Annonce
Erhverv

Handskefabrikken har orden i sit grønne regnskab: Har købt skov, som mere end retter op på CO2-balancen i produktionen

Handsker fra Rhanders er blevet mere grønne, uanset hvilken farve de måtte have. Rina Hansen har købt en skov for at kompensere for den CO2, som produktionen af handskerne udleder. Foto: Annelene Petersen
Den nuværende produktion af handsker hos Rhanders Aps, Randers Handskefabrik, forårsager en udledning af cirka 75.000 kilo CO2 om året. Skal den mængde igen absorberes af Moder Jord, kræver det ikke færre end 3125 træer. Rhanders har derfor købt en skov med 5000 træer og planlægger at plante yderligere 12.000.

Randers: For Rina Hansen har det, lige siden hun for lidt mere end to år siden overtog Randers Handskefabrik, været vigtigt, at virksomheden bliver drevet ud fra principper, som tager videst mulig hensyn til vores alle sammens jord og den atmosfære, der omgiver den.

Da det imidlertid ikke er helt omkostningsfrit for naturen at fremstille skindhandsker, kræver det en eller anden form for kompensation, hvis man vil skabe balance i det grønne regnskab og kalde sin virksomhed bæredygtig.

En mulighed er så at købe sig aflad i form af klimakvoter.

Annonce

- Men det er for nemt, mener Rina Hansen.

6,5 hektar skov

I stedet har hun købt et 6,5 hektar stort skovområde ved Øster Doense nord for Hobro, som hun og familien selv plejer og vedligeholder. To hektar er dækket af gammel skov, to andre udgøres af en tørvemose, som over de seneste 50 år har udviklet sig til en sø, som opsuger CO2, og hvor biodiversiteten blomstrer.

Randers handskerne hviler nu på et grønnere grundlag. Foto: Rhanders

De resterende 2,5 hektar bliver beplantet med nye træer.

For Rina Hansen bliver hensynet til miljøet langt mere forståeligt og håndgribeligt, når hun ejer og dyrker sin egen skov.

- Det har været vigtigt for mig, at skoven dels var placeret lokalt i ikke for stor afstand fra virksomheden. Men væsentligt er det også, at den er tilstrækkelig stor til reelt at kunne kompensere for den CO2, som handskeproduktionen udleder, siger Rina Hansen, som derfor også er klar til at udvide sine skovarealer i takt med at produktionen vokser.

Annonce

Kompenserer rigeligt

Indtil videre har hun med den nyerhvervede skov dog rigeligt med træer til at kompensere for  sin virksomheds bidrag til den globale CO2-belastning.

Tal, som modekoncernen Ganni har regnet sig frem til, og som hele branchen agerer efter, viser, at fremstillingen af et par skindhandsker i gennemsnit medfører en udledning på 2,5 kilo CO2. Rhanders, som er det internationale navn for Randers Handsker, syr årligt cirka 30.000 par handsker, hvilket giver en samlet udledning på cirka 75.000 kilo CO2.


Det har været vigtigt for mig, at skoven dels var placeret lokalt i ikke for stor afstand fra virksomheden. Men væsentligt er det også, at den er tilstrækkelig stor til reelt at kunne kompensere for den CO2, som handskeproduktionen udleder.

Rina Hansen


- Et dyrket træ absorberer i gennemsnit cirka 24 kilo CO2 om året, hvilket betyder, at vi skal bruge 3125 træer, hvis vi vil neutralisere vores egne udledninger forklarer Rina Hansen.

Rhanders Skov, som hun har døbt de 6,5 hektar ved Øster Doense, tæller allerede 5000 træer, og de vil blive suppleret af yderligere 12.000 træer i de kommende år.

- Jeg er mor til tvillingepiger, og det er ikke nok for mig, at de gennem min virksomhed lærer om en ekstraordinær håndværkstradition, høj kvalitet og rettidig omhu. De skal også forstå, hvordan vi passer på den natur og verden, som de skal overtage, siger Rina Hansen.

Annonce

Vil selv pleje skoven

Som nævnt har hun tænkt sig selv at stå for pleje og udvikling af skoven, hvilket har afstedkommet en vis skepsis blandt nogle.

- Men med hjælp fra familie og venner regner jeg med, at det skal vi nok kunne klare, siger handskedirektøren og tilføjer:

- Da jeg fortalte den forrige ejer af virksomheden, Arne Vejrum, om mine planer, svarede han:

"Det er der nu ikke noget nyt i. Det gjorde vi også i sin tid. Vi havde 13.000 æbletræer i Over Hornbæk, og dem passede vi også selv".

Udover at styrke sin egen grønne samvittighed håber Rina Hansen med sit tiltag at kunne inspirere andre virksomheder.

- Jeg tror ikke, man behøver være Tesla eller Apple for at kunne tænke i nye bæredygtige løsninger og dele ud af ideerne, så andre kan kopiere dem. Heller ikke selv om ambitionerne for fremtidens miljøvenlige virksomhedsledelse er høje, siger Rina Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Randers FC sender Høgh videre med blandede følelser: Sportsdirektør har flere typer i spil som potentiel erstatning

Sport For abonnenter

Aktivitetscenter Tirsdalen skaber glæde i Kristrup: Nu skal der pustes nyt liv i det oprindelige millionprojekt

Randers

Lørdagens coronatal lokalt: Smittetallet er steget i Favrskov og Mariagerfjord

Annonce