Annonce
Livsstil

Haven: Staudernes grøftekantsbed

Et blandet bed med naturprægede stauder kan besidde et uhøjtideligt grøftekantlook. Når planterne i bedet er veletablerede, dækker de så godt, at der kun er behov for minimal lugning. Foto: Birgitte Hasholt

For et par uger siden var der læserarrangement i min have, hvor avisens læsere havde mulighed for at komme til en aften mættet med havestof.

Annonce

Det er sket en del gange før, at der har været have-læserarrangement i min have, og hver gang opstår det samme. I et splitsekund, lige inden haven fyldes med dejlige, interesserede og haveglade mennesker, ser jeg min have udefra i stedet for at være fordybet i den og i sync med situationen. Og så tænker jeg: Er mine bede noget rod?! Hvorfor har jeg ikke lange rabatter og store flader af ensartede stauder, der afløser hinanden i det perfekte flow? Hvor er den ypperligste stringens?

Det skal siges, at jeg synes, at en flade med samme staude afløst af en ny flade med en anden staude er aristokratisk flot og absolut værd at gå efter, det er bare ikke sket her.

Her blander blomsterne sig, og jeg har måttet sande, at jeg havner i en grøft, der bedst kan betegnes som natur. Bedene bliver kultiverede grøftekantsbede med mange slags stauder i et miks imellem hinanden og sågar en sommerblomst indimellem.

Heldigvis er sådanne blandede bede også rigtig smukke, og vi er i hvert fald meget langt fra monokultur, som er gift for naturen.

Hele sommeren er der noget i blomst, som insekterne kan sværme om, og blomstringen varer ved og summer af liv til langt ud på efteråret. I september spiller lyset kønt og klart i både blomster og blade, og om morgenen perler dugdråber på edderkoppernes kunstfærdige spind.

Det kan du gøre nu

Plant stauder. Den lune, fugtige septemberjord fremmer god etablering af planter.Plant prydløg. Allium-prydløg er i handlen om efteråret, og der er mange flotte at vælge imellem.

Allium "Mount Everest" er en smuk, hvid sort, der lægges i september til oktober og blomstrer i maj til juni til næste år.

Allium ?Mount Everest? er et fantastisk flot højt prydløg med store kuglerunde hvide hoveder. Den faste runde form skaber struktur i et naturpræget staudebed. Allium-prydløg lægges om efteråret. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce

En helt speciel

Floks er en gammel bondeplante. Den er utrolig dejlig både at se på og dufte til. Høstfloks, Phlox paniculata, fylder godt i bedene og optræder mange steder i min have, men ét sted skiller den sig ud, fordi floksen har mindre blomster.

Høstfloks, Phlox paniculata, "Fliederenzian" har lavendelblå meget kønne blomster, der er mindre bastante end på de almindelige høstfloks.

"Fliederenzian" er syrenblomstrende, og den har et naturligt udtryk, der passer godt til et bed med grøftekantspræg. Historien bag "Fliederenzian" rummer da også nogle tungtvejende naturlige aner, fordi denne floks er nært beslægtet med en vildform fundet i naturen.

Floks er hjemmehørende i Nordamerika. Planten blev ført til Europa af planteinteresserede handelsrejsende omkring 1700-tallet.

I dag findes høstfloks i et utalt af sorter, og blomsternes farver går fra sart pastel til mere krasse karakteristiske kulører. Planterne bliver 50-170 centimeter høje.

Jeg anbefaler

Efterårsjagt på kønne floks til staudebedet. Der findes virkelig mange fine slags floks.Phlox paniculata "Fliederenzian" har elegante, mindre meget naturlige blomster i en vidunderlig lys lavendelblå farve. Højden er cirka 80 centimeter.

Dyrk den meget smukke høje naturprægede staude lægestokrose, Althaea officinalis. Planten kan nemt frembringes fra frø, som findes i handlen. Lige nu står lægestokrose med både blomster og modne frøstande.

Skab fikspunkter for øjet med allium-prydløg, som tilføjer struktur i den naturprægede have.

Høstfloks Phlox paniculata ?Fliederenzian? er en meget smuk naturpræget staude i en køn lys lavendelblå farve. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce

Køn klosterhavekæmpe

En af de virkelig vigtige planter i mit store blandede naturlige staudebed er lægestokrose, Althaea officinalis. Denne plante er i familie med katost, blomsterne er hvide og med fine bølgede kronblade, løvet er grågrønt og dunet. Lægestokrose er en meget høj staude, den bliver 180 centimeter, og på et par år ender den som ret omfangsrig tillige.

Lægestokrose er meget nem at dyrke. Den kræver ingen særlige jordbundsforhold, men er derimod nøjsom. Blomstringen varer fra sommer til begyndelsen af efteråret, og lægestokrose er smuk i september.

Med lægestokrose i haven har man ud over en spændende staude også en rigtig god plante til nyttige insekter. Om efteråret sætter lægestokrose frø, og den er god til at så sig selv.

Førhen hørte lægestokrose, Althaea officinalis, til munkenes medicinplanter, og roden indeholder slimstoffer, som kan udvindes, og som bruges til at løsne hoste og lindre luftvejslidelser med.

Lægestokrose anses for at være god mod inflammation. Lægestokrose har også været brugt mod et udfordret sind, blandt andet mod melankoli.

Lægestokrosens blomster hører til de spiselige blomster, og man kan pynte maden med kronbladene.

Tørret rod af lægestokrose kan købes som te, man kan gurgle en øm hals med. Tørrede blade af lægestokrose bruges også til almindelig te og anvendes i teblandinger.

Gravide eller ammende bør ikke indtage planten.

Sådan gør du

Den bedste placering til høstfloks i haven er i humus- og næringsrig jord i sol eller let skygge.Stauder i potter kan stort set plantes hele året, når blot der ikke er frost i jorden, men september er et helt perfekt plantetidspunkt.

Pottedyrkede stauder kan have et tæt sammenvokset rodnet. Når planten tages ud af potten, kan man løsne bunden af rodklumpen og brede rødderne lidt ud, inden planten sættes ned i plantehullet.

Lægestokrose Althaea officinalis er en gammel medicinplante fra klosterhaverne. Lægestokrose findes forvildet enkelte steder i Danmark, og den er fredet i naturen. Lægestokrose er en skøn nem staude i haven. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Luk kirkerne op

Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Annonce