Annonce
Randers

Henrik Herold om Mandela-fejring i Sydafrika: Det bliver ikke større

Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov, er p.t. i Sydafrika, hvor han er med til at fejre 100-året for Mandelas fødsel. Arkivfotos: Stringer/Scanpix og Annelene Petersen

Regnskovsdirektøren er del af et lille eksklusivt selskab fra Randers, der får mulighed for at deltage i fest-arrangementet i Sydafrika til ære for 100-året for Nelson Mandelas fødsel. Der er lagt op til et historisk vingesus med verdenspolitiske ikoner som deltagere.

Annonce

Randers: Obamas er der. Det samme er Clinton-parret. Samt flere tusinde andre. Heriblandt et lille selskab på 12, som chefen for salg og markedsføring i Europa af Mandela-armbåndet, Michael Hougesen, har samlet.

Takket være sit nære venskab med Mandela-familien har Hougesen fået foræret et par håndfulde billetter til den store fejring af Nelson Mandelas fødsel, 18. juli 1918 i Sydafrika.

Og det er ved den lejlighed, at de to celebre politiske familier fra Det Hvide Hus i USA deltager.

- Det bliver bare ikke større, forsikrer Henrik Herold, der er inviteret med af Hougesen til fejringen af hele verdens Mandela.

Han sælger Mandela-armbånd i Randers Regnskov. Men erkender, at salget går ikke forrygende, som han ellers gerne ville.

- Det er et ok salg, modererer han.

Til gengæld har han kun store ord til overs for den sydafrikanske straffefange, der blev landets præsident.

- Der er to politikere, som jeg virkelig beundrer. Den ene er Mahatma Ghandi - den anden Nelson Mandela. Begge formåede de at styre deres land uden om død og ødelæggelse i vejen til frihed, pointerer Herold.

Annonce

Det moralske fyrtårn

Han taler om indernes fredelige revolution og om Sydafrikas afskaffelse af apartheid, hvor hele verden gruede for borgerkrig, da det hvide styre endelig måtte give op.

- Men det skete heldigvis ikke, siger Herold om Mandela, der var sin nations moralske fyrtårn i opgøret med det umenneskelige apartheidstyre, ligesom hans betydning som moralsk leder rakte hele verden rundt.

- Sydafrika kunne have valgt den nemme løsning, nemlig at skille sig af med de hvide. Det gjorde man i Zimbabwe, hvor præsident Mugabe smadrede sit land ved at dræbe og smide de hvide ud af landet. I dag er Zimbabwe, Afrikas mest frugtbare land, skyggen af sig selv. Indien derimod er en af verdens helt store økonomier, og Sydafrika er Afrikas største økonomi.

Regnskovsdirektøren glæder sig til at overvære mindefesten for sit store idol, Nelson Mandela.

- Jeg ved ikke rigtig, om der bliver mulighed for at hilse på Barack Obama og de to Clinton-ikoner. Men bare det at være i rum med disse store politiske personligheder til denne her store begivenhed, vil jo skabe en atmosfære af et historisk vingesus, siger Henrik Herold, der på spørgsmålet om, hvordan han ser sin deltagelse som regnskovsmand, siger:

- Et af de store spørgsmål i verden er sameksistens. Her har Mandela vist vejen og slået hovedet på sømmet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce