Annonce
Livsstil

Haven: Støvet jord og rosenpoesi

Rosa helanae ?Lykkefund? udvikler sig med årene til en kæmpe. Blomsterne dufter sødt af honning, og deres enkle form er en åben invitation til summende bier. Foto: Birgitte Hasholt

Roserne står i fuldt flor i sommmervarmen.

Min have ligger lavt, og skovjorden holder på fugten, men grænsen er nået, tørken rammer også her. En figen på havens varmeste plads ved sydmuren tager det pænt. I år er den langt fremme, fordi planten ikke frøs tilbage i vinter, og nu nyder fignen godt af sommeren.

Figen er en nøjsom plante, der nærmere skal strabadseres, når det gælder jordbundsforhold, end forkæles for at give mange frugter. Den trives på sin støvede og knastøre stenede plads, der er fattig på næring, og frugterne svulmer. Jeg tror ikke, vi behøver at bekymre os om modning i år. Den tropiske varme gør fignen godt.

Tæt på fignen står der et sødkirsebærtræ og et surkirsebærtræ, sidstnævnte giver mørkerøde bær til syltning. Begge træer blomstrede overvældende i maj. At stå under kirsebærtræerne i blomstringstiden var som at tage brusebad i hvide kronblade.

Nu er træerne fyldt med frugt, surkirsebærrene vokser og er grønne, men sødkirsebærrene er små og alligevel ved at tage farve, som om de tvangsmodner i varmen.

Det kan godt være, at den høst slår fejl, selvom jeg glædede mig. Det så nemlig ud til at blive begyndelsen på rigtbærende kirsebærtræer, efter at jeg plantede træerne for nogle år siden.

Kirsebær er fem til seks år om at bære frugt.

DET KAN DU GØRE NU

Stiklingeformer dine roser.Tag et sideskud fra en rose og klip blomsten af.

Fjern alle blade undtagen de to øverste.

Sæt stiklingen i en potte med fugtig så- og priklemuld.

Placer urtepotten i drivhuset, eller dæk den med en klar plasticpose, som du prikker ventilationshuller i. Hold øje med, at jorden ikke tørrer ud.

?Mme Plantier? er en vidunderlig historisk albarose fra 1800-tallet. Denne rose rækker flere meter op i et gammelt blommetræ i min have. ?Mme Plantier? er en af de roser, som jeg har stiklingeformeret med succes. Foto: Birgitte Hasholt

Blomsterrigdom

Roserne har også fart på i sommervarmen, og de udfolder et helt fantastisk flor i år. Sidste år blev blomsterne pisket af regn, denne juni er blomstringen perfekt og meget overvældende.

I min have er Rosa helenae "Lykkefund" 2,5 meter høj og 3,5 meter bred. Rosenbusken er oversået med bristefærdige knopper og honningduftende blomster. I blommetræet slynger albarosen "Mme Plantier" sig cirka 3,5 meter op i vejret.

Fortidens albaroser groede i herregårds- og præstegårdshaver, nu til dags er albaroserne vidunderlig smukke at bruge som historiens vingesus.

Andre steder i haven er de engelske roser en fryd for øjet med et hav af blomster. Jeg glæder mig blandt andet over austin-roserne "Harlow Carr" og "Gertrude Jekyll", som dufter mageløst.

De engelske roser har været en udfordring for mig, men ved at tage alvorligt, at de kræver meget næring, har det hjulpet. Til gengæld forener de engelske roser gamle dyder med nye ønskværdige egenskaber. Austin-roserne besidder de moderne rosers evne til at remontere, altså blomstre mere end én gang, samtidig har austin-roserne de historiske rosers bedøvende duft og charmerende udseende.

JEG ANBEFALER

Spiselige blomster i maden. Det ser smukt ud, og nogle spiselige blomster er en kulinarisk nydelse. Jeg har eksperimenteret med at trække essensen af rose og hyldeblomst ud i eddike og fået en fantastisk duftende og blomstersmagende eddike ud af det.Brug eddiken til marinader, dressing eller til at pifte varme tomatretter eller saucer op med.

Eddiken er også fin med enten rose eller hyldeblomst, hvis du ikke har begge dele i din have.

Pink rosenkronblade giver i løbet af et par dage en yndig rosafarvet eddike.Rosenblad og hyldeblomsteddikeSkold et glas med kogende vand, så det er helt rent.

Ryst hyldeblomstskærmene fri for tordenfluer og glimmerbøsser og pluk kronblade af duftende roser.

Fyld glasset med rosenblade og hyldeblomster og hæld lys balsamicovineddike over, til det dækker blomsterne.

Sæt låg på glasset.

Allerede næste dag har du en skøn eddike med rosen-hyldeblomstsmag. Smagen fortættes yderligere, hvis eddiken trækker nogle dage mere - gerne op til fem dage.

Si derefter eddiken og hæld den på en desinficeret flaske (skoldet og skyllet i en lille sjat vodka).Historiske roserDe fleste blomstrer kun en gang, men der findes nogle virkelig skønne remonterende historiske roser for eksempel "Stanwell Perpetual", der ovenikøbet er meget tolerant med hensyn til jordbundsforhold og kan klare en tør placering.

Moskusrosen "Buff beauty" remonterer også. De abrikosgule blomster er uimodståelige. Denne rose tåler mager jord, dog skal den vandes og gødes for at nå sit fulde potentiale.

Duftende tørrede rosenkronblade til urtete. Kombiner med eksempelvis tørret mynte og tørrede brændenældeblade.

Austin-roserne ?Harlow Carr? og ?Getrude Jekyll?, som jeg også har, er på listen over de mest duftende engelske roser. Austin-roser kræver meget næring og vand. Foto: Birgitte Hasholt

Stiklinge-succes

Jeg har indimellem hygget mig med at stiklingeformere roser.

Det er ret nemt, og man kan være heldig at få fine hårdføre roser ud af det, selvom disse roser vokser på egen rod i stedet for at være podet på en vildrose, som giver ekstra livskraft.

I min have har jeg stiklingeformeret "Mme Plantier", og i min svigerinde Tinas have gror en ukendt rose, som vi tog som stikling fra nabohaven i Aarhus. Denne stiklingeformerede rose er med årene blevet virkelig velvoksen og smuk, og da jeg var forbi familien i Jylland i sidste weekend, kunne vi nyde en overflod af rosakoralfarvede blomster på rosenbusken i haven plus en køn buket på bordet.

SÅDAN GØR DU

Gød dine roser rigeligt, men samtidig med omtanke. Formuldet ko-, heste- eller hønsemøg blandet med kompost både gøder og jordforbedrer. Kvælstof findes naturligt i al slags dyregødning, og roserne bruger kvælstof til at vokse sig frodige og holde løvet sundt. Læg møget i et cirka fem centimeter tykt lag oven på jorden om foråret, så holder det på fugten og hæmmer ukrudt. Organisk gødning nedbrydes langsomt og gøder over en lang periode, men man kan ud over forårsgødskningen give roserne endnu en gang i løbet af sommeren - blot ikke efter 1. august, hvor roserne helst skal holde op med at gro. Gøder man i sensommeren, sætter roserne nye skud, som er sårbare om vinteren.Ønsker man at gøde med organisk gødning uden at have lyst til eller mulighed for at hente dyremøg hos en landmand, findes der forskellige organiske gødningsprodukter i handlen velegnet til roser, for eksempel tørret hønsemøg.

Tænk "godt begyndt er halvt fuldendt" og tilsæt rosenjord som jordforbedring, når du planter roser. Det giver roserne en god start. Rosenjord er også særdeles velegnet til pottedyrkede roser.

Vær ikke overforsigtig med beskæring af roser. Ny tilvækst giver et sundt resultat. Når man beskærer sine roser om foråret, er det godt at foryngelsesbeskære ved at klippe nogle af de gamle grene af ved grunden, hvorefter rosen skyder nye grene fra bunden. Sygt og dødt ved fjernes altid. Ellers handler beskæring om, at moderne buketroser kræver hård beskæring hvert år, engelske roser beskæres moderat, de store historiske busk- og slyngroser beskæres moderat eller næsten ikke.

?Buff beauty? er en fantastisk engelsk rose fra 1939. Løvet er sundt, og de duftende blomster går fra smukt abrikosgule til mere hvide, efterhånden som de blegner. Foto: Birgitte Hasholt

Fuld frodighed

Roser trives i god, gerne lerholdig, havejord. Nogle roser kan klare, at jorden er til den sandede side, men de fleste roser har brug for jord, der holder på fugtighed og næringsstoffer, samtidig med at jorden ikke er for kompakt.

De fleste roser skal have mindst seks timer sol for at blomstre. I et eksisterende rosenbed kan man plante roser ved siden af gamle roser. Ellers er tommelfingerreglen, at der ikke må have vokset roser på det sted, hvor man planter, de seneste fem år.

Kan femårsreglen ikke efterkommes, skiftes jorden ud i mindst et spadestiks dybde.

Når man planter roser, skal plantehullet være tilpas dybt og bredt. Planter man barrodsroser, må rødderne ikke krølles sammen eller bøjes, så hellere beskære rødderne ved at klippe et stykke af, så de ligger udstrakt i plantehullet. Beskadigede rødder trimmes tillige.

Sørg for, at podestedet på rosen ligger 5-10 centimeter under jordoverfladen.

Gule blade, stråleplet, rosenrust og bladlus er almindelige udfordringer ved rosendyrkning. Men har man lyst til at yde en indsats, kan rosernes løv holdes friskt og sundt. Pottedyrkede roser kræver en stor krukke med dræn i bunden og god næringsrig muld. Foto: Birgitte Hasholt
Kronblade af duftende roser og hyldeblomster giver en lækker velsmagende eddike. Pink rosenkronblade farver i løbet af et par dage eddiken yndigt rosa. Foto: Birgitte Hasholt

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers HK For abonnenter

Stort portræt af Katrine Larson: Guldpigen der gik en anden vej

Annonce