Annonce
Livsstil

Haven: Kønne klimaknusere

Studenternellike er en vidunderlig plante. De blandede frøbreve giver et tæppe af blomster som et yndigt broderi. Studenternellike er yderst hårdfør og kan klare høj grad af tørke, faktisk ynder den ikke fugt. Studenternellike bliver 30-40 centimeter høj. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce

Skovduerne kurrer i skovbrynet, og hanen er stået op og er hoppet fra hønsehuset ud i hønsegården, hvor han bryster sig med sin højrøde kam og galer i morgenstunden. Det er tidligt, men himlen afslører sig som blå, imens endnu en varm sommerdag gryer.

Planterne har rejst sig tappert ved nattens kølighed, men snart bliver de brændt af solens stråler. Haven er som en prærie. De kloge på klima fortæller, at vi skal indstille os på forandringer. Det handler om at tage forbehold for ekstremer. I haven er det ikke godt for miljøet at vande hele tiden. Det er med til at tære på jordens dyrebare ressourcer, og vi får fortalt dét, vi godt ved: at det slider på naturen, når vi fylder for meget. Livet er igen en balance. Ønsker godt blandet med ærgerrighed versus omtanke og højere grad af nøjsomhed. Mennesket er innovativt, men uanset hvor dygtig en race vi er, kan vi ikke plukke roser, hvor ingen roser gror.

DET KAN DU GØRE NU

Pluk bær. Der har været mange solbær, flot med sommerhindbær, og nu er efterårshindbærrene godt i gang, og ligeledes er brombærrene klar til høst. Det varme tørre vejr ser ud til at befordre både frugtsætning og bærstørrelse på buskene.Beskær solbær i august. På solbærbuskene fjernes grene, der ligger hen ad jorden. Klip også et par af de gamle grene inde i busken af ved basis. Du kan eventuelt holde øje med, om nogle grene begynder at give små bær, og klippe disse grene af. Denne form for beskæring foretages en gang om året, fra solbærbuskene er fire til fem år gamle - før det skal de ikke beskæres. Ribs beskæres på samme måde som solbær.

Så studenternellike i potter til udplantning næste forår. Første år danner studenternellike blade, næste år blomstrer den. Planten regnes for at høre til de toårige sommerblomster, men studenternellike kan opføre sig som en kortlivet staude. Den sår også sig selv.

Hvis man ønsker studenternellike i én farve, er den mørke slags smuk og dramatisk. Studenternellikes blomster sidder på stænglen i en samlet buket. Det er særlig tydeligt på den næsten sorte studenternellike, at blomsterne ligner velour. Herpå hviler perlende morgendug. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce

På den rette plads

Nu har roserne faktisk klaret sig godt denne langt ud over det sædvanlige sommerlige sommer. Men andet er visnet og dødt, og det peger på, at vi bør plante anderledes, hvis tørke bliver en mere permanent tilstand fra maj til september. Dette vil være til gavn for miljøet, men også udmærke sig som en behagelig tidsbesparende faktor, fordi en have med planter på rette plads giver en langt mere bæredygtig have, der et godt stykke hen ad vejen hviler i sig selv fremfor at kræve konstant opmærksomhed og pasning.

En af de planter, der har overrasket mig med væsentlig hårdførhed i varmen og tørken, er studenternellike Dianthus barbatus. Denne gamle bondehaveplante plantede jeg i foråret. Et lille stykke jord med en yndig broget blanding studenternelliker plus et lille stykke med en dramatisk ensfarvet studenternellike, der er mørk som fuldmodne kirsebær. Og de blomstrer og blomstrer. Første flor var i slutningen af maj cirka 14 dage tidligere, end studenternellike almindeligvis springer ud, fordi solen og varmen var befordrende. Her tænkte jeg: "Nu er det snart slut", men studenternellikerne brændte ikke af. De blev ved længe, og da de visne blomster efter en rum tid viste sig, blev de studset, hvorefter et nyt flor spirede frem og fortsatte blomstringen, der varer smukt ved endnu.

Imens nogle planter bøjer sig i støvet, står studenternellikerne altså strunkt i solen dag ud og dag ind, selv om ingen skyer fortættes til regn. Det er imponerende, og når man betragter studenternellikens helt tynde, fine rodnet, der kun forgrener sig i øverste jordlag, er det nærmest ufatteligt, at planten kan klare sig uden ret meget vand. Men grunden til studenternellikes høje tørketolerance er selvfølgelig, at planten fra naturens hånd er tilpasset sådanne forhold. Nellikeslægten rummer cirka 300 forskellige slags, der enten er etårige, toårige stauder eller småbuske hjemmehørende fra Eurasien til Sydafrika. Studenternellike Dianthus barbatus findes vildvoksende fra Sydeuropa til Asien.

JEG ANBEFALER

Bærbuske i havenBærbuske er nemme at passe, de er hårdføre og kan holde til tørke. Man kan høste meget selv på én busk, hvis man for eksempel har en lille have. Når bærrene får intens sol og varme som i år, er de ekstra aromafyldte og søde.Solbæris med fløde og skyrIsen er intens, den er mættet med solbær og har en fantastisk pink farve. Skyr letter isen en smule, så den både er sødmefuld og frisk. Isen er cremet, men kræver en ismaskine for at få den rette konsistens. Ismaskiner kører is til tyk softice, som fryses færdig i fryseren.4 pasteuriserede æggeblommer

160 g. lyst rørsukker

Korn af 1 vaniljestang

2 dl. fløde

3 spsk. skyr naturel

200 g. friske solbær

125 g. lyst rørsukker

Råsyltede solbær til is: Ribbede solbær rengøres ved at skylle i koldt vand. Bland derefter bærrene med lyst rørsukker og blend dem grundigt.

Is: Æggeblommer piskes med sukker og vanilje, til det begynder at blive lyst og cremet. Tilsæt fløde og skyr og massen piskes, til den er ensartet. Tilsæt råsyltede solbær, bland massen og hæld den i ismaskine. Lad isen køre i cirka 45 minutter (tiden er afhængig af ismaskine). Hæld ismassen i en passende beholder og sæt den i fryseren.

Du kan også bruge andre bær til isen. Prøv hindbær, de sene hindbærsorter bugner med bær lige nu. Eller brombær - de hænger tungt på grenene og er meget fine i år. Juster sukkermængden til råsyltning efter de friske bærs smag.Nellikelignende fiksernellikeFiksernellike også kaldet kronelimurt, haveklinte eller på latin Lychnis coronaria er en af de planter, som vi bør vende blikket mod, hvis klimaforandringer markerer sig som varme tørre somre. Denne plante kan klare sig. Lychnis coronaria "Alba" er en hvid yndefuld variant.Havenellike, karteusernellike og kinesernellikeHavenellike Dianthus caryophyllus, karteusernellike Dianthus carthusianorum og kinesernellike Dianthus chinensis er eksempler på gode haveplanter, der er velegnet til en tør og solrig placering.

Kronelimurt kaldes også fiksernellike. Blomsten har lighed med nellike, bladene er dog anderledes, idet de er grålige og lodne. Lychnis coronaria ?Alba? er meget yndefuld. Planten er tørketolerant. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce

Ultranem plante

Endnu et vigtigt karaktertræk ved studenternellike er, at den dufter. Altså planten er ultranem, den klarer sig i tørke, den udbreder sig i de skønneste farver, og den dufter. Det er meget godt samlet i én vækst. Og fordi studenternellike er så taknemmelig, kan den bruges mange steder i haven, blot jorden ikke er for fugtig. En række i køkkenhaven var mit første forsøg med planten, og det var fint. I år står studenternellikerne sammen med en rose og kornblomster i flere farver. Buketter med studenternellike og hvide, rosa og næsten sorte kornblomster er rigtig sødt.

Nellike hører til de spiselige blomster. Friske blomster af velduftende havenellike Dianthus caryophyllus kan bruges til udtræk i olie, til sirup eller vineddike. Til kulinarisk brug fjernes blomstens bitre hvide base. Havenellike har også været anvendt som lægeplante blandt andet til en feberstillende mikstur. Studenternellike Dianthus barbatus er smuk pynt på kager og desserter. Man kan også pynte salat med nellikeblomster.

SÅDAN GØR DU

Plant studenternellike et veldrænet solrigt sted i haven, planten er til ret meget tørke og ynder ikke fugtig jord.

Studenternellike kan stiklingeformeres, hvilket er utrolig nemt. Tag nogle gode livskraftige skud fra planten og stik dem i potter med så- og priklemuld. Jeg lader stiklingerne stå i drivhuset, indtil de har udviklet et godt rodnet og er klar til udplantning. Selv om studenternellike ikke ynder våd jord, skal man sørge for at holde jorden i potten fugtig, så stiklingerne kan slå rod.

Man kan jorddække omkring sine bærbuske med græsafklip og på den måde holde på fugten i jorden og begrænse ukrudt.

Under solbærbuskene slår jorden revner af tørke, men bærbuske er hårdføre og kan klare det varme regnfattige vejr. Der har været mange solmodne blæksorte solbær med intens smag, og jeg har lige plukket de sidste. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Henrik Knudsen efter selvmord i Elvis-familie: I den verden er der kun en ting, der tæller. Succes

Randers

Memphis Mansion tynget af Mandelas datters død: - Hun var sådan et sødt menneske

Annonce