Annonce
Livsstil

Haven: Sommer i rødt og hvidt

Den charmerende rød- og hvidstribede latyrus ?America? er en meget gammel velduftende sort. Historiske latyrus dufter mest. Foto: Birgitte Hasholt

Ærteblomster sætter kulør på haven.

Jeg ventede på svalerne. De kom ikke, og det var underligt.

Tanken faldt på forandringer - miljøet, som har ændret sig. Der bliver sprøjtet på markerne, og der er et godt stykke til nærmeste kreaturer, som svinger med halerne og tiltrækker fluer, som landsvalerne stryger efter i luften og fanger gesvindt.

Nabogården er også lukket, og svalerne kan derfor ikke søge ind og bygge deres halvkugleformede reder.

Jeg burde selv tage et staldvindue ud på min ejendom. Landsvalen med metalglinsende sort fjerdragt, hvid bug og rødbrun hage og næseryg yngler i udhuse, stalde, garager og lader, hvis den har mulighed for fri flyvning ind og ud.

DET KAN DU GØRE NU

Klip flittigt af dine latyrus, så sætter de flere blomster og bliver ved indtil efteråret. I sommertiden skal der med andre ord ikke spares på duftende latyrusbuketter. Man kan vælge at plukke helt rent cirka en gang om ugen, det holder effektivt blomstringen i gang.Nip visne rosenblomster af. Remonterende roser blomstrer igen og mere rigt, hvis man fjerner afblomstrede hoveder. Roserne ser også langt smukkere ud, når de visne blomster er væk.

Nye latyrusknopper står konstant på spring, hvis man plukker blomsterne flittigt, så planten ikke når at sætte bælge med frø. Foto: Birgitte Hasholt

Håbet på himlen

Pludselig var de der alligevel. Svalerne tegnede deres ikoniske sorte silhuetter med spidse vinger og splithale på himlen.

Et kendt gammelt ordsprog siger, at "én svale gør ingen sommer", men der var trods alt et par stykker, og jeg havde det sådan, at først dér blev det rigtig sommer. Svalerne slog sving i luften, og jeg var lettet.

Lettelsen skyldes, at det bekymrer mig dybt, at vi er hårde ved naturen.

Jeg har boet længe på landet, og jeg har oplevet op- og nedgang i antallet af dyrearter og set, hvad ubalancer kan føre til. Svalerne er faktisk udfordrede, blandt andet på grund af ændringer i landbruget.

Rød glente og ravnen er til gengæld tilbage. Jeg har tidligere skrevet om dem, fordi der er tale om vanvittigt fascinerende fugle, som jeg elsker at betragte, lytte til og have tæt på.

Forhåbningsfuldt har jeg også spurgt min gamle ven Leif, der er en naturinteresseret vis mand og forhenværende landmand, om han mener, der kan komme et stort pattedyr som ulven forbi min skov. Leif var ikke helt afvisende, og skulle det utrolige ske, vil jeg hellere danse med ulve end skyde dem med et gevær.

For megen menneskelig hersken ender trist og skubber mere til min grundangst end ulve.

JEG ANBEFALER

Historiske ærteblomster, som dufter overvældende og langt mere end de fleste moderne sorter."America" er en gammel latyrus fra slutningen af 1800-tallet, den er helt fantastisk med stribede blomster i rødt og hvidt.

"Matucana" er en særdeles smuk mørkviolet latyrus, der dufter overvældende. Den kommer tæt på latyrussens oprindelig aner, der kan føres tilbage til en vild latyrus på Sicilien. Den sicilianske munk Cupani førte den vilde latyrus til England omkring 1700-tallet, og latyrus-sorterne "Cupani" og "Matucana" ligner hinanden til forveksling. "Cupani" er også anbefalelsesværdig.

Den karismatiske rose "Rose de Rescht", som er en karminrød yderst smuk og spændende historisk damascenerrose, der blev opdaget i en have i Persien. Nogle mener, at "Rose de Rescht" har været dyrket siden antikken. Denne rose bruges til rosenolie, rosenvand og er perfekt til gelé, fordi den har en fortættet, bedøvende dejlig duft. "Rose de Rescht" remonterer, det vil sige genblomstrer - floret slutter med den første frost. Rosen er sund. Den kan bruges til hæk eller solitært - for eksempel fem roser plantet sammen til en stor busk. "Rose de Rescht" er også smuk sammen med andre roser i et bed.

Rysteribs af havens funklende røde modne ribs. Skyl og rib ribsene og bland bærrene med rigeligt med sukker. Lad henstå i køleskabet, til sukkeret er smeltet. Rysteribs er blandt andet lækkert til is, ymerfromage eller pisket fløde eller sprødstegt kylling med nye kartofler.

Kronelimurt også kaldet fiksernellike er en af havens nemmeste planter. Kronelimurt, Lychnis coronaria, ?Alba? er meget anvendelig. Den er blandt andet smuk sammen med roser eller den rød- og hvidstribede latyrus ?America?. Foto: Birgitte Hasholt

Idyl, idyl

Blomster ligger i den fredeligere mere ukomplicerede ende af livets skala, og man kan for eksempel dyrke ærteblomst, Lathyrus odoratus.

Man skal aldrig spise den, for den er giftig, men stik næsen ned i latyrussens blomster, snus ind og bliv beruset af deres beroligende duft. Latyrus ligger sammen med rose, lavendel, syren og velduftende pibeved, Philadelphus coronarius, i den absolutte top, når det gælder liflig blomsterduft.

Duftplanter er værd at fokusere på i haven, og kunne man tænke sig at skrue op for lugtesansen, skal man være opmærksom på, at forædling kan give planters duft et nøk opad, men at den generelle tendens er, at duften er blevet mindre i stræben efter større blomster, længere blomstringstid eller andre ønskværdige visuelle egenskaber. Altså, gamle sorter dufter mere end moderne.

Latyrus er et godt eksempel på, at duften kan gå tabt i moderne udvikling. Nye latyrussorter med store bølgende blomster dufter ikke i nær samme grad som historiske latyrus, der til gengæld har mindre blomster.

De mindre blomster skal man dog ikke være ked af. De er yderst charmerende, og en af mine yndlingssorter blandt ærteblomster er den yndige rød- og hvidstribede historiske Lathyrus odoratus "America", som har en vidunderlig duft.

"America" stammer fra 1896, den er spækket med sommervibes, og jeg kommer til at tænke på et dannebrogsflag, når jeg betragter den.

Dannebrogsflaget er faktisk grunden til, at jeg dyrker ærteblomsten "America" i år. Vi har en student i huset, og jeg har satset på at iklæde haven rødt og hvidt.

Latyrus, som hæver sig flot og frodigt på et stativ, er et skønt indslag i bedet, og den rød- og hvidstribede "America" er eksempelvis fantastisk sammen med hvid kronelimurt, Lychnis coronaria, "Alba".

Kronelimurt er en af de nemmeste planter i haven. Den er toårig, men sår villigt sig selv, og derfor kommer man til at opfatte den som en staude.

Kronelimurt har et dejlig uhøjtideligt udtryk, og denne sommer næsten uden regn klarer kronelimurt fint.

SÅDAN GØR DU

For at få ekstra velforgrenede latyrus med en masse blomster, knibes topskuddet af, når planterne er cirka 10 centimeter høje.Man kan plante latyrus i bed eller i en stor krukke. Latyrus kræver et stativ, som planterne kan klatre på. Lange bambuspinde eller pil kan sættes i jorden med passende afstand og bindes sammen i toppen til en wigwam, som latyrusserne kan slynge sig opad.

Pas latyrus med vand og gød jævnligt, når planterne er god i vækst.

Roser foretrækker lys og luft, men roser, som passes med gødning og vand, kan stå i et blandet bed med stauder. Kronelimurt, Lychnis coronaria, "Alba" er god sammen med roser, den er også køn sammen med latryrus. Kronelimurt er toårig, men sår villigt sig selv. Vær over den i rosenbedet, så roserne ikke bliver "klemt".

Karminrøde karismatiske ?Rose de Rescht? er en fantastisk historisk damascenerrose med rødder i Persien. Denne rose genblomstrer og dufter fænomenalt. Foto: Birgitte Hasholt
Sommerbærrene modner. De røde ribs er både smukke at se på og lækre at sylte. Ribs er selvbestøvende, derfor behøver man i princippet kun en busk. Her er det ?Stanza?, som er en tidlig sort. Foto: Birgitte Hasholt

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers HK For abonnenter

Stort portræt af Katrine Larson: Guldpigen der gik en anden vej

Annonce