Annonce
Østjylland

Harald Nyborg åbner butik på Djursland: Grenaa går fri af politiske planer om at tvinge kæmpebutikker ind i bymidten

Djurslands første Harald Nyborg-butik vil efter planen åbne næste år i området omkring Hesselvang, Rugvænget og Trekanten. Arkivfoto: Mette Mørk.
Detailkæden Harald Nyborg har underskrevet aftale om at placere en ny forretning på Djursland. Forretningen forventes åbnet næste år i det såkaldte aflastningsområde ved Hesselvang, Trekanten og Rugvænget, der så ud til at komme i klemme i regeringens nye udspil om lokalplaner.

Grenaa: Jem og Fix ved Hesselvang kan se frem til øget konkurrence i handel med værktøjskasser, haveslanger og bruserarmaturer.

Næste år slår detailkæden Harald Nyborg nemlig efter planen dørene op til en ny butik ikke langt fra dem lige syd for Grenaa centrum i området omkring Hesselvang, Rugvænget og Trekanten. Dermed får Djursland sin første Harald Nyborg.

Det kom frem på netop konkurrenten Jem & Fix's parkeringsplads ved Hesselager, da randersvirksomheden Pro Developments havde inviteret til et dialogmøde med politikere, virksomheder og interesserede, der diskuterede regeringens udspil til en ny planlov.

Annonce

Et af planlovens punkter er, at der i fem år skal stoppes for nye, såkaldte aflastningsområder uden for byerne, hvor store detailbutikker som Jem & Fix, Harald Nyborg, Biltema og T-Hansen oftest holder til.

Ligegyldig placering

Mødet var planlagt i Grenaa, fordi Norddjurs Kommune her har konkrete planer om et sådant aflastningsområde med store detailbutikker, der muligvis ville spoleres af regeringens udspil - men med en ganske kort præsentation fra borgmester Jan Petersen blev den frygt manet til jorden.

"Vi stemmer for forslaget til lokalplanen 12. oktober, og så har vi 40.000 m2 at gøre godt med. Vi er på plads med området, og vi har ikke noget problem eller nogle indsigelser," lød borgmesterens melding.

Samtidig løftede Jan Petersen sløret for, at kommunen har solgt en af grundene i området, og Brian Svart fra Pro Developments, der har indgået aftalen med Harald Nyborg om grunden, bekræfter, at det er den odenseanske detailgigant, der rykker ind på den solgte grund.

- Det kommer som en forlængelse af, at lokalplanen vedtages af kommunalbestyrelsen 12. oktober, siger han.

Den nye Harald Nyborg-butik bliver på i alt 2.200 m2 med 300 m2 varegård, parkering og vareindlevering og skal efter planen stå klar til åbning næste år til efteråret, oplyser Brian Svart.

Annonce

Politisk diskussion om pressede bymidter

Selvom regeringens nye udspil ikke ser ud til at påvirke Grenaa og de aktuelle planer, så vedkender Jan Petersen sig, at det ville være en svært at få virksomheder som Harald Nyborg ind i Grenaa.

- Det ville være vanskeligt for os at placere noget inde i bymidten. Men jeg synes, regeringen har fat i en relevant problemstilling, siger borgmesteren med henvisning til målsætningen om et mindre skævt Danmark fordelt mellem land og by.

Fra venstre mod højre: Leif Lahn (S), borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) og Michael Aastrup Jensen (V) var samlet syd for Grenaa for at diskutere regeringens nye planlovsudspil, der vil sætte en midlertidig stopper for de såkaldte aflastningsområder uden for byerne, hvor store detailvirksomheder oftest holder til. Foto: Søren Ladefoged.

Udenrigsordfører og medlem af Folketinget for Venstre, Michael Aastrup Jensen, er gået aktivt ind i at bremse forslaget. For ham er der ingen tvivl om, at hvis ikke de her butikker kan få de store arealer uden for byerne, så går byen glip af dem, og dermed vil en by som Grenaa sende alle sine handlende til Randers og Aarhus.

- Du kan ikke have de her store butikker i bymidten. Du kan ikke have en Harald Nyborg inde midt i Grenaa eller køre rundt derinde med en trailer. I øvrigt mener vi ikke, at det er på Christiansborg, vi skal beslutte det - vi vil gerne gå den anden vej og give kommunerne mere selvbestemmelse over deres områder, siger han.

Men kunne det ikke gavne handelslivet i bymidten at få butikkerne derind?
- Jo, ud fra præmissen om, at de store virksomheder vil flytte ind midt i byerne. Men det vil de ikke. Og vi risikerer også en stigning i nethandel, hvis folk ikke har muligheden for at handle i de butikker.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet og grenaagenser Leif Lahn stod på mødet på mål for regeringens udspil til et stop for aflastningscentre. Hvis udspillet i nogle byer vil koste en Harald Nyborg eller en Jem & Fix - og dermed kan sende detailhandel til omkringliggende byer - så er det ifølge ham den pris, der må betales for en bedre balance mellem små og store byer.

- Det kan man godt risikere, men hvis vi ikke gør noget, så mister vi livet i bymidterne, og det er en balance, vi er nødt til at ramme. Jeg kan ikke afvise, at der kan være steder, hvor det ikke er optimalt at lukke for den plan, men jeg tror, der er mange andre steder, hvor det vil gavne.

- Vores udspil er, at nu stopper vi lige op og evaluerer på de her områder. Og så er det vigtigt at få med, at det jo bare er en lille del af det store udspil, vi har, der forsøger at få bysamfundene til at fungere, siger Leif Lahn.

Annonce
Randers For abonnenter

Smitten breder sig blandt politikerne: Borgmester Torben Hansen er også ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Randers FC For abonnenter

Kommentar: Med Greve på holdet havde det formentlig heddet top 3

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Alarm 112

Flere uheld end normalt: Kør forsigtigt det er glat

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Randers For abonnenter

Coronasmittet borgmester var til gallapremiere med små 300 gæster: Sådan vil filmens producer tackle situationen

Østjylland

Hovedvej var spærret: 84-årig kvinde dræbt i ulykke

Randers For abonnenter

Byrådet ramt af corona: Bjarne Overmark og Kasper Fuhr er isolerede og resten er blevet opfordret til test

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Randers

Meget fuld, råbende mand anholdt: Nægtede at forlade 7-Eleven

Randers For abonnenter

Sådan lyder dommen over Hvidsten-to'eren: Fantastisk flot film, men hvor er den dybere psykologiske vinkel?

Randers

Politiet søger vidner til cykelbrand ved Randers Station: - Undersøgelser tyder på påsat brand

Annonce