Annonce
Østjylland

Halmværker holder vejret: Frygter at tørken vil give prisstigninger

Den forventede mangel på halm i den kommende vinter ser ud til få den konsekvens, at varmeregningen bliver dyrere hos fjernvarmekunderne i Kronjylland og på Djursland. I Auning frygter man exempelvis en prisstigning på ti procent fra 2020. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

Tørken og den deraf forventede mangel på brændsel, får varmeværkerne i Kronjylland og på Djursland til at forberede sig på hårde forhandlinger med deres brændselsleverandører.

Annonce

Mariagerfjord/Norddjurs/Randers: Tørkens greb i de danske marker kommer med al sandsynlighed til at gøre gevaldigt ondt på landbruget i år. Men til vinter, når kulden igen melder sig, og der skal skrues op for varmen, vil mange forbrugere også kunne se frem til opskruede priser på deres varmeregning.

Sådan lyder de dystre udmeldinger fra varmeværkernes brancheforening Dansk Fjernvarme, efter at det er kommet frem, at i hvert fald 20 af de i alt 70 danske varmeværker, der fyrer med halm, har fået varslingsbreve om, at landmændene ikke kan levere den halm, de er kontraktligt forpligtede til.

Blandt et af de lokale varmeværker, der ifølge Dansk Fjernvarme fyrer med halm, er Mariager Fjernvarme i Mariagerfjord Kommune.

Men selv om værket, der leverer varme til cirka 1000 husstande i Mariager, ganske vist kan bruge halm som brændsel, sker det ifølge bestyrelsesformand Thorvald Christensen nærmest kun, når anlægget skal startes. Resten af tiden fyres der primært med biobrændsel i form af eksempelvis frøafrens, solsikkeskaller og kakaovoks, hvorfor problematikken i det konkrete til fælde ikke synes særlig stor.

Og så alligevel.

Jeg ved fra en af vores leverandører, at han har lavet aftaler med et par af de store landbrug om, at de undlader at snitte halmen, så den i stedet kan presses i baller. Så jeg tror på, at det går.

Kaj Dahl Andersen, bestyrelsesformand ved Auning Varmeværk

Oversigt: Lokale varmeværker der fyrer med halm

Mariagerfjord Kommune: Als Fjernvarme, Havndal Fjernvarme, Mariager Fjernvarmeværk.Norddjurs Kommune: Ørsted Fjernvarmeværk, Auning Varmeværk.

Randers Kommune: Gjerlev Varmeværk.

Favrskov Kommune: Hadsten Varmeværk, Hinnerup Fjernvarme.

Syddjurs Kommune: Ryomgård Fjernvarmeværk, Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning, Kolind Fjernvarmeværk, Thorsager Fjernvarmeværk.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Annonce

Alle vil blive ramt

Mariager Fjernvarmes bestyrelsesformand vil nemlig ikke afvise, at forbrugerne i Mariager og omegn kan blive ramt af den halmmangel, der tales om rundt om i landet.

- Hvis der ikke er halm nok, vil halmpriserne stige. Sker det, så vil priserne også stige på alle andre brændstoffer, og så risikerer vi at blive ramt, siger Thorvald Christensen.

Mariager Fjernvarme laver sædvanligvis kontrakter af to til tre års varighed med sine brændselsleverandører. Men til nytår udløber de eksisterende kontrakter, og derfor skal bestyrelsen i gang med at genforhandle aftalerne. Derfor vil de eventuelle prisstigninger allerede kunne blive gældende fra næste år, oplyser han.

Annonce

Manglede halm i foråret

Lige sådan ser det ud for Auning Varmeværk, hvor man til forskel fra Mariager Fjernvarme brænder i omegnen af 11.000 ton halm af hvert år for at kunne levere tilstrækkelig med varme til sine forbrugere.

Her oplevede man allerede i dette forår udfordringerne med at skaffe tilstrækkelig halm til afbrænding.

- På grund af det enormt våde vejr i 2017 havde vores leverandører svært ved at få høstet deres afgrøder, og det resulterede i, at vi manglede omkring 1500 ton halm i foråret. Vi løste problemet ved at fyre op i vores træpillefyr og vores to oliekedler. Det koster ganske vist en del penge, men vi kan ikke gøre det ret meget anderledes i den situation, siger Kaj Dahl Andersen, der er varmeværkets bestyrelsesformand.

Han forventer derfor, at man vil komme til at opleve lignende problemer i den kommende vintersæson.

- Generelt er der rift om halmen i vores område. Og det gør det ikke bedre, at man nu også i Lisbjerg har bygget nyt halmfyr. Men jeg ved fra en af vores leverandører, at han har lavet aftaler med et par af de store landbrug om, at de undlader at snitte halmen, så den i stedet kan presses i baller. Så jeg tror på, at det går, siger Kaj Dahl Andersen, som til næste år skal i gang med at forhandle nye aftaler hjem med Auning Varmeværks leverandører frem mod 2020.

- Vi forventer, at de nye kontrakter bliver dyrere. Derfor kommer prisen nok til at stige i omegnen af 10 procent, gætter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kun højre kant på papiret: Vito skaber forvirring i ny rolle

Annonce