Annonce
Randers

Handicaptoilet med brugte sprøjter mødte kørestolsbruger: Socialudvalgsformand i gang med at udrede problemet

Lars Breinholt lagde anden pinsedag blandt andet dette foto på Facebook. Det er ikke første gang, han kommer til et toilet, som har været brugt af narkomaner. Men den her situation var ekstraordinært grim, understreger han. Foto: Lars Breinholt.
Op mod 50 brugte sprøjter mødte i weekenden Lars Breinholt på Østervolds handicaptoilet. Socialudvalgsformand vil danne sig et overblik over problemet. For hvilke løsninger kan gavne både brugere af handicaptoiletter og byens udsatte?
Annonce

Randers: Blodfyldte vat-totter og brugte sprøjter i massevis. Lars Breinholt, jævnlig bruger af handicaptoiletterne i Randers, havde 2. pinsedag en rigtig dårlig oplevelse med efterladenskaberne fra stiknarkomaner på et handicaptoilet på Østervold i Randers. Så dårlig, at han valgte at dele den med Facebook Randers.

- Jeg har i hvert fald prøvet 10 gange før, at der ligger sprøjter, men denne her gang var rigtig grim, fortæller han.

Her vakte opslaget stor debat med over 300 kommentarer tirsdag formiddag. Alle var enige om, at den slags forhold kunne man ikke byde nogen. En vurdering, som Rosa Yde (SF), formand for socialudvalget i Randers Kommune, er fuldstændig enig i.

- På Facebook lyder det til, at det er en gentagende situation i en eller anden grad, og så synes jeg, at det er meget bekymrende, siger hun.

Men diskussionen af, om den egentlige skyldner var kommunens dårlige rengøring eller socialt udsattes misbrug af faciliteter, skabte knap så stor enighed. Rosa Yde ønsker da heller ikke at vælge mellem de to forklaringer. I hvert fald ikke så længe hun ikke ved mere om problemets omfang og årsager.

De er uhygiejniske, og flere af hjælperedskaberne er gået stykker. Det ligner nærmest noget fra Østtyskland, før muren faldt.

Flemming Sørensen, formand for handicaprådet i Randers.

Annonce

Uhygiejniske, slidte toiletter

- Jeg har sendt spørgsmål til forvaltningen om, hvorvidt det er korrekt, at det ofte ser sådan ud, og om de medarbejdere, som kommer på stederne oplever denne situation jævnligt, forklarer Rosa Yde, som også er i gang med at afklare samarbejdet mellem socialudvalget og miljø- og trafikudvalget i sagen, da sidstnævnte står for vedligehold og rengøring af kommunens faciliteter.

En af dem, som i højere grad har fingeren på pulsen, når det handler om handicaptoiletterne i Randers Kommune, er Flemming Sørensen. Han er formand for handicaprådet, som i efteråret 2019 var på rundtur til handicaptoiletterne. De var langt på vej i en sørgelig forfatning, som billeddokumentationen fra fotorundturen også viser.

- Vi afrapporterede til den daværende tilgængelighedskonsulent. Men der er ikke sket noget, så vi havde netop aftalt at rykke for handling efter sommerferien, siger Flemming Sørensen.

- De er uhygiejniske, og flere af hjælperedskaberne er gået stykker. Det ligner nærmest noget fra Østtyskland, før muren faldt, forklarer han.

Også Lars Breinholt har tidligere gjort kommunen opmærksom på problemerne, uden at der er sket noget.

Annonce

Nøgle lukker turister ude

Rosa Yde er nu interesseret i at se på helhedsorienterede løsninger, og derfor er hun blandt andet i første omgang afvisende over for gult lys på badeværelserne eller lås på dørene, som nogle facebookbrugere foreslog.

- Hvis vi giver en nøgle til byens brugere af handicaptoiletter, så er det kun en løsning for egne borgere. Vi ønsker, at Randers Midtby skal være åben for opland og turister, slår hun fast.

Når det kommer til gult lys, som kan hindre stiknarkomaner i at se deres blodårer, synes hun, det kan være uhensigtsmæssigt at skubbe rundt med en sårbar gruppe. Hun vil hellere se på, om der for eksempel er ordentlige affaldsspande til brugte sprøjter.

- Politisk mener jeg også, at vi skal kigge på, om et fixerum kan være en del af løsningen, forklarer hun.

Lars Breinholt mener, at der sammenlagt var op til 50 brugte sprøjter på handicaptoilettet på Østervold, hvor fotoet er taget. Han har forståelse for, at narkomaner også har brug for et sted at være, men han håber, der kan komme nogle bedre løsninger. Foto: Lars Breinholt.
Annonce

Ikke overblik over behovet

Tine Horn, som er centerleder for Center for Socialt Udsatte i Randers Kommune, vil hverken afvise eller bekræfte, at et fixerum kunne give mening i Randers Midtby. Men hun har ikke i løbet af sine otte år i jobbet tidligere hørt om toiletproblematikken med sprøjter.

- Men derfor kan det jo godt eksistere, slår hun fast.

Men der findes ikke et tal på antal stiknarkomaner i kommunen eller midtbyen. Center for Rusmiddelbehandling har cirka 80 misbrugere i behandling med erstatningsstoffer, men det betyder ikke, at de alle er stiknarkomaner. Og der kan også sagtens være misbrugere, som ikke er i kontakt med kommunen.

Hvis politikerne ønsker at skabe sig et større overblik over behovet for fixerum, kunne det ske ved, at gadeplansarbejdere og misbrugskonsulenter talte med deres kontakter i miljøet. Men det ville stadig ikke være videnskabeligt stærkt materiale.

- Og sådan et rum ville nok også i en eller anden grad skulle være bemandet. Ellers kunne man ende som Nåleparken i Aarhus, som er det mest rå sted, hvor folk får klippet fingre af, hvis de skylder penge, påpeger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Tak for en hurtig affaldsaftale

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Randers FC

Lejespiller fortsætter sæsonen ud: Sportsdirektør ser positive tegn i forhold til en permanent aftale

Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af kollapset mod Horsens: Forsvarsproblemer, unge på spring og kæmpende kant

Annonce