x
Annonce
Mariagerfjord

Højreekstrem redechef deler racistiske billeder på russisk socialt medie

Tidligere på måneden blev der afholdt en demonstration som reaktion på blandt andet det omfattende hærværk på en jødisk gravplads i Randers. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Redechef i Den Nordiske Modstandsbevægelse, Jakob Vullum Andersen, har flere gange brudt loven med grove antisemitiske ytringer på det sociale medie VK, vurderer juraprofessor.

Hobro/Randers: Den nu varetægtsfængslede Jacob Vullum Andersen fra Hobro, der er sigtet for hærværk mod en jødisk gravplads i Randers, har mindst syv gange brudt loven med stærkt krænkende billedmateriale på det russiske sociale medie, VK.

Det viser en gennemgang af redechefens offentlige profil, som Radio4 har foretaget.

Professor i jura og medieret på SDU, Sten Schaumburg-Müller, har gennemgået materialet og kalder opslagene for racistiske og vurderer dem som strafbare.

Ét af opslagene på Jacob Vullum Andersens profil bærer teksten "bliv aktivist og hjælp med at dræbe parasitten." Teksten står på en tegning af en ridder, der har hævet sværdet over et dragelignende monster med kalot og davidsstjerner over hele kroppen. Ridderen bærer Den Nordiske Modstandsbevægelses logo midt på sin rustning.

- Indholdet er helt åbenlyst forhånende over for en gruppe på grund af grund af dens tro og etnicitet. Hvis ikke det er en helt lukket gruppe, men en åben profil på et socialt medie, så er det strafbart, lyder vurderingen fra Sten Schaumburg-Müller.

Radio4 har gennemset alt billedmateriale, redechefen i Den Nordiske Modstandsbevægelse, Jacob Vullum Andersen, har slået op på sin åbne VK-profil, og ifølge Schaumburg-Müller er det førnævnte billede bare et af flere, der er en overtrædelse af straffelovens såkaldte racismeparagraf.

Blandt de strafbare billeder er racistiske vittigheder, memes, grafikker om jøder og et billede af falske dåser med Zyklon B-gas. Dåser som Jacob Vullum Andersen selv har fremstillet, fremgår det af kommentarsporet. Zyklon B er den type gas, som blev brugt i koncentrationslejrene under 2. verdenskrig, og netop det faktum og så den medfølgende billedtekst, som lyder "happy hanukkah", gør billedet strafbart at dele i offentligt rum.

- Man antyder jo, at det er til skadedyr. Det står også på dåsen "til skadedyrsbekæmpelse". Det er forhånende over for en gruppe (jøder, red.) at sige, at de er skadedyr eller parasitter, som skal bekæmpes, vurderer professor Sten Schaumburg-Müller over for Radio4.

Selvom materialet er delt på et russisk socialt medie med få danske brugere, så er det stadig strafbart i Danmark, fordi materialet er tilgængeligt her, vurderer Sten Schaumburg-Müller.

- Det betyder ikke noget, hvor mange man udbreder det til. Hvis man gør det offentligt tilgængeligt, så er det lige meget, at der ikke er nogen, der ser det. Selv jeg kan finde ud af at gå ind på den her russiske side og finde billederne. Så er det offentligt, og så opfylder det betingelserne i den her bestemmelse.

Radio 4 har forsøgt at få en kommentar fra Jacob Vullum Andersen igennem hans forsvarsadvokat. Forsvarsadvokaten havde ingen kommentarer og havde ikke mulighed for at viderebringe spørgsmål til Jacob Vullum Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Corona-krisen presser dyreparker i knæ: - Jeg føler mig magtesløs og frustreret

Randers

Bilkas særåbning skærtorsdag virkede: Flere end hundrede mennesker klar fra morgenen af

Annonce