Annonce
Kultur

Hammerdyre møbler fra Estruplund satte verdensrekord på auktion

De tre armstole, tegnet af en ung Kaare Klint, gik for et hammerslag på 700.000 kroner og sikrede rekorden. De var vurderet til 300.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Med et samlet hammerslag på 1,8 mio. kroner satte et gammelt møblement, tegnet af møbelkunstneren Kaare Klint, verdensrekord hos Bruun Rasmussen. Møblerne har indtil for nylig stået på Estruplund Gods på Norddjursland og var specielt bestilt til godset og skulle gøre det behageligt, når der var kongeligt besøg.
Annonce

Randers: Der skulle 1,8 mio. kroner på bordet for at købe et unikt Kaare Klint-møblement, der indtil for nylig har stået på Estruplund Gods.

Alene tre armstole, vurderet til 300.000 kroner, røg op i 700.000 kroner og sikrede verdensrekorden.

Det var en af godsets tidligere ejere, kammerherre Valdemar Krieger, der bestilte de arkitekttegnede møbler på et tidspunkt, hvor han var i gang med at renovere godsets hovedbygning for godt 100 år siden.

Kammerherren og kong Christian X var gamle soldaterkammerater, og kongen aflagde ofte besøg på godset. Derfor indrettede Krieger i 1916 en afdeling til de kongelige besøg, herunder også møblement til indretning af en bridgestue.

- Møblementet er skabt i en periode, hvor Kaare Klint endnu ikke havde dannet skole og stadig var ved at udvikle sin stil. Det er simpelthen nogle af møbelarkitektens allerførste streger omsat til virkelighed, og derfor er møblerne så attraktive, forklarer Peter Kjeldgaard, der er designekspert hos Bruun Rasmussen, om møblementet, der går for at være blandt Kaare Klints allermest interessante tidlige arbejder.

Annonce

Ægte Nigerskind

Kaare Klint er internationalt anerkendt som den væsentligste arkitekt i dansk møbelhistorie og har fået prædikatet dansk møbelkunsts fader. Som møbelformgiver og professor ved Kunstakademiet fik han afgørende betydning for dansk design og kom til at forme en hel generation af berømte arkitekter, der i 1940’erne satte Danmark på verdenskortet med deres møbelformgivning. Det er navne som Børge Mogensen, Finn Juhl og Hans J. Wegner.

Møbelgruppen, der lige har skiftet hænder, består af en sofa, tre armstole, et spillebord, to reoler og et bakkebord. Sofa og stole er betrukket af nigerskind - gedeskind fra Niger - der er særlig attraktivt til møbelbetræk og slidstærkt. De pågældende møbler står i originalbetræk.

Men møblerne blev ikke i Danmark. De gik til en udenlandsk køber.

Møblerne var sat på auktion på årets sidste traditionelle designauktion hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. På samme auktion var der også andre møbler fra Kaare Klint-æraen, blandt andet et mahogniflygel og en kugleseng. Flyglet fik hammerslag på 50.000 kroner og sengen 80.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kun højre kant på papiret: Vito skaber forvirring i ny rolle

Annonce