Annonce
forside

Hadsten-jæger i lukket gruppe: Sådan giver du ulven en lang og pinefuld død - og slipper fra det

Ulvemodstandere deler på Facebook metoder til, hvordan man kan skyde en ulv og ikke blive opdaget. Denne ulv er dog ikke blevet skudt, men er død fordi, den kom op at toppes med andre ulve. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

I lukkede kredsløb på Facebook giver modstandere af ulven råd om, hvordan man kan dræbe en ulv uden at blive knaldet. Hvis opskriften bliver fulgt, vil ulven lide en langsom, smertefuld død.

Opskrift: I en af de lukkede facebookgrupper, hvor modstandere af ulven i Danmark samles, kan man nu flere steder læse en detaljeret opskrift på, hvordan man skyder en ulv og slipper afsted med det.

Det er en erfaren jæger og riffelskytte, der spreder opskriften i forskellige tråde. Han reagerer blandt andet på det udbredte udtryk "skyd, grav og hold kæft" - altså at man skal dræbe ulven, grave den ned og tie stille med det bagefter.

"Du må ikke grave. Hvis en finder dig med en ulv ved siden af dig, og du er i gang med at grave et hul, så er det et fældende bevis med det samme. Du skal kun skyde og holde kæft. Men... du skal skal skyde med et fuldkappet projektil. Det lærte jeg af svenskerne. Fordi så krydser den 4-5-6-7-8-9-10 naborevirer, inden den dør. Og så har INGEN en eneste chance for at finde ud af, hvem der skudt den."

Sådan skriver jægeren den 20. marts i den lukkede gruppe "ulvefri Danmark" med 566 medlemmer.

Fuldkappet ammunition er den type ammunition, militæret bruger, fordi her splintrer projektilet ikke, når det rammer sit mål, men går lige igennem. Fuldkappede projektiler bruges normalt ikke til jagt, her vil man gerne have, at byttet dør med det samme og ikke blot bliver såret for senere at dø af et blødende hul gennem kroppen.

Annonce

Det er decideret dyreplageri. Jeg anser det for at være totalt uetisk.

Peter Kaae Schmidt, formand for Kronjyllands Jagtforening

Drabsmetoden spredes på Facebook

Metoden til, hvordan man dræber en ulv og slipper afsted med det, blev oprindeligt delt i den lukkede facebookgruppe "ulvefri Danmark" af en erfaren jæger og riffelskytte. Avisen Danmark har fundet tre kommentarer på Facebook, der viser, at metoden er ved at blive kendt:1. Skyd i sækken

"Det nyeste hedder vist nok: Skyd i sækken, speederen i bund, møgdyret falder først om 1-5 dage (til den tid falder mistanken i hvert fald ikke på dig)."

2. Lige i dunken

"Godt spørgsmål. Men en 223'er fuldkappet lige i dunken og møgdyret dør i løbet af et par dage. Og ingen kan finde ham, der har skudt. ALLE jægere hader ulve. Og 99 procent af almindelige mennesker hader det lortedyr."

3. Smart

"Det siger de også i Sverige: Skyd den i maven, så den kan løbe et andet sted hen og dø. Smart!"

Står ved det

Den 27. marts skriver jægeren igen opskriften på den langsomme, pinefulde død for ulven i en anden tråd og slutter af med:

"Og den bliver vel nok fundet på et tidspunkt, når vi snakker Danmark, men INGEN har jo den mindste chance for at finde ud af hvem, der har skudt den (...) Man skal kun skyde og holde kæft. Og man skal som sagt skyde med fuldkappet projektil."

Opskriften på den for jægeren sikre metode, men for ulven smertefulde død har spredt sig flere steder på Facebook, hvor ulvemodstandere debatterer. I en tråd i forbindelse med en artikel fra Landbrugsavisen, skriver en f.eks.:

"Det nyeste hedder vistnok: Skyd i sækken, speederen i bund, møgdyret falder først om 1-5 dage (til den tid falder mistanken ikke på dig)."

Avisen Danmark har været i kontakt med jægeren, der har spredt opskriften oprindeligt. Han er medlem af riffeludvalget i Kronjyllands Jagtforening under Danmarks Jægerforbund, medhjælpende instruktør til riffelskydninger, hvor jægere bliver undervist i riffeljagt, og hedder Søren Behrens Hevring Kjeldsen.

Han står ved, hvad han har skrevet i facebookgruppen "ulvefri Danmark", men ønsker kun at sige dette om, hvorfor han spreder opskriften blandt ulvemodstandere:

- Jeg er interesseret i emnet, har nogle ideer og synes, vi skal skille os af med de ulve, vi har i Danmark, siger Søren Behrens Hevring Kjeldsen.

Ulven er fredet i hele EU, og i øjeblikket er en 66-årig mand sigtet for den 16. april at have skudt og dræbt en ulv ved Ulfborg med tre skud ud gennem vinduet fra en bil.

Derfor skriver vi navnet

Avisen Danmark nævner navnet på den jæger, der har skrevet om, hvordan man kan dræbe en ulv og slippe afsted med det, fordi vi har været i kontakt med ham, og han har været villig til at udtale sig til avisen og står ved sine opdateringer i facebookgruppen.Han sidder også i riffeludvalget i Kronjyllands Jagtforening, hvor han er med til at uddanne jægere til riffeljagt. Der er seks medlemmer af udvalget, og avisen Danmark ønsker ikke, at de andre fem skal komme under mistanke for at opfordre til krybskytteri.

Paf formand

Formand for Kronjyllands Jagtforening, Peter Kaae Schmidt, er oprørt over opfordringen fra hans medlem:

- Jeg er helt paf over, at nogle kan finde på at skrive sådan og skuffet over, at det er en fra vores forening. Det er decideret dyreplageri. Jeg anser det for at være totalt uetisk. Metoden giver sådan set mening, når man er i den tankegang, men det er fandme noget svineri. Vi skyder ikke for, at dyr skal lide, men for at spise kødet. Hvis jægere begynder at opføre sig på den måde, mister vi opbakning til at gå på jagt. Det er jo noget, vi gør os fortjent til, siger han.

Han vil ikke tage initiativ til at smide medlemmet ud, fordi jægeren skriver i facebookgruppen som privatperson.

- Men han er en idiot. Og det skal jeg have fortalt ham. Og hvis han siger sådan noget i foreningen eller på riffelbanen, bliver han smidt ud, siger Peter Kaae Schmidt.

I Damarks Jægerforbund vil formand Claus Lind Christensen gerne have lov til at sætte sig grundigt ind i sagen, før han udtaler sig om, hvorvidt han mener, at en jæger, der opfordrer til at skade et dyr, hører hjemme i foreningen.

- Men jeg vil sige, at det i høj grad vækker min bekymring. Jeg tager fuldstændig afstand til sådanne udtalelser. Det er dyrplageri at gå efter at skade et dyr i stedet for at slå det ihjel på stedet - og derudover er det jo ulovligt. Når en jæger ved et uheld kommer til at anskyde et dyr, gør vi jo alt, hvad vi overhovedet kan for at eftersøge dyret og aflive det hurtigst muligt. Jeg ser fra tid til anden, at debatten om ulve i Danmark bliver voldsom, men dette hører til yderlighederne, siger Claus Lind Christensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hjertestart: En dag er det måske en af vores egne

Der er næppe noget, der er mere skrøbeligt end livet og mere selvfølgeligt end døden. Der er næppe noget, der er mere livsbekræftende end at redde liv. Og der er næppe noget, der er nævneværdigt lettere end at give kunstigt åndedræt og hjertemassage samt at betjene en hjertestarter. Alligevel virker det skræmmende, når vi forestiller os en situation, hvor vi selv står med en livløs person og skal forsøge at genoplive et medmenneske. Forhåbentlig vil vi alle kaste os helhjertede ind i redningsopgaven, hvad enten vi har førstehjælp i frisk erindring fra spejderkorpset, værnepligten, køreskolen eller andetsteds, eller vi har førstehjælp liggende et lidt fjernere sted i hukommelsen. Bedst vil det naturligvis være, hvis den vigtigste disciplin i livet, nemlig at redde andre menneskers liv, ikke er en rusten disciplin. Jo ældre vi bliver, des mere rusten bliver livredningsdisciplinen desværre, og des mere behov har vi for at få genopfrisket det, som de fleste af os har lært flere gange i løbet af livet - men som vi ikke holder ved lige, og som vi hurtigt glemmer igen. Frygten for pludselig at stå i en situation, hvor behovet for førstehjælp er akut, bliver større og større, jo mere hengemt vores viden på feltet er. Som retssamfund kunne vi vælge at lovgive om obligatorisk førstehjælpsuddannelse flere gange i løbet af livet, men bedre ville det være, hvis vores samfundssind, næstekærlighed, ansvarsfølelse påbød os at genopfriske vores viden om kunstigt åndedræt, hjertemassage og betjening af hjertestarter. Den rigtige løsning kræver, at vi hver især bruger en weekend eller en række hverdagsaftener hvert femte år på at friske den viden op, der kan hjælpe os med at redde et livløst menneske, vi måtte møde på vores vej. En dag er det måske en af vores egne - en af vores allernærmeste - der har brug for, at der er en førstehjælper på pletten. Om ikke før så forstår vi den dag, hvor vigtigt det er, at vi alle kan redde hinanden. Forleden var det international hjertestarterdag med demonstration af hjertestarter på biblioteket i Randers, der satte fint fokus på det livsvigtige ansvar, vi alle har for hinanden.

Fodbold For abonnenter

Reportage fra overlevelsesdrama: Håbet lever stadig i Helsted

Annonce