Annonce
Livsstil

Hæng selv mere lys op i hjemmet

Det er oftest mænd, der tager sig af at løse mindre el-opgaver i hjemmet som f.eks. ophængning af lamper. Foto: Iris/Scanpix

Mange kvinder holder sig fra el-arbejde i hjemmet som f.eks. ophængning af lamper.

Gør det selv: Det bliver mørkt tidligere og tidligere, og den lækre designerlampe er købt og venter bare på at blive hængt op over spisebordet, så familien kan hygge, men hvem henter værktøjskassen og klarer ophængningen? Det gør manden i huset. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for energiselskabet NRGi.
Her viser det sig, at halvdelen af de adspurgte kvinder giver sig i kast med elarbejde i hjemmet som f.eks. at hænge en lampe op. Til sammenligning oplyser tre ud af fire mænd, at de har smøget ærmerne op og klaret opgaver som reparationer af elinstallationer, ophæng af lamper og udskiftning af sikringer.

Tror at el er farligt

Ifølge energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard, skal forklaringen på forskellen nok findes i den holdning, at mange anser elektricitet som værende farligt, og farlige opgaver har historisk og traditionelt været noget for manden i familien.
»Forkert håndteret er elektricitet selvfølgelig farligt, og der er bestemt elopgaver, man skal være påpasselig med. Det er ikke noget, man bare lige piller ved - medmindre man ved, hvad man laver. Vores undersøgelse tyder på, at mænd - i noget højere grad end kvinder - kaster sig ud i mindre elopgaver i hjemmet,« siger Benny Hebsgaard i en pressemeddelelse.
FAKTA
Sådan hænger du en lampe op
Find det nødvendige værktøj frem: En spændingstester/polsøger, en skruetrækker, en bidetang, en afisoleringstang eller en lille kniv.
Afbryd strømmen: Inden du begynder at pille ved ledningerne, skal du slukke for strømmen - ikke bare på vægkontakten, men i sikringsskabet (hovedafbryderen), så du undgår at få stød.
Åben lampeudtaget: Her skal du bruge en skruetrækker og klikke dækslet af. Når lampeudtaget er åbent, finder du selve loftsdåsen og forskellige ledninger, som sandsynligvis er beskyttet af nogle klemmer.
Kontroller spændingen ved lampeudtaget: Hvis du vil være helt sikker på ikke at få stød, bør du bruge en spændingstester, som kontrollerer, at der ikke er spænding nogen steder i arbejdsområdet. Du tester ved at sætte polsøgeren på én af de fire skruer, hvori der sidder en ledning. Lyser der en lille lampe i polsøgeren, er der stadig spænding, og du bør kontakte en elektriker.
Fjern 3-5 cm af kappen på lampeledningen: Skær forsigtigt i den udvendige kappe, som er den gummiring, der omkranser de farvede ledninger med kobbertråde. Brug afisoleringstangen, og pas på du ikke skærer ledningerne over.
Afisolér og sno kobberenderne: Afisolér de farvede ledninger ved forsigtigt at skære i den farvede isolering. Der vil nu komme nogle kobbertråde frem. Brug derefter bidetangen til at korte dem af, så de er ca. seks mm lange. Sno enderne rundt om hinanden, så de ikke stritter.
Stik kobberenderne ind i klemmerne: Her skal du være opmærksom på, at alle kobbertråde skal ind i klemmerne, og at skruerne på klemmerne er strammet ordentligt.
Læg ledningerne så den ydre isolering (kappen) kommer ind under aflastningsbøjlen.
Skru bøjlen fast, og klem dækslet på: Træk i ledningen for at sikre, at den sidder fast og skru eller klik dækslet på.
Bemærk, at afisoleringen maksimalt må være seks mm, og vær sikker på, at alle delene er samlet rigtigt, inden du tænder for strømmen.
Tilslut strømmen i sikringsskabet igen, og tænd for strømmen til lampen.
Kilde: NRGi

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers HK For abonnenter

Stort portræt af Katrine Larson: Guldpigen der gik en anden vej

Annonce