hvis de kun vil tage imod kontanter, bør alarmklokken ringe, siger programchef Britt Wendelboe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Annonce