Annonce
Læserbrev

Har 3F hyret Komiske Ali?

Læserbrev: Kan I huske Komiske Ali?

Ham den irakiske informationsminister, der tilbage i 2003 for rullende kamera benægtede USA's tilstedeværelse, selv om amerikanske kampvogne allerede havde indtaget Bagdad.

Jeg kom til at tænke på Komiske Ali, da jeg forleden læste indlægget fra næstformand Palle Bisgaard fra 3F Byggegruppen. Bisgaard hævder nemlig hårdnakket, at der ikke har været tvang involveret i den såkaldte Lauge Bonde-sag. Den udlægning har intet med virkeligheden at gøre.

Omdrejningspunktet i Lauge Bonde-sagen er tvang. Den vestjyske anlægsvirksomhed har været medlem af Arbejdsgiverforeningen KA i 18 år og fulgt vores overenskomst, der som bekendt er anerkendt af myndighederne og Arbejdsretten. De løn- og øvrige vilkår, som virksomheden har fulgt via KA's overenskomst, kan fuldt ud måle sig med det, der står i 3F's overenskomst – de er bare på nogle områder anderledes.

Hverken medarbejdere eller ledelse hos Lauge Bonde har bedt om en 3F-overenskomst, men virksomheden havde ikke noget valg. Sagde man nej til 3F, ville det resultere i en sympatikonflikt, som ville lamme de projekter, hvor virksomheden er underleverandør for andre firmaer. Det ville koste 75 procent af omsætningen og betyde et farvel til hovedparten af de 30 medarbejdere. De ansatte hos Lauge Bonde er så utilfredse med 3F's tvang, at de er gået i medierne, men bedømt på Bisgaards udtalelser i den lokale presse gør kritikken fra medarbejderne ikke noget indtryk på 3F.

Palle Bisgaard skrev i sit indlæg forleden, at vi skal passe på den danske model. Det er jeg helt enig i, men det forudsætter ordentlighed på begge sider af bordet. Jeg må bare sige, at 3F's opførsel i Lauge Bonde-sagen, lufthavns-sagen og mange andre sager på ingen måde rimer på ordentlighed. Jeg begriber ikke, hvorfor 3F har så travlt med at jagte virksomheder, der har overenskomst og ordnede forhold. Brug dog krudtet de steder, hvor der er noget at komme efter, i stedet for at tromle frem som et magtmonopol.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hallo. Må vi så være her?

Ægtepar består ikke af en mand og en kvinde, men af to personer, der er gift med hinanden. Det fremgår af den opdaterede udgave af Den Danske Ordbog. Samme ordbog kan dog godt acceptere, at man kan tale om et brudepar, selvom der ikke er nogen brud til stede, når to mænd bliver gift. Sproget udvikler sig. Forandrer sig. Hvad det også skal. Men i denne tid affyres der geværsalver af krav om rettelser fra minoritetsgrupper, der føler sig forurettede. Og naturligvis skal det korrekte sprog ikke støde mennesker. Omvendt er der mange, der er godt trætte af, at sproget er blevet en politisk kampplads, orkestreret af vakse krænkelsesparate mennesker. Så må man ikke lave indianerfest på Københavns Universitet, fordi det virker krænkende. Pippis far er forlængst blevet konverteret til bovlam konge i Sydhavet. Det svenske ord hen, der bruges om begge køn, lurer lige om hjørnet. For det bliver vel løsningen, hvis der er en pige, der ikke vil kaldes hun, eller en dreng, der ikke vil kaldes han. Det er bare synd for det store flertal af piger og drenge, der hellere end gerne vil være en hun og en han. De samme børn skal også forholde sig til kønsneutrale toiletter og baderum. De bliver nærmest tvunget til at reflektere over deres køn, fordi der er nogle få ulykkelige børn, der har et problem med deres kønsorientering. De skal naturligvis hjælpes og have al den støtte, de har brug for. Hvad mon Den Danske Ordbog vil sige til en henvendelse fra vestjyder, der ikke føler sig inkluderet i det danske samfund, medmindre vi får genindført ordet a i stedet for jeg. Deres bedsteforældre sagde a derhjemme, men ifølge dansk retskrivning skulle de lære at skrive jeg i skolen. Måske de føler sig krænkede. Måske de vil have en rettelse føjet ind i ordbogen ved næste opdatering, så jeg også kan udtales a og betyde det samme. Og mens vi går og tænker over, hvad det næste nye sproglige påfund bliver, køber ganske almindelige praktiserende muslimer boller i Føtex. Revnende ligeglade med, om det hedder juleboller eller vinterboller - bare kvaliteten er i orden.

Annonce