Annonce
Østjylland

Hadsund-firma med i millionprojekt

Lars Kjærulff, manden bag Hadsund-virksomheden, skal - sammen med sine to ansatte - blandt andet udforme de kasser, der skal bruges i hospitalsprojektet. Foto: Zarah Grothe

Skulderklap. Der står ikke ret meget ferie på programmet hos Kjærulff Design - her skal man nemlig byde ind med elementer til et stort hospitalslogistik-projekt.

Når man træder ind over dørtærsklen til Kjærulff Design, der holder til på første sal i virksomhedsfællesskabet Ved Stranden i Hadsund, bliver man straks draget af udsigten.

Kjærulff Design har en stor spændvidde. Det kan man se på de produkter, som virksomheden siden 1992 har været med til at skabe Foto: Zarah Grothe

Sivene, der vajer let i vinden, og vandet, der snylter på den blå sommerhimmel. Selv om udsigten er mageløs, så er der også noget beskedent og nøgent over det, øjet møder - og det lader til at passe manden bag roret godt.

Lars Kjærulff er nemlig en sindig Holstebro-jyde, der trods en kortvarig afstikker til hovedstaden har bevaret sine rødder i mulden og derfor nødigt smider om sig med store ord.

Annonce

Ej heller når det kommer til det seneste projekt, der nok ellers ville få de fleste til at hive de pæneste superlativer frem fra skuffen:

»Det kan da godt gå hen og blive stort. Altså hvis det bliver så smart, som vi håber og tror på, jo, så har det i hvert fald potentialet til at blive det,« siger han kort, mens læberne former et lille smil.

Og stort kan det bestemt blive, men på mange måder, selv om det stadig er i opstartsfasen, er det allerede kæmpestort.

For det, som Kjærulff Design og 17 andre virksomheder her i den nærmeste fremtiden skal bidrage til, er så banebrydende, at Markedsmodningsfonden netop har givet et tilsagn på 12 millioner kroner.

Der er tale om et såkaldt innovativt og intelligent lager- og logistiksystem, døbt IHL, til eksisterende såvel som nye sygehuse.

Et system, hvor tøj, mad, medicin, instrumenter, vasketøj osv. kommer ud af væggen, lige præcis hvor og når plejepersonalet har brug for det - og det inden for 25 meter og fem minutter.

På kontoret er den ene væg plastret til med produkter, fra sneskovle over cykellygter til nedkølende serveringsbakker, der vidner om en stor spændvidde hos Kjærulff Design.

Hadsund-viksomheden, hvis ekspertise mest befinder sig inden for den industrielle verden, skal til hospitalssystemet bidrage med to elementer.

Den skal designe de kasser, hvori de forskellige ting, som skal sendes rundt på sygehuset, skal ligge, og derudover skal den udforme den såkaldte systemport, altså der, hvor kasserne kommer ud til medarbejderne.

Lars Kjærulff er selvsagt spændt på, hvordan hele processen bliver, og selvfølgelig også på, hvordan projektet, der i første omgang skal testes på i alt fem hospitaler, med tiden tager form:

»Jeg tænker en del på det her med, at vi er mange, der skal byde ind med noget. Det kan godt blive lidt svært, når vi alle har en mening. Vi skal jo gerne tilsammen skabe en god, harmonisk helhed,« forklarer han.

Lige nu er man i opstartsfasen, og første deadline for bidragsyderne er 14. januar. Her skal man så lave en slags forsøgsopstilling og afklare, hvad der virker, og hvad som ikke gør.

Derefter går fase to i gang, hvorefter det endelige system gerne skulle stå fiks og færdigt.

Hos Kjærulff Design går de i alt tre ansatte derfor en travl tid i møde. Det afslører Lars Kjærulff:

»Hmm, ja, der bliver nok ikke så meget tid til at holde sommerferie. Der bliver vist nok at se til,« pointerer han og vurderer, at den tid, som nu skal ofres på projektet, dog på længere sigt sagtens kan være godt givet ud:

»Det er også god PR, så hvis vi gør det godt, og det her bliver en succes, man kan udbrede til mange sygehuse, også i udlandet, så giver det selvfølgelig positiv omtale, som vi på et senere tidspunkt kan nyde godt af.«

I lokalområdet er der også Arden-virksomheden, Qubiqa A/S, der skal bidrag til projektet - ellers ligger de andre i alt 16 virksomheder spredt ud over landet.

IHL er et innovativt, intelligent lager- og logistiksystem til både eksisterende og nye sygehuse. Et system, hvor alt fra tøj, mad, medicin og meget andet kommer ud af væggen, lige præcis hvor og når plejepersonalet har brug for det. IHL er udviklet og beskrevet siden 2010 og er anbefalet i et af de i alt ti pejlemærker, der er udstukket af Danske Regioner for de kommende sygehusbyggerier. IHL har fået 12 millioner kroner i støtte fra Markedsmodningsfonden til at færdigudvikle, afprøve, tilpasse og demonstrere systemet fra maj 2013 til april 2015. 18 danske virksomheder, blandt andet Kjærulff Design, og herunder fem danske hospitaler deltager i projektet. Hvis alt går vel, er tanken også, at systemet er en eksportvare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Politiet går ind i sag om trusler mod initiativtager til demonstration: - Det tager vi alvorligt, det kan jo være et angreb på Grundloven

Annonce