Annonce
forside

Havbunden er hvid og død som et liglagen

Al ilt er væk på bunden af store dele af Det Sydfynske Ø-havn. Det betyder, at de buddyr, der ikke har kunnet slippe væk, er døde. Miljøskibet Liv ll har indsamlet de iltfattige prøver for Sydfyn. Her på billedet er Liv ll dog nået til Lillebælt, der har det noget bedre. Foto: Peter Leth-Larsen

Flere målinger viser nul ilt på bunden af havet i Det Sydfynske Ø-hav, mellem Als og Ærø og ved Flensborg Fjord. Limfjorden har fået ny ilt til bunden efter stormen.

Ilt: Over overfladen stortrives lystsejlerne i Det Sydfynske Ø-hav og i det sydlige Lillebælt. Under overfladen er det en helt anden sag. Flere steder er al ilt væk på havbunden. Alt liv er væk, og bunden ligger tilbage - hvid af svovlbakterier. Liglagen kaldes det.

- Det er en alvorlig situation, når der ikke er noget ilt tilbage. Ilt er forudsætningen for liv, siger Harley Bundgaard Madsen, der er kontorchef i Miljøstyrelsen med ansvar for prøvetagning i de danske farvande.

Han sidder netop nu og samler de sidste resultater ind fra de sidste to ugers prøvetagninger i de danske fjorde og bælter. I samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet skal det munde ud i en såkaldt iltningsrapport. Allerede inden granskningen af de seneste målinger er færdig, er der dog grund til bekymring flere steder.

- I Det Sydfynske Ø-hav og i det sydlige Lillebælt har vi meget kraftigt iltsvind. Vi ligger mange steder på 0 miligram pr liter i bunden. Det er både mellem Ærø og Als, inde i ø-havet og inde i Flensborg Fjord, siger Harley Bundgaard Madsen.

Allerede i sidste iltningsrapport så det skidt ud i området. Og stormen har altså ikke formået at blande vandmasserne, så der er kommet ilt til de nederste vandlag.

- Det er absolut ikke blevet bedre, siger Harley Bundgaard.

Liv ll tager prøver i de danske fjorde og bælter. De har vist alvorlig iltsvind i det sydfynske, mens der ikke er problemer her i Lillebælt. Foto: Peter Leth-Larsen

Bedring i Limfjorden

Det er til gengæld lykkedes i Limfjorden, viser Harley Bundgaard Madsens foreløbige overblik over de seneste målinger. Iltsvindet var ellers ankommet tidligt til Limfjorden på grund af varmen og det stille vejr.

- Stormen for nyligt har forbedre forholdene i Limfjorden. Vi har ikke mere kraftigt iltsvind i Limfjorden. I hvert fald ikke på de positioner, hvor vi måler, siger kontorchefen og tilføjer, at der dog stadig lokalt kan være kraftigt iltsvind.

Mariager Fjord er også et af de steder, hvor ilten hurtigt forsvinder. Også her tyder det på, at iltsituationen er blevet en lille smule bedre.

- Der er dog stadig to måle-positioner i den indre del af fjorden, hvor der er kraftigt iltsvind. Det vil sige under to miligram pr. liter, siger Harley Bundgaard Madsen.

Der er ikke kraftig iltsvind i havene omkring Sjælland og Lolland Falster. Der er lidt modrat iltsvind omkring Lolland.

Annonce
Randers For abonnenter

Fra ruiner til nyt boligkvarter: Snart begynder udlejningen af de første boliger på Møllestensvej ved Gudenådalen

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Afgående borgmesterkandidat vil ikke uddybe sit overraskende farvel til politik: - Jeg er sgu lidt kedelig

Randers FC For abonnenter

Randers FC jubler over talentsalg: - En god handel og et kæmpe skulderklap

Navne

Dødsfald: Farvel til en ærlig og driftig forretningsmand, der har tørret hænder på folk over hele verdenen

Randers FC

Familien har dobbelttjekket destinationen: Randers FC sælger talent til tysk topklub

Randers For abonnenter

Dyrt facebookopslag: Sur smiley og bøde på 7500 kroner til lokal helsekost-webshop

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark For abonnenter

Afpresning, milliardsvindel og kidnappede katolikker: Få overblik over skandalen i Vatikanet

Randers

Mulig afløser er klar: Tidligere godsdirektør melder sig som ny spidskandidat for Venstre

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Navne For abonnenter

Sammenlægning har lettet arbejdet

Leder For abonnenter

Amtsavisen mener: Syg forklaring fra Brøns rammer os alle

Randers

Færdselssager fra døgnrapporten: Flere uheld og narkokørsel

Annonce